Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Prośba do Alfistów z okolic Bielska

syfon
    Gość

Domyślnie

No mam ale może ktoś z moich okolic już ma taki sprzęt diagnostyczny i chciałby koledze pomóc?

Użytkownik Ogier Avatar Lukasz78
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    BMW 520d/177KM LCI 2008

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Jak najbardziej. Za usunięcie usterki zapraszam na szkocką przy dobrym filmie. Oczywiście ładną blondynę najchętniej. Ale do rzeczy.
    W Alfie wyskakuje błąd pedału gazu. Pedał wymieniłem na nowy. Wszystkie wtyczki i połączenia elektryk wymienił.Doprowadził nowe zasilanie do pedału. Później zawiózł sterownik do Fiata w celu wymiany programu. Nic to nie dało błąd jest cały czas. Kupiłem sterownik i znowu wizyta w Fiacie z Żorach do usunięcia imo i tydzień spokój i błąd znowu jest. Błąd jest sporadyczny. Czasami gaśnie. Zauważyłem że jak jest zimniej lub jadę pod większym obciążeniem i dłuższej trasie to się rzadziej pojawia. Może ktoś w okolicy Cieszyna ma program diagnostyczny to można by wykresy zrobić i szukać odpowiedzi. Mój elektryk samochodowy do tej pory dużo lepsze auta robił i było O.K. Przy Alfie sobie nie radzi.
    Siemanko,

Jak dla to powinieneś szukać przyczyny na czujnikach:przyjrzałbym się lambda, niekoniecznie uszkodzona, może brudna, może traci połączenie, zmienia się rezystancja na połączeniu i ECU to różnie interpretuje waląc wspomnianym błędem.Kod błędu jeden, przyczyn może być wiele i nie każda opisana na forach. Dodatkowym źródłem wiedzy jest elearn żeby poznać co gdzie z czym.Polecam fajnie opisane.Jak zgłębię temat twojego modelu to dalej coś wymyślę.Z tego co opisujesz błąd ma charakter przerywany co nie znaczy że nie da się go namierzyć.Potrzeba trochę czasu.
    Ostatnio edytowane przez Lukasz78 ; 03-09-2010 o 10:53

syfon
    Gość

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Też się mi tak wydaje że to któryś z czujników lub łącza. Tylko jak do tego dojść które? Sam do tego nie dojdę bo jak wypnę choćby jedną wtyczkę od sondy to znowu nałapie dodatkowe błędy. Gdybym się gdzieś umówił na diagnozę z wykresami to może by się coś wyklarowało. Mój elektryk niestety może tylko odczytać błędy. Czekam na kontakt od kogoś kto w mojej okolicy dysponuje takim programem i chciałby mi pomóc.