Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: zakup 156 1.9 JTD

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    milanówek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 km '99

Domyślnie zakup 156 1.9 JTD

Witam wszystkich, jestem na Waszym forum pierwszy raz i bardzo proszę o kilka porad. Przymierzam się do kupna Alfy 156, po wielu obejżanych samochodach zdecydowałem że będzie to wersja z silnikiem 1.9 JTD. Znalazłem taką http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...224823985.html, dzisiaj miałem okazje odbyć jazde próbną, ogólnie to nie ma się do czego przyczepić, wnętrze dobrze utrzymane z normalnymi śladami użytkowania, według mnie odpowiada przebiegowi z zewnątrz też ok kilka normalnych rysek, ale... po włączeniu zapłonu kontrolka od poduszki zapaliła się i po około 4 sekundach normalnie zgasła, po włączeniu silnika zapaliła się znowu, czy to normalne? Następnie może minute po włączeniu silnika co jakiś czas włączał się wentylator i wskazówka od temp. zaczeła wariować, wina termostatu?, no i ostatnie, mianowicie po wkręcaniu silnika na obroty i nastepnie "powrotu do biegu jałowego" przez chwilke trzęsło silnikiem, obiaw znikał w miare rozgrzewania, czy to normalne?
    Troche się rozpisałem, ale chciałem w miare dokładnie wszystko opisać.
    Co wogóle myślicie o tym aucie?
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar slavik10
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    audi a6 2,5 tdi sprzedam no alfa no fun

Domyślnie

sam nie wiem co myślec moim zdaniem ma 3 usterki o ile termostatem i poduszkami bym sie nie przejmował(bo to drobne usterki )to tym trzesieniem troche bardziej moze to być dwumas a to droga sprawa.nie wiem co ci poradzic z jednym musisz sie liczyc kupujac auto za 9000 tys zł ze zawsze musisz sobie zostawic pare klocków na naprawy ja kupilem swoja za 12tys miała 234000tys nie zlicze ile włozyłem ale mam teraz nowe auto no moze po za silnikiem bo ma prawie 300tys ale jeszcze jezdzi

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była 156 2.4 JTD z przesiadką na X5 , obecnie 156 1.9 SW

Domyślnie

Kolor paskudny
    O wskażniku temperatury to już tyle postów czytałem że można by książkę napisac ...
    Ogólnie ja bym szukał dalej bo mnie się nei podoba .
    No ale to ty będziesz nią jezdził a nie ja .

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    milanówek
    Auto

Domyślnie

Wpadłem na pomysł żeby, skontaktować się mailowo z serwisem w holandii i sprubować potwierdzić przebieg i bezwypadkowość, ktoś z was próbował tak kiedyś? Nie dodałem że sprzedawca zgodził się na przegląd w ASO, mam jeszcze troche grosza żeby doinwestować autko to może warto

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Bardzo ładny kolor, mnie się podoba (no, ale to kwestia gustu).
    Objaw z poduchą może oznaczać (ale nie koniecznie) słaby accu, a o szalejącym wskaźniku temperatury, to, jak napisał kolega można książkę pisać. Na początek sprawdź poziom płynu chłodniczego.

---------- Post dodany o godzinie 16:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:39 ----------

Cytat Napisał lwojcicki Zobacz post
    Wpadłem na pomysł żeby, skontaktować się mailowo z serwisem w holandii i sprubować potwierdzić przebieg i bezwypadkowość, ktoś z was próbował tak kiedyś? Nie dodałem że sprzedawca zgodził się na przegląd w ASO, mam jeszcze troche grosza żeby doinwestować autko to może warto
    Czasem odpowiadają. A bezwypadkowość to najlepiej miernikiem.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie kolor?

Powiem szczerze że tego koloru to bym nawet teściowej nie kupił. Paskudny. Oglądałem taką i w rzeczywistości kolor troche lepiej się prezentuje niż na zdjęciach. No ale kwestia gustu. Ja szukałem białej lub czarnej, a kupiłem niebieską (zbliżona do granatu) poszukiwanie dobrego auta od marca do lipca (jak ja) może zepchnąć kolor na drugi plan. Do końca nie jestem zadowolony ze swojego zakupu ale tragedii nie ma.
    Zawsze chciałem miec alfe i w końcu mam. A martwić się będę później. Marzenia trzeba (przynajmniej probować) realizować. Do zakupu zmusił mnie czas (wczasy), tydzien od kupna pojechałem swoją do bułgarii i zrobiłęm 4200km do dziś przejechała 7000km i już 2 tydzień stoi w serwisie ale co tam i tak ją uwielbiam. Jak będzie kapryśna to zmienie na inna sztukę i tym razem do bólu będę szukał tylko takiej jaka mi się w 100% spodoba - nigdy więcej kompromisów - tobie radzę to samo - chyba że chcesz nabyć moją (jak zrobią)

UDANEGO ZAKUPU!!!!
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    milanówek
    Auto

Domyślnie

Witam, bardzo dziękuje wszystkim którzy odpowiadali na moje pytania, temat można zamknąć. Stałem się posiadaczem w/w belli. Co do tych usterek to pierwsza rozwiązana przez wymiane akumulatora, druga to na dniach będe wymieniał termostat a co do "silnikowych drgawek" to przewód, chyba od intercoolera, nie był zaciśnięty. Załorzyłem opaske i wszystko gra. Bardzo się ciesze że wkońcu po długich poszukiwaniach moge dołączyć do grona posiadaczy tych fantastycznych samochodów.
    Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam

lukas8713
    Gość

Domyślnie

co do poprzedników się zgadzam z dwiema usterkami NAPEWNO TERMOSTAT I PODUCHY SILNIKA JAK TRZĘSIE NIM jtd bardzo fajny silnik polecam 2.4 jtd super sprawa