Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Pewnie tej "mięty" na linii kierowca-maszyna. Która potrafił generowac przykładowo Alfasud.

Rozumiem, jeździłeś Alfasudem ale ... gdybyś przywołała GTV6 to bym zrozumiał, Alfasuda nie. "Tej mięty alfasuda" nie ma też w 166 3.0 ...
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Quadrifoglio156 Zobacz post
    Rozumiem, jeździłeś Alfasudem
    Owszem- Sudsprintem w Czechach. Jest to bardzo ciekawy pojazd i faktycznie jest to wręcz skrajny przykład tej mięty. Która to też może subiektywnie byc odbierana. W każdym bądź razie przejażdżkę pamiętam do dziś.

rosmen
    Gość

Domyślnie Powitanie

Witam wszystkich.To ja Tomek i moja wybranka.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał Quadrifoglio156 Zobacz post
    "Tej mięty alfasuda" nie ma też w 166 3.0 ...
    Alfasud to inna epoka i inna "mięta" ale 3 litrowe V6 w mojej 166 jest świetne i jak juz pisałem nie zamienię na żaden inny

Pytałeś kilka postów wyżej czego oczekiwałem... Oczekiwałem ze jak wsiądę to "odlecę", jak odpalę silnik to usłyszę "cokolwiek", jak kopne w pedał gazu to nerki zamienia się miejscem z żołądkiem (no tu chyba przesadziłem hehhe)...Po prostu oczekiwałem od nowej Alfy "tego czegoś" i nie znalazłem... Jak pisałem bardzo fajne autko...ale...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

czachurek
    Gość

Domyślnie

jezdziles 170-konnym silnikiem ... nie bardzo rozumiem czego mogles wiecej oczekiwac? Giulietta nie wazy 900kg ...

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    Pojechałem do Salonu Na Gorzysława w Poznaniu, ... Przyszedł pracownik Salonu, pierwsze co mnie uderzyło to szedł tak jakby go za karę ktoś przyprowadził do pracy i w czasie jazdy tez nie powalal mnie swoim podejściem i pasją do tego co chciałby sprzedać (ja bym od niego nie kupił)
    No niestety, ale jak ja byłem rok temu u nich na jeździe próbnej Brerą, to miałem dokładnie takie same odczucia. Ale i tak byłem mega szczęśliwy, że w ogóle miałem możliwość odbycia jazdy próbnej tym autem. Ale to podejście do klienta... Taki duży salon, coś chyba jest nie tak... To już w salonie Kia byłem lepiej obsłużony... Alfa niby celuje w klasę premium, a podejście do klienta to chyba w salonie Tata byłoby lepsze...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar eMka
    Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto
    156 '02 1,8 TS plus 159 '06 3,2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    No właśnie reasumując autko fajne, ładne, nowoczesne, ale do końca mnie nie przekonało, silnik 14TBi Multi Air 170km...nie czułem tego "powera" do którego jestem przyzwyczajony, nie słyszałem dźwięku silnika...z rozkoszą wróciłem do swojej 11 letniej Alfy 166 3.0V6..zrobiło się przestrzennie i usłyszałem dźwięk Włoskiego serca...bez porównania..ja zostaje przy swojej "Staruszce"
    mam podobne spostrzeżenia po swojej jeździe (jechałam tą czarną, która była na zlocie). Też oczekiwałam czegoś innego, jakiegoś "wow", nieoczekiwanej emocji... Dopóki nie pojechaliśmy na jazdę próbną, to można powiedzieć, że byliśmy podjarani całkiem mocno Może to też kwestia diesla, którymi w ogóle nie jeździmy. W każdym razie na pewno fajne auto do miasta , ale na trasę, to wolę zdecydowanie bardziej 156.

Możliwe, że narażę się zwolennikom tego modelu, ale dla mnie jego wnętrze jest zbyt plastikowe. Fajnie wygląda w salonowym oswietleniu, ale w świetle dziennym niestety traci na uroku.
    Teraz ciekawe - klimę poczułam dopiero wtedy, kiedy przesiadłam się na fotel kierowcy. Wcześniej, siedząc z tyłu prawie spociłam się pomimo otwartego na maxa nawiewu. Do tego, osobom z długimi nogami siedzi się z tyłu mało wygodnie - sytuację poprawia dopiero siedzenie bokiem, ale na dłuższą trasę to i tak kiepskie rozwiązanie.

Odnośnie podejścia pracowników salonów samochodowych do klienta, to ja mam cały worek spostrzeżeń i nie są one niestety przychylne, jednak najbardziej rozczarował mnie pan, który jest znany, jako wielki miłośnik samochodów AR... Niestety, ale miałam trudności w odróżnieniu miłośnika, od znudzonego sprzedawcy samochodów.

ja i ona - "iniemamocne"

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Top Gear nie jest zachwycone nową QV:

The Cloverleaf feels like Alfa has tried to make a Golf GTI rival, but it hasn't got there. To be fair, the Alfa does the Golf part of Golf GTI very well. It's comfortable and refined, you get a decent-looking car into the bargain. Plus, at £24,495 it's £385 cheaper than the five-door VW. But the GTI, bi-polar part of the Golf is missing. That final little bit of fun isn't there. Buy it because it's different, not because it's better.
    źródło: http://www.topgear.com/uk/alfa-romeo...verleaf-driven
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    Tomaszmagiera jeździł jak się nie mylę.
    Owszem jeździłem. Bardzo komfortowy samochód niczyn nie ustępujący obecnej konkurencji.
    Porównując z poprzedniczką 147 np.1,9jtd jest to duży skok jakosciowo-technologiczny.
    W trybie normal 2,0 diesel zbiera się w moim odczuciu podobnie jak moja 1,9,lecz w trybie dynamic już świetnie reaguje na pedał gazu. Na zlocie byłem 147 GTA i od razu przesiadłem sie do tej Giulietty. Pomijajac nawet dzwięk mojego silnika i moc. Wolę moje GTA. Może zmieniłbym zdanie po przejażdżce 1,7 TBi
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Też jechałem na Gorzysława i poziom obsługi mocno średni. Pan raczej nie zachęcający, przejechać się dał po prostej i z powrotem. Do auta jestem coraz mniej przekonany, wygląda jakoś tandetnie, nawet zestawiając go ze 147, a już przy 159 wygląda kiepściuchno. W dodatku silnik taki sobie, niby 170KM i maksymalny moment obrotowy, a przy 2500 obrotów nie idzie w ogóle... Szkoda, że nie kupiłem sobie GT pół roku temu .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS