Strona 9 z 44 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Wbiję się w ten temat silników. Kilka dni temu tak z ciekawości odwiedziłem sobie oficjalną stronę AR i jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem że do 159 jest obecnie oferowany wyłącznie 1(!) silnik benzynowy, znany już 1.75 TBi. Z taaakim wyborem, nie wiem jak Alfa chce konkurować z BMW czy Audi w segmencie sedanów. A jednocześnie już wiem dlaczego nie mają obecnie w planach następcy dla Brery i GT, bo czym niby były by napędzane?? Dopóki Alfa nie skonstruuje jakiejś V6 TB z mocą w przedziale 250-300KM nie ma co się pchać w sportowe auta, bo nie będzie żadną konkurencją dla TT, Scirocco, A5 Coupe czy BMW 3 Coupe. I pomyśleć, że jeszcze 15 lat temu Alfa 164 Q4, była jednym z aut, które pod względem osiągów na rynku limuzyn przewyższało prawie całą konkurencję. A gdzie teraz to Cuore Sportivo? Na razie na horyzoncie widoczny tylko jeden reprezentant Giulietta QV. Ale to klasa kompaktów, a co z tymi, którzy będą chcieli mieć większe auto?
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał ziomster Zobacz post
    zostawmy już temat dźwieku bo tak jak piszesz to bardzo subiektywny temat. odpowiedz mi na jedno pytanie:

co jest powodem montowania w silnikach diesla koła dwumasowego? dlaczego tak jak w benzynkach nie ma tam zwykłego koła zamachowego?
    kolega sie musi jednak troche doinformowac w benzyniakach dwumasy też są, troche poszukac i sie znajdzie mam podac pierwszy lepszy przykład dodam, że jest to auto z rodziny FIATA...

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Ja podam jeden starszy przykład - e36 323. Rocznik 1995, 6 cylindrów w rzędzie i dwumas.

Powodem montowania dwumasu jest redukcja wibracji OFC. Jednak nie chodzi tu o komfort (może trochę). Głównym powodem było zabezpieczenie skrzyni mocnych pojazdów przed drganiami szkodliwymi dla łożysk i zębatek. Przecież przy zastosowaniu dwumasu silnik drży jak drżał i nic tego nie zmieni. Korzyść dla komfortu jest tylko taka, że drży tylko silnik a nie silnik ze skrzynią i łatwiej to wytłumić zawieszeniem

Twój silnik również wpada w drgania rezonansowe, ale przy tak małym momencie skrętnym sprężynki tarczy sprzęgłowej w zupełności dają sobie radę.

Kolego Scuderia - zabiłeś mnie tą informacją... nie śledzę oferty AR, ale faktycznie tam bogatooo Następca Brery czeka podobno na przejęcie płyty i napędu z Chryslera (tak, ma być tył napęd ) i obiło mi się o uszy konstruowanie v6 w technologii MultiAir. Poczekamy, zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 09-09-2010 o 19:29

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Następca Brery czeka podobno na przejęcie płyty i napędu z Chryslera (tak, ma być tył napęd ) i obiło mi się o uszy konstruowanie v6 w technologii MultiAir.
    A Chrysler ma jakiegoś Transaxle'a?? Jak nie to lipa
    Ciekawe co zrobią z tym V6, może Busso MultiAir

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Chrysler ma masę transaxlów. Mówi się nieśmiało o płycie z crossfire, czyli na dobrą sprawę starego mercedesa SLK, a to ponoć dobra płyta była

