Witam mam takie pytanko , jak zaczynam rano jazde to przez pierwsze 3 km trasy mi telepie buda , czuje drgania , potem mija i juz jest wszystko ok - co to moze byc przyczyna ?
Witam mam takie pytanko , jak zaczynam rano jazde to przez pierwsze 3 km trasy mi telepie buda , czuje drgania , potem mija i juz jest wszystko ok - co to moze byc przyczyna ?
mozliwe, że poduszki silnika lub koło dwumasowe.
jak by byly poduchy walniete albo dwumas to by telepotalo za kazdym razem , a drgania wystepuja tylko jak auto stalo conajmiej noc w garazu , mialo dluzszy postoj no i po przejechaniu 3 km jest wszystko OK
A wibracje od paska wielorowkowego? Sprzęgiełko alternatora na ten przykład? Nie telepie napinaczem?
Ostatnio edytowane przez Wujek_Staszek ; 16-09-2010 o 22:28
a jak to sprawdzic i gdzie sie to znajduje ?
A ja powiem Ci tak-mi telepało i pukało i waliło. Byłem u kilku mechaniorów i większość z nich stwierdziła, że to dwumasówka. Raz były objawy, raz nie, to zależało od dnia... Problem dość kosztowny... Koło 1500 plus sprzęgło. Namierzyłem speca od Alfy w Piasecznie, tlefonicznie stwierdził, że jeśli to to, można zastosować od 1.8 'ts koszty wtedy mniejsze. Nie dawało mi to spokoju, bo raz pukało a raz nie... Zrobiłęm mały przegląd i okazało się, że guma na przegubie jest trzaśnięta. Po jej zdjęciu szok-przegub też sięnie nadawał. Został zmianiony, ale dalej samochód latał na boki... Mechanik stwierdził, że dostanie sięgłębiej. I co? wew przegub był rozsypany. Niestety nie udało mu się znależć do 156, więc zaadoptował od 159, zrobił malutką przeróbkę spinki i problem z głowy. Koszt 620zł z robocizną. Więc może spróbuj zernkąc na przeguby wewnętrzne i zwenętrzne.
dzieki za info ale gumy na przegubach mialem robione , wiec to odpada![]()
Właśnie, ja też miałem robione gumy, ale sprawdź wewnętrzne przeguby, bez rozkręcenia nikt nie zobaczy co się dzieje z nimi w środku, a ze swojego przykłądu wiem, że portafią zatrząść autkiem... Daj znać jak zdjagnozujesz problem.
a czy mozliwe jest ze drgania wystepuja przez walniete swiece zarowe ? bo miga mi kontrolka , jakas swieca mi zdechla jezdze juz tak rok mosze sie w koncu za to zabrac