Witam wszystkich, wiem, że podobne tematy już były ale nie lubię odświeżać, więc opiszę swój problem możliwie szeroko:
Podczas codziennej jazdy skrzynia w mojej Alfie pracuje bez zarzutu, może od czasu do czasu, po nagrzaniu, szarpnie mocniej przy redukcji z 3. na 2. bieg. Problem zaczyna się na trasie, zwykle po przejechaniu od 50 do 100 km. Zapala mi się wtedy kontrolka skrzyni - świeci światłem ciągłym, co wg instrukcji wskazuje na przegrzanie oleju. Wystarczy jednak zatrzymać się tylko po to, by wyłączyć i ponownie uruchomić silnik by wszystko było OK. Czasem na resztę podróży, czasem na 5 km. Zaobserwowałem jednak, że:
1. Kontrolka (a co za tym idzie tryb awaryjny) zapala się w momencie obciążenia silnika na
4. lub 5. biegu, przy niskich obrotach (poniżej 2000 obr/min);
2. Gdy korzystam z trybu manualnego skrzyni, w którym mogę trzymać silnik na trochę
wyższych obrotach tj. nie niższych niż 2200-2300 obr/min przy przyspieszaniu a potem
jadąc równomiernie z obrotami rzędu 2000-2100obr/min problemu nie ma, mogę
przejechać całą trasę bez zatrzymywania.
Na zimno oraz w normalnym ruchu miejskim i na krótkich trasach podmiejskich również problemu nie ma, skrzynia (poza sporadycznymi szarpnięciami przy redukcji z trójki na dwójkę, o których pisałem wyżej, zwykle po dynamiczniejszej jeździe) biegi zmieniają się płynnie, w górę i w dół. Poprzedni właściciel wymieniał moduł elektroniczny, który był zalany przez płyn z cieknącej nagrzewnicy. Założono nowy moduł w serwisie, nagrzewnicę również. Ja kilka dni temu wymieniłem olej w skrzyni. Niestety, w dwóch serwisach zajmujących się ASB nie udało się połączyć ze skrzynią, a w zasadzie urządzenia diagnostyczne wogóle jej nie widziały.
Jak na razie wszyscy straszą mnie kosztami naprawy i najchętniej wymieniliby cały panel sterujący. Na tym forum doczytałem się, że istnieje w tych skrzyniach coś takiego jak czujnik temperatury oleju. Czy może on wskutek wadliwej pracy powodować przechodzenie skrzyni w tryb awaryjny, który po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika ulega resetowaniu?
Pozdrawiam
Prezes