tomek evo
    Gość

Domyślnie

Dyskusja ciekawa jak zwykle przy okazji tematów diesel vs benzyna. Nie moge się zgodzić, że auta z silnikiem diesla nie kupuje się dla osiagów tylko wyłacznie z oszczedności. Sam kupiłem auto z dieslem po pierwsze dla przyjemnosci i osiagów a dopiero potem dla oszczędnosci. Był moment, że silniki benzynowe były bardzo mało konkurencyjne - silnik dwulitrowy wolnossący o zblizonej do diesla mocy przegrywa z dieslem jeśli chodzi o wrażenia z jazdy. Moment obrotowy robi swoje. Benzyna ,żeby utrzymać tempo diesla musi być kręcona praktycznie na maxa a i tak w wielu przypadkach nie daje rady (nawet po redukcji) - mowa oczywisci o silniki wolnossacym w przypadku benzyny o mocy porównywalnej z dieslem. Obecnie benzyniaki bronia się dzieki turbodoładowaniu. Dzieki niemu z małej pojemnosci osiagają wysokie moce i moment obrotowy przy duzo niższym zuzyciu paliwa. Jesli chodzi o koszty utrzymania to faktycznie diesle są dużo bardziej problematyczne i często koszty jego utrzymania poddaja w wątpliwość ekonomiczny sens zakupu auta. Kupując diesla trzeba wiedzieć na jakie ewentualne koszty trzeba byc przygotowanym. Nie mozna kupować bez wcześniejszego mozliwie wnikliwego rozpoznania tematu i bez mozliwie dokładnej diagnozy. Silniki jtd sa malo problematyczne w porównaniu z wiekszoscią konkurencyjnych silników diesla. Trzeba równiez pamietać, żę silnik benzynowy tez moze byc kosztowny w utrzymaniu. Dotyczy to zwłaszcza bardziej wyszukanych konstrukcji (a takie są w alfach) oraz nowoczesnych silników, w których są/będa i turbiny i dwumasy i dodatkowe filtry i inne kosztowne ustrojstwa. Dla producentów to czysty biznes - oni zarabiaja nie na sprzedawaniu tylko serwisowaniu aut.
    Żeby uprzedzić komentarze odnosnie porównania osiagów to miałem u siebie jednoczesnie dwa auta o nominalnie tej samej mocy 150 KM - jeden w benzynie (TS 16V) drugi w dieslu (TDI 150 KM ARL)więc wiem o czym pisze.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Dodam tylko do Twojej wypowiedzi, że dużo też zależy od tego w jakim aucie ten silnik się znajduje. Mam dalej swoje poprzednie auto - Renault 21 2.0 12V 140KM. Moc ta sama, moment n/c, masa 1100 R21 vs 1500 AR166. Wczoraj wziąłem złomka na przejażdżkę i muszę powiedzieć, że mimo rozwalonego dyfra sprawiło mi to wielką frajdę. Diesel nie dorówna spontanicznej reakcji wolnossącego benzyniaka. Mimo momentu, lepszej ekonomiki przy szaleńczej jeździe, nasuwa mi się tylko słynny slogan demotywatorów:

To uczucie...
    gdy słabszy silnik sprawia większą frajdę

Całe szczęście Alfa też ją sprawia, bo bym się pochlastał Ale wracając do wątku, ten sam silnik w budzie 166 sprawiałby duuużo mniejszą frajdę niż JTD i tego jestem na 100% pewny.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 10-09-2010 o 14:17

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ale chyba kolega sie troche pomylił, bo TS kreci sie do ponad 7000 rpm a TDi to ledwo 5000 rpm i tu sie kończy zabawa i moc... Wiec osiągi powinny byc porównywalne.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar balc3r
    Mieszka w
    Łomianki, Warsaw, Poland
    Auto
    AR 145 2.0 20VT / Peugeot 3008 1.6 THP

Domyślnie

Chyba raczej w turbo dieslu i to diesel broni się turbiną.
    AR 145 Blu Atollo Met

Moja Alfa Romeo 145

tomek evo
    Gość

Domyślnie

Praktycznie 100% aut z dieslem ma od dawna (powiedzmy 10 lat) turbiny więc jest to praktycznie standard i majac na myśli diesla powinno sie mieć jednostke turbodoładowaną. Silniki benzynowe bez turbiny żadko kiedy bez turbiny sa w stanie zaoferować "coś" ciekawego bez dużej pojemnosci. Wyjatki oczywiście sa jak choćby AR i Honda. 2.5 V6 oczywiscie daje rade ale koszty ekspolatacji (przede wszystkim benzyna) powodują, że jest to propozycja dla nielicznych. Nie każdemu musi pasować charakterystyka diesla. Zreszta kazdym autem trzeba umiec jeździć - wysokoobrotowa benzyna też.
    Co do porównania osiagów aut, które miałem (oba 150 KM w serii) to akurat mój diesel rwał jak dziki i TS 16V nawet na przyspieszenie nie miał zbytnich szans, choć zaznaczam iz nie dokonywałem pomiarów. O elastyczności nie wspomne bo to po prostu przepaść. Np. reakcja na dodanie gazu na 5 biegu i 100 km/h. Żeby utrzymac się za dieslem, w benzynie trzeba by zredukować do 3 i ciagnąć dobrze ponad 6000 przed zmianą na wyższy. Nie miałem niestety okazji sprzawdzic v-max w dieslu - w alfie lekko ponad 230 km/h na plaskim i lekko ponad 240 km/h z górki. Silnik (TS) kręcil się do ok 7300 obr. i naprawde był/jest zdrowy. Waga aut bardzo zblizona więć ten czynnik odpada. Moment w dieslu robi swoje. Moc jaka osiaga diesel przy w miare niskich obrotach (powiedzmy ok 2500) w benzyniaku o tej samej mocy max osiagane jest przy stosunkowo wysokich obrotach (powiedzmy jakieś 4500 obr.). Benzyna oczywiście zaoferuje dobre osiagi ale trzeba ja niestety krecić wysoko. Chyba że ma turbo - dlatego producencji ida w tym kierunku i dlatego benzyna broni sie turbiną.