Przerabiał ktoś może temat wrzucenia fajery ze sterowaniem audio do wersji, która nie ma tego sterowania seryjnie ? Jest to wogóle wykonalne w jakiś stosunkowo P&P sposób..?
Przerabiał ktoś może temat wrzucenia fajery ze sterowaniem audio do wersji, która nie ma tego sterowania seryjnie ? Jest to wogóle wykonalne w jakiś stosunkowo P&P sposób..?
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Na forum sa informacje na ten temat, na szybko moge powiedziec, ze zalezy to od obecnosci odpowiedniej wiazki(pod kolumna kierownicy powinna sie znajdowac dodatkowa kostka). Plus radio musi miec na nia miejsce, ale mysle, ze to nie problem. U mnie np. niestety owej wiazki nie ma, a tez myslalem o zmianie kierownicy. W takiej sytuacji nie wiem, czy ewentualne dolozenie tej wiazki i podpiecie gdzie-tam-trzeba cos da...
No właśnie z tymi informacjami na forum nie jest za wesoło.. coś tam znalazłem, ale Twoja informacja o dodatkowej kostce jest tu najwazniejsza.. Teraz tylko bym potrzebował wiedzieć gdzie tej kostki szukać i jak miałaby ona wyglądać..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
W żadnej AR bez seryjnej kierownicy multifunkcyjnej nie ma ani wiązki z kostką do radia ani taśmy z dodatkowym wyjściem na tą wiązkę. NA allegro wprawdzie są takie taśmy ale nie znam nikogo, kto to przerabiał. W zasadzie musiał byś kupić kierownicę, taśmę airbag z kostką pod sterowanie, wiązkę kabli w kolumnie kierowniczej i poza nią oraz mieć radio z wejściem na kostkę sterującą.
Wiem, ze kiedys te informacje na forum znalazlem, lacznie ze zdjeciami kostki. Ale wg tego co mowi Belfer, jest to grubsza robota, w przypadku gdy tego oryginalnie nie masz. Mimo wszystko zycze powodzenia, sam nie mam na to zapalu, ale wydaje mi sie, ze efekt koncowy, w formie dzialajacego sterowania z kierownicy, jest bardzo kuszacy![]()
Ja jestem na etapie poszukiwania 147-mki.. i chciałbym ze sterowaniem miec, wręcz obligatoryjnie.. a niektóre egzemplarze podobają mi się, lecz eliminuje je brak sterowania na kierownicy.. Swoją drogą to dziwne, że widuję ogłoszenia gdzie niby auto ma system Bosse, a przycisków na kierownicy nie ma.. hmm..
Czasem ma nawet connect nav+ i bez sterowania w kierownicy.
Siema ja ostatnio pisałem ten temat właśnie o sterowanie z kierownicy jeśli kupisz bez sterowania to nie da się tego zrobić( albo jest kosztowne) pytałem kolegi który pracuje w ASO i podobno nie ma taśmy ani kostki więc ciężko a sprawdzać nie sprawdzałem bo auto jest od rodziców i go nie dotykam !
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Jestem kobietą kosztowało mnie to 150 zl kupienie kierownicy i specjalnej taśmy no i dobry fachowiec bo trzeba sobie samemu poprowadzić nową wiązkę.![]()
hmm.. czyli jednak da radę..![]()
Co to za specjalna taśma ? Wiązkę miałaś fabryczną od innej alfy, czy jakąś samoróbkę..?