Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Zbieżność

grzlab
    Gość

Domyślnie

Czyli jeżeli wymienię amortyzatory i sprężyny, a niedługo mam taki zamiar kąt powinien się poprawić tak? Jeśli nie to szukać wtedy przyczyny właśnie w miejscach mocowania amortyzatorów?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

iNTELL --> nie panikuj - żeby wszyscy mięli takie kąty to byłoby dobrze

Te 2-3mm to pewnie zużycie sprężyn lub poduszek amorów. A kąt wyrpzedzenia sworznia zwrotnicy, to po wymianie wahaczy na nie oryginalne mógł nie zostać po prostu osiągnięty.

Ważne, żeby luzów nie było - bo wtedy tracisz na komforcie i rozwalasz pozostałe elementy zawieszenia.

PS. Jakie szerokie masz opony? Na szerszych (np 215) pomiar jest bezlitosny i wszystko wyjdzie. Ja tak męczyłem w kwietniu ubezpieczyciela o te kąty - to wynik wyszedł dopiero, gdy wymienili w zawieszeniu wszystko (tak WSZYSTKO, łącznie ze śrubkami, podkładkami i gdy zostało to poskręcane odpowiednimi momentami, hehe)
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 15-09-2010 o 15:10

grzlab
    Gość

Domyślnie

Co do opon się nie wypowiadam bo tragedia po prostu Czekam tylko na pażdziernik bo to mój czas na zmianę opon na sezon zimowy Ale na pewno nie są takie jak z tyłu bo są mniejsze. No wahacze to taniochy ale sprawdzam po prostu je sam osobiście

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał iNTELL Zobacz post
    Witam, dzisiaj po wymianie większości elementów przedniego zawieszenia, pojechałem na ustawienie zbieżności do jednej z wrocławskich stacji diagnostycznych. W trakcie jej ustawiania mechanik podszedł do mnie jakiś taki zdezorientowany i mówi, że tutaj nie ma jak ustawić kątów, wszystko jest mocowane na stałe, i może tylko jedną regulację zrobić. Fakt faktem auto jedzie teraz prosto, ale nie wiem, czy wszystko jest ok. W załączniku przedstawiam wydruk, który otrzymałem od mechanika, możecie to jakoś skomentować ??
    masz zawieszenie standardowe czy ze sportpacka?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Szerokość opony 205, zawiecha standard Cóż na razie będę jeździł zobaczymy co z tego wyjdzie po czasie
    iCAtronic - Elektronika samochodowa.
    Odczytywanie Mastercode z Navi Connect+, bezpieczna aktualizacja oprogramowania oraz naprawa nawigacji po nieudanej aktualizacji.
    http://www.icatronic.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinTM Zobacz post
    ...
    kolo od zbieżności powiedział, że to sprawa "blacharska" czyli coś tam naciąganie/prostowanie itd. ....
    I kolo miał/ma rację - wcale nie musiała mieć stłuczki wystarczyło boczne udeżenie kołem w krawężnik. Kąty kół w AR156 zależa tylko od rozmieszczenia punktów mocowania na nadwoziu
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

indorek1
    Gość

Domyślnie

właśnie mnie takie uderzenie męczy, ostatniej zimy przywaliłem i kolo jest dość sporo wciągnięte dołem do środka. wachacze i łożysko wymienione. czy można zrobić coś jeszcze czy tylko prostowanie ramy? jeden mechanik powiedział ze jeszcze zwrotnica lub mocowanie amortyzatora jest walnięte?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał indorek1 Zobacz post
    wachacze i łożysko wymienione. czy można zrobić coś jeszcze czy tylko prostowanie ramy?
    Zdemontuj amor z mocowaniem i widełki. Pewnie tam znajdziesz przyczynę krzywizny

indorek1
    Gość

Domyślnie

mam nadzieje że to nie słowa pocieszenia j ak będzie ładna pogoda to może w sobotę to sprawdzę

api
    Gość

Domyślnie

iNTELL, pochyleniem przednich kół się nie przejmuj. U mnie jest to samo. Amortyzatory nie mają nic do tego pomiaru, bo służą tylko do wytłumiania drgań. Za pochylenie odpowiedzialna jest uginająca się z czasem sprężyna. U mnie podobny kąt był już przy przebiegu 120 tys i do 140 się dalej nie pogłębił.

Koło bliżej nadkola wygląda lepiej, auto prowadzi się świetnie, na zakrętach jeszcze lepiej (to najmocniej obciążone zewnętrzne przylega większą powierzchnią do jezdni), a ze zużyciem tragedii nie ma. Ja bym nic nie ruszał. Ważne, że zbieżność masz dobrze ustawioną i można bezpiecznie śmigać.

Jeżeli pojawiają się luzy, skrzypienia, amory nie tłumią drgań to inna sprawa - ja u siebie już wymieniałem praktycznie wszystko, ale sprężynami i pochyleniem koła się nie martwię.
    Ostatnio edytowane przez api ; 07-10-2010 o 13:56