Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: VIN i skrzynia biegów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Exclamation VIN i skrzynia biegów

Witam mam taką sprawę. Jako że poszukuję skrzyni biegów do mojego wynalazku a wiem że są podobno dwie lub nawet trzy. Czy istnieje możliwość sprawdzenia skrzyni biegów po VINie? Wiem że przegub kiedyś mi tak dobierali. Ale jak ja patrzyłem na ePER to z tego co widzę jest tylko kod silnika, oba modele mają AR33503, typ silnika jest również taki sam. I teraz będzie pasować czy nie będzie? Poniżej zamieszczam oba VIN'y.

VIN ZAR93000004188098
    VIN ZAR93000002212033

JFC
    Gość

Domyślnie

Do jednego z numerów nadwozia pasuje skrzynia o numerach 46788743, do drugiego 46807936, ale.....załóżmy że chciałbyś zamówić nową skrzynię i wychodzi, że masz tę 46807936. Okazuję się, że wycofana i zastąpiona numerem 46788743, czyli teoretycznie wg. ePER'a ma pasować, przełożenia te same 15/59.

Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto

Domyślnie

Kurcze czyli jak zawsze klocki kwadratowe ;P

Dobra a skrzynia od tego samochodu? ZAR93000002158061

Bo z tego co się orientuje to skrzynia skrzynią ale mogą być inne przeguby w nich i mocowania. Ja mam 145 tke a ten drugi VIN z końcówką 033 to model 146 przed liftem.

JFC
    Gość

Domyślnie

No do tej numery już zupełnie inne i chociażby przełożenia 15/58, w ten sposób ciężko Ci coś będzie dobrać. Niestety w większości przypadków najlepiej organoleptycznie, ale z tej pierwszej pary powinno pasować.

Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto

Domyślnie

JFC a gdzie Ty to sprawdzasz tak z ciekawości? Bo czasami by się takie dane człowiekowi przydały a co nie którzy na forum np tak jak Ty bez problemu sprawdzają takie rzeczy.

Z tej pierwszej skrzyni bardzo by mi pasowało bo mam blisko do niej i prawdopodobnie na miejscu będzie możliwość założenia jej.

JFC
    Gość

Domyślnie

ePER....i na nim się opieram, niestety przy tego typu częściach, gdzie nie znajdziesz zamienników tylko to pozostaje. Stąd nie zawsze można udzielić 100% odpowiedzi jeżeli to dotyczy dopasowania części z dwóch różnych samochodów. Nawet samochody z tego samego roku mogą mieć różne niektóre części, tu pomocnym okazuje się numer nadwozia. Ale w przypadku dopasowywania zaczynają się schody, bo np. taka skrzynia biegów, wystarczy, że zmienią np. czujnik cofania (występuje w kpl. ze skrzynią) i już automatycznie skrzynia jako cała dostaje inny numer, a w rzeczywistości różni się tylko tą pierdołą. Dlatego ciężko tak po samych numerach. Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzysiek146
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    146 Junior 1,4 TS 99' Moja była...

Domyślnie

Tak na moje rozumowanie powinno pasować. Skoro są takie same silniki to skrzynie raczej powinny dać się zamontować.
    Ale to zdanie laika

OT
    Podobnie miałem z sondą lambda... ta z końcówka 190 została zamieniona na 210; możliwe, że coś pokręciłem z nr. końcówek, ale chodzi o sam fakt, że części z fabryki często wycofywano i zastępowano innymi... Tak jak JFC mówi o tych skrzyniach
    EOT
    Piękna poszła w drzazgi
    Zbieram na następną

Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek146 Zobacz post
    Tak na moje rozumowanie powinno pasować. Skoro są takie same silniki to skrzynie raczej powinny dać się zamontować.
    Ale to zdanie laika

OT
    Podobnie miałem z sondą lambda... ta z końcówka 190 została zamieniona na 210; możliwe, że coś pokręciłem z nr. końcówek, ale chodzi o sam fakt, że części z fabryki często wycofywano i zastępowano innymi... Tak jak JFC mówi o tych skrzyniach
    EOT
    Teraz wpadłem na pomysł jak łatwo to sprawdzić. Wystarczy w ePER rzucić okiem na przeguby wewnętrzne, jeżeli wszystko będzie takie samo można w ciemno robić podmianę skrzyni Ściągam jakiegoś i mam nadzieję że w tym będzie można coś więcej zobaczyć niż w moim poprzednim gdzie połowa funkcji nie działała