Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Zbieżność

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie Zbieżność

Witam, dzisiaj po wymianie większości elementów przedniego zawieszenia, pojechałem na ustawienie zbieżności do jednej z wrocławskich stacji diagnostycznych. W trakcie jej ustawiania mechanik podszedł do mnie jakiś taki zdezorientowany i mówi, że tutaj nie ma jak ustawić kątów, wszystko jest mocowane na stałe, i może tylko jedną regulację zrobić. Fakt faktem auto jedzie teraz prosto, ale nie wiem, czy wszystko jest ok. W załączniku przedstawiam wydruk, który otrzymałem od mechanika, możecie to jakoś skomentować ??

iCAtronic - Elektronika samochodowa.
    Odczytywanie Mastercode z Navi Connect+, bezpieczna aktualizacja oprogramowania oraz naprawa nawigacji po nieudanej aktualizacji.
    http://www.icatronic.pl

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

jak dobrze widze to masz za duzy negat na przodzie. ( kola dolem ida na zewnatrz) to ze jedzie prosto to nic nie znaczy - bedzie ciac opony od srodka. jesli zawieszenie po remoncie i nadal kat nie pasuje to trzeba innych sposobow poprobowac. mechanicy w takich sytuacja podcinaja fasolki przy mocowaniu amortyzatora i piasta staje troszke inaczej i jest ok.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

nie rozumiem, walona była, że wszystko masz przyspawane ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Hehe, walona nie była, nie wiem co i jak tam jest przyspawane, mechanik powiedział, że się nie da, a że na ten temat mam raczej słabe pojęcie to się nie kłóciłem, choć szczerze przyznam, że nie wzbudził tym stwierdzeniem mojego zaufania. Nie wiem teraz czy jechać gdzie indziej, a po poprawnym ustawieniu żądać zwrotu pieniędzy od tego pierwszego, czy jednak to nie jego wina, i coś z autem jest nie tak ...
    Odczytywanie Mastercode z Navi Connect+, bezpieczna aktualizacja oprogramowania oraz naprawa nawigacji po nieudanej aktualizacji.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jose156
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008

Domyślnie

W 156 nie ma regulacji kątów, tylko zbieżność mogą ustawić

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jose156 Zobacz post
    W 156 nie ma regulacji kątów, tylko zbieżność mogą ustawić
    Czyli z powyższym ustawieniem wszystko w porządku ?? Czy jednak coś nie tak ??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

moze nie tyle w porzadku co nic z tym nie zrobisz
    mi tez diagnosta powiedzial ze w alfie tylko zbieznosc mozna ustawic a katy nie, tez mam troche katy przestawione, ale powiedzial ze to juz moga sie konczyc dolne wahacze, ile w tym pradwy? nie wiem

grzlab
    Gość

Domyślnie

Ja jestem po wymianie kompletu wahaczy, łączników stabilizatora oraz końcówek drążka kierowniczego. Ustawiałem zbieżność i podczas tego znajomy, który to robił powiedział mi, że mam kąty po obu stronach 2 w minusie, oczywiście nie da się tego u nas regulować:/. Wysnuł teorię, że to wina już zużytych amortyzatorów i sprężyn ale czy ma rację nie wiem. Dziś też byłem u mechanika z moim problem (kierownica się nie prostuje po skręcie, który jest w innym temacie, jak ktoś ciekaw tu podaje link: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...po_skecie.html ) on zaś mówił, że przyczyną może być zużyte lub wybite lub jeszcze coś innego miejsce gdzie się mocuje właśnie amortyzator ze sprężyną. Lecz dziwi go fakt, że po obu stronach jest tak samo. Niedługo dam mu do sprawdzenia i pod remontowania (z reguły staram się sam to robić, ale teraz nie wiem gdzie szukać przyczyny) to poproszę by mi to wyjaśnił jak znajdzie już tę przyczynę. Oczywiście będę o tym pisał w temacie który podałem w linku pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

teoria sprezyn jak najbardziej na miejscu, bo wraz z uzywaniem sprezyna robi sie coraz krotsza, tzn. auto coraz nizsze, a wyczytalem tu na forum ze jesli ktos chce sprezyny obnizajace to trzeba z umiarem (nie pamietam ile jest max) bo potem katy nie pasuja a nie ma mozliwosci ustawiania

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Prawego przedniego koła kąt mam inny niż lewego, niby miało ściągać mnie z prostej,ale tak nie jest. Kierownica się prostuję itd. Z tego co wiem dużo Alf tak ma i jest ok.
    Moja nie była bita(znam ją od salonu), kolo od zbieżności powiedział, że to sprawa "blacharska" czyli coś tam naciąganie/prostowanie itd. głupio mi było się śmiać mu prosto w twarz.