Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Jak długo grzeje się disel???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Podepnij laptopa i wszystko będzie jasne. Ważne, żeby samochód się nie przegrzewał, bo to dla diesla nie jest za dobre.
    Właśnie z tymi sprawami komputerowymi to cieżko u mnie czytałem, że kable trzeba przerabiać, programy skomplikowane i nie po polsku a gdzie to podpiąć, itp. itd. A ja co najwyżej moge pokazać gdzie jest myszka a gdzie monitor do kompa w ASO daleko i drogo

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Właśnie z tymi sprawami komputerowymi to cieżko u mnie czytałem, że kable trzeba przerabiać, programy skomplikowane i nie po polsku a gdzie to podpiąć, itp. itd. A ja co najwyżej moge pokazać gdzie jest myszka a gdzie monitor do kompa w ASO daleko i drogo
    - kabel 40zł - nie trzeba przerabiać jak nie chcesz diagnozować ABS i poduszek (zresztą przerobione też sprzedają w razie potrzeby)
    - program FiatScanECU - darmowy, parę wyrazów po angielsku nie powinno stanowić problemu, tym bardziej "temperature" chyba zrozumiesz o co chodzi

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Czyli taka, aby JTD nie trzymał minimum jakie zapewniają wentylatory. Bo przy ostrej jeździe mogą nie wyrobić i przekroczymy stówkę. Takie wnioski wyciągam po postach osób, które wsadziły vernet'y o temp otwarcia 88st - w zimie zadowoleni, a na lato wysyp tematów o przegrzewaniu....
    Myśle, że ani za niska ani za wysoka temperatura dla silnika nie jest dobra.
    Temperatura otwarcia Verneta to 88 C ale taką samą teperature otwarcia ma Behr (oryginał do Alfy) Jeżeli jest dobra chłodnica i płyn chlodzący to nie powinno być problemu z przegrzewaniem (w końcu to wloskie auta)

A czy ktoś coś więcej slyszal o tym czyjniku temperatury płynu chłodzącego???

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

o termostatach było już tu wiele napisane orginalny behr ma chyba o 2st niższą całkowite otwarcie.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Myśle, że ani za niska ani za wysoka temperatura dla silnika nie jest dobra.
    Temperatura otwarcia Verneta to 88 C ale taką samą teperature otwarcia ma Behr (oryginał do Alfy)
    To sprawdź na komputerze w jakiej temp. wykres "opadnie". Jeśli będzie to 78-82st to wszystko jest ok. Mówię w tym momencie o temp. niepełnego otwarcia. Jeśli kupiłeś Verneta, którego oznaczenie 88st to początkowe otwarcie - no to Twoja sprawa jeśli chcesz tak jeździć... To tylko teoria, bo nigdy Verneta nie miałem, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

A czy ktoś coś więcej slyszal o tym czujniku temperatury płynu chłodzącego???
    Wymiana czujnika nie przyspieszy Ci grzania silnika. To jest czujnik wkręcony w termostat (3-pinowy) jeden sygnał trafia do komputera, drugi do wskaźnika kabinowego. Ale wskaźnik nie jest rzetelnym urządzeniem. Prosty przykład: ostudzony silnik --> na wskaźniku 90st --> gaszę samochód --> za chwilę zapalam i mam "umowne 70st" (gdzie na komputerze temp jest w okolicach 84st w obu przypadkach). To tyle jeśli chodzi o wskaźnik kabinowy w wydaniu makaroniarzy.

viruskill
    Gość

Domyślnie

przegrzanie to mówimy że jest temperatura 130 stopni ? ja jak jechałem przez chorwację sam dół chorwacji z deska na dachu 4 osobami i full bagażu to powiem że kilka razy mi się zdarzyło ze klima się klima sama wyłączyła a temperatura była na kolejnej kresce od środkowej ale to była jazda z pedałem w podłodze pod potężne wzniesienia ok 130 km/h i temperatura 46 stopni na zewnatrz. i to już jest przegrzanie ??

smooder
    Gość

Domyślnie

A u mnie przy normalnej jeździe po mieście wskazówka w kabinie jest zawsze poniżej drugiej kreski. Jedynie w mega korku podskakuje pod 90 st. Nie wiem czy to normalne i chyba też mam termostat do wymiany.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Wczoraj sprawdziłem wracając z pracy do domu , rzeczywiście bez ogrzewania temperatura szybciej rośnie (po ok 5 km) mialem gdzieś 70 C z tym że obroty maxymalnie - do 2 tyś. Następne 5 km i wyższe obroty oraz trochę więcej stania w korku i było prawie 90 C.

Jedno co zauważylem to, że w Alfach szybko temperatura rośnie (przy dużych prędkościach i obrotach 3-5 tyś) ale i dość szybko spada (pare kilometrow na luzie = 70 C)

Termostaty Verneta jak i Behra mają identyczną temperaturę otwarcia 88 st C (sprawdzałem w paru źródłach) więc to nie ma znaczenia.

Pamiętać trzeba, że Alfa to jednak włoskie auto i robione głównie na tamten rynek a tam raczej dominują upały.
    Moze nie są to też super sportowe samochody ale napeno mają takie zacieńcie a co za tym idzie konstruktorzy wiedzieli, że będą kręcone mocniej niż np. Ople dla starych dziadków
    Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 26-09-2010 o 05:59