No nie, ale ... ta satysfakcja, że śmigasz z prawie nowym silnikiem i ten dźwięk,spokój, pewność na trasie, że nie strzeli focha jak każda inna kobieta.
Kolego ja sie na tym naprwde nie znam... Poradz co zrobic...naprawde zalezy mi na samochodzie ale moje nerwy sa juz na wykonczeniu...z tego co widzialem jak pojechalem do mechanika to panewka byla w strzepach. Opilki metalu byly widoczne golym okiem w misce olejowej. Juz nawt zastanawialem sie nad sprzedaniem auta ale szkoda mi pieniedzy ktore w nie wlozylem...
Witam koledzy. Poszukuje walu korbowego wraz z panewkami do Alfy 156 2.0 ts. Czy ktos z was nie orientuje sie gdzie moge takowy dostac? Szukam juz 1.30 na necie i nic. Prosze pomozcie.
karol92236 naprawiłeś już silnik?
jakie koszta?
z jaką prędkością jechałeś że ci panewki obróciło?
miałeś olej wymieniany na czas?- jeśli tak to jaki?
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
W odpowiedzi na pytania moj samochodzik wiem ze to bardzo dlugo ale do naprawy trafil w 2 dni temu...do tej pory stal a ja bylem unieruchomiony....Teraz czekam na telefon co jak i za ile....Ogolnie z tego co na poczatku sie dowiedzialem to w najgorszym wypadku za naprawe wyjdzie .....5000zl... Zalamka ale co zrobic![]()
O masz! trzymaj się, dobre strony tego że będziesz miał odnowiony silnik i będziesz jeździł niedługo. Mój stał trzy dni na rozrządzie, ale to jeszcze nic bo prawdopodobnie został źle ustawiony bo auto ledwo rusza z jedynki także jeszcze się nastoi u mechanika. Powodzenia
spalanie 7.8l/100km
Proszę kolegów alfistów o pomoc odnośnie 2.0 T.Spark 16V ponieważ pali mi 23l/100km:
1) która sonda jest odpowiedzialna za spalanie, u mnie są dwie sondy
2) która jest z krótkim kabelkiem, a która z długim kabelkiem?
Mechanik powiedział że do wymiany jest sonda z lewej ale nie wiem jaki ma kabelek i za co jest odpowiedzialna. Jest tam tak ciasno że nie sposób zobaczyć od góry. Muszę zamówić sondę i muszę wiedzieć jaką.
spalanie 7.8l/100km
- nawet wersja dla Brazylii z 99 roku miała tylko jedną sondę lambda.
- podeslij zdjęcie bo nie uwierzę !!!
- jakie ma ECU, były wersja z 99 roku z ME7.3.1 z dwoma sondami lambda, wersja NL lub GB.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm