Mam do pracy 5km, rocznie robię do 15oookm i świadomie kupiłem dieslaOjoj
Odnośnie 1. Wtrysk bezpośredni w dieslu i w benzynie to NIE JEST TO SAMO. Zasada spalania Pb i ON w silniku jest tak diametralnie różna, że porównywanie wprowadzenia wtrysku bezpośredniego w benzynie i w dieslu to nieporozumienie. DPF nie służy EKOLOGII! a odseparowaniu SADZY - WĘGLA w formie stałej. Służy zdrowiu. Ekologia to zapobieganie skażeniu środowiska - chcesz powiedzieć że ziemia jest skażona bo ma pokłady węgla 2km pod nami?Na wtrysku pośrednim i diesle miały problemy żeby wyciągnac Euro 1. Na bezpośrednim jak widac oba typy silników nie mają problemu z Euro 5, przy czym benzyniak nie potrzebuje DPFa- jeszcze. Więc dywagacje o ekologii są o kant stołu rozbic.
(...)
Hybrydy? Silniki elektryczne? Przecież jak to masowo wejdzie na rynek to pomyślcie co będzie z utylizacją baterii. Dzisiaj jest problem z rynkiem wtórnym akumulatorów samochodowych, a co dopiero jak te baterie będą zajmowac 1/3 samochodu.
2. Nie jestem proekologiczny i nie uważam hybryd za zbawienie. Wręcz fuckin' przeciwnie. Ale to właśnie ekologiczna hipokryzja, gdyż normy emisji spalin doprowadzą do tego, że świat za kilkanaście lat będzie skażony bateriami - tak jak mówisz
I kuźwa czytajcie ze zrozumieniem. Nie piszę że benzyniaki są mniej ekologiczne a diesel lepszy. Piszę, że benzyniaki są mniej ekologiczne, A SZKODA BO PRZEZ TO NAM JE ZABIORĄ.
Ale mam w opisie 2,4 JTD więc jestem odbierany za fanatycznego zwolennika diesla![]()
Ostatnio edytowane przez żuwik ; 30-09-2010 o 10:44
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Racja, kiedyś był kult niemieckiego auta, a obecnie mamy kult niemieckiego auta z dieslem. Posiadanie niemieckiego "tedika" jest teraz bardzo "trendi"
---------- Post dodany o godzinie 09:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:53 ----------
Zaraz się zacznie od nowa![]()
żuwik napisał "DPF nie służy EKOLOGII! a odseparowaniu SADZY - WĘGLA w formie stałej. Służy zdrowiu. Ekologia to zapobieganie skażeniu środowiska - chcesz powiedzieć że ziemia jest skażona bo ma pokłady węgla 2km pod nami?"
Większej głupoty na tym forum nie czytałem. Czy eliminacja sadzy nie służy ekologii? Chciałbyś mieć roślinność przydrożną pokrytą sadzą? Chcesz domy mieć pokryte sadzą?
Idąc twoim tokiem rozumowania pewnie ołów, kadm czy siarka też nie przyczynia się do skażenia bo są jej pokłady pod ziemią. Jakby wodoru było w atmosferze 90% składu to też wszystko gra bo występuje przecież w niej.
Rozbawiłeś mnie do łez.
Zapoznaj się ze znaczeniem terminu ekologia.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Oczywiście, że nie jest to samo. Poddałem te porównanie mega uproszczeniu, co aż prosi się o sprostowanie. Ale sam chyba przyznasz, że wtrysk bezpośredni w benzynie i tak wszedł trochę za późno na masową skalę.
Ja osobiście uważam, że i tak najlepsze były gaźniki- co nie jest ani ekologiczne, ani szczególnie ekonomiczne.
Nie chodziło mi o to, że DPF ma wpływ na ekologię(bo o niej nie myślę). Chociaż faktycznie wyraziłem się dośc niejasno. Tylko o to, że DPF to następne ustrojstwo które kosztuje i niestety jest częścią eksploatacyjną.
---------- Post dodany o godzinie 12:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:49 ----------
Domy tak czy siak są pokryte sadzą. Bo niestety tańszego i wydajniejszego paliwa grzewczego od węgla raczej nie ma.
Ekologi w motoryzacji mówię stanowcze NIE. Konstruktorzy zamiast wyciskać coraz większe moce zajmują się normami euro. Doprowadza to do tego że techologicznie silniki są nowoczesne a ich moc stoi w miejscu - silnik fiata 1.6 miały 100KM już 30-40 lat temu (DOHC). Jedyną radą no moc stała się turbina, czyli po najmniejszej linii oporu.
To jest droga donikąd. Pozostaje kupić 156 GTA,powycinać wszystkie katy i chomikować ją na ciężkie czasy![]()
Niech ktoś w końcu zamknie ten bezsensowny wątek. Świat to czyta i się śmieje ...
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts