Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Prośba o weryfikację (FILM)

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Thumbs down

Panowie a czy mechanicy mogli coś z powyższych rzeczy które wymieniacie, sknocić przy wymianie sprzęgła lub rozrządu, może oni czegoś nie dopilