Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Doswietlanie zakretow

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

W nowych autach mających system doświetlania zakrętów przeciwmgłowe prawe lub lewe zapala się nie tylko wraz z kierunkowskazem ale również gdy zostanie przekroczony określony kąt skrętu kół. Np jak będziesz jechał takim autem "testem łosia" to będą świecić a przemian. Jak jedziesz po rondzie to lewe. I jak stoisz z kierunkiem włączonym to też.
    Jeżeli chodzi o legalność to spokojnie można to montować. Oczywiście samo doświetlanie a nie te migotanka dodatkowe.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Wiem o co Ci chodzi dla mnie to jest mruganie

Nie widzi mi się ten pomysł, światła przeciwmgłowe nie do tego służą... Jedynie jako bajer, ale dobrze żeby ten bajer innym nie przeszkadzał

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Gdyby tak było jak twierdzisz to w nowych autach by tego nie montowano. W nowych są takie same przeciwmgielne jak w starych. Zupełnie nie ma różnicy ze względu na doświetlanie (nie mylić z lampami skrętnymi). To jest tylko i wyłącznie doposażenie w moduł sterujący.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

Z tymi kierunkami to jest najbardziej realne bo z przekroczeniem określonego kątu skrętu kół moze byc problem..:/ Z tego co wywnioskowalem przegladajac oferte przeslana przez kolege zieloo007 http://www.cubeelectronics.com/ster.php wlasnie na takiej zasadzie jest ten modul zbudowany (kierunkowskazy)

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak. W starszych autach kąt skrętu nie był mierzony bo nie było potrzeby. Oczywiście można sobie takie coś wykonać samemu jak ktoś ma wiedzę i czas ale gotowców na to nie kupimy. Można jeszcze coś powalczyć w autach z elektrycznym wspomaganiem bo tam idzie wyczaić zależność natężenia od kąta skrętu ale przy hydraulice bez dodatkowej elektroniki nie ma szans.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Gdyby tak było jak twierdzisz to w nowych autach by tego nie montowano. W nowych są takie same przeciwmgielne jak w starych. Zupełnie nie ma różnicy ze względu na doświetlanie (nie mylić z lampami skrętnymi). To jest tylko i wyłącznie doposażenie w moduł sterujący.
    A właśnie że nie. Mało tego, teraz są już lampy zespolone z dwoma żarówkami, jedna jako przeciwmgłowa, druga do doświetlania zakrętów.
    W lampach jednożarówkowych nie sądzę żeby światło było kierowane jak ze zwykłej lampy przeciwmgłowej bo przecież jest kierowane wyraźnie w bok, a z przeciwmgłowej - na wprost. A od strony prawnej też zobaczymy jak to wygląda.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Nie wydaje mi sie zeby w Bravo 2 zamontowali halogeny na dwie zarowki.. jedna do doswietlania a druga jako swiatlo przeciwmglowe.. nie wiedzialem rozebranej takiej oprawki ale wydaje mi sie ze tam włosi zastosowali jedna zarowke ktora dziala jako doswietlanie i przeciwmglowe.. z tego co widziale na zywo to nie widac zeby swiatlo bylo w nim kierowane wyraznie w bok.. nawet jak wlaczysz halogeny to mimo tego ze sa ustawione do swiecenia na wprost to jednak troche oswietlaja pobocze wiec wydaje mi sie ze w ten sposob zostalo to zmontowane.. no chyba ze jest taki system jak w citroenie ze soczewki samie sie ustawiaja w odpowiedni kat po przekreceniu kierownica..

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zulek1986 Zobacz post
    Nie wydaje mi sie zeby w Bravo 2 zamontowali halogeny na dwie zarowki.. jedna do doswietlania a druga jako swiatlo przeciwmglowe.. nie wiedzialem rozebranej takiej oprawki ale wydaje mi sie ze tam włosi zastosowali jedna zarowke ktora dziala jako doswietlanie i przeciwmglowe.. z tego co widziale na zywo to nie widac zeby swiatlo bylo w nim kierowane wyraznie w bok..
    W Bravo jest jedna i nigdy nie twierdziłem inaczej. Wg mnie światło jest mocno skierowane w bok.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Wydaje mi sie ze to tylko złudznenie bo gdyby rzeczywiscie byly skierowane w bok to straciłyby swoje wlasciwosci jako swiatla przeciwmglowe.. no chyba ze do tych modeli gdzie jest doswietlanie sa stosowane halogeny z innym kształtem odblysnika w lampie i rzeczywiscie wtedy swiatlo bedzie mocniej swiecilo na bok ale jaka bedzie wtedy ich skoteczność podczax mgły..

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie ma innych kształtów ani cudów. To są te same halogeny i tyle. One (jak wszystkie) świecą światłem rozproszonym a nie w bok ani w przód- taka jest zasada działania i to wykorzystują systemy doświetleń. To co kolega żuwik ma na myśli to raczej w autach "lux" klasy gdzie może i mają miejsce takie kombinacje z drugą żarówką czy kombinowanym odbłyśnikiem. Jednak wówczas to już raczej nie przeciwmgłowe tylko dedykowane światła. Ale ja się z tym jeszcze nie spotkałem a przyglądałem się nie tylko w Bravo.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia