i nie wymieniałeś rozrządu ? sama regeneracja wariata ?
ja mam wiekszy problem... auto mi kopci na biało... a jestem dopiero co po wymianie uszczelki pod głowicą ;| wariat moze miec na to wpływ ??
i nie wymieniałeś rozrządu ? sama regeneracja wariata ?
ja mam wiekszy problem... auto mi kopci na biało... a jestem dopiero co po wymianie uszczelki pod głowicą ;| wariat moze miec na to wpływ ??
Tak rozrządu nie wymieniałem bo pasek zakładałem razem z pompą wody jakies 45k km temu i nadal wygląda prawidłowo bez pęknięć i innych znaków zużycia i sprawdzałe to z mechanikiem co do którego opinii mam całkowite zaufanie![]()
Jesli kopci Ci na biało to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to olej jest przepalany. Może być tego kilka przyczyn:
1. tylko po rozruchu na zimnym silniku przez bardzo krótki okres czasu - nieszczelne zawory i ilej spływa do cylindrów (wymiana uszczelniaczy zaworów)
2. stale kopci podczas jazdy - pierścienie nie szczelne i konieczna ich wymiana lub opcja najgorsza którą sam przerabiałem czyli zadzior na cylindrze i kompresja ucieka w dół pod tłok i przez przewód odpowietrzający olej jest pchany na dolot i z tamtąd z paliwem na cylindry i przepalany i wtedy najlepiej nowy silnik kupić (ja tak zrobiłem i teraz jest bez zastrzerzeń - ponad 30k km przejechane bez problemowo)
Tak czy tak ponownie prawdopodobnie musisz głowicę zdjąć i albo zrobić test szczelności głowicy lub tłoków na cylindrach albo poprostu dokładnie obejrzeć cylindry bo może poprostu są już wyślizgane i nie maja tzw. "honów" czyli śladów po fabrycznym szlifowaniu (takiej jodełki wodocznej pod światło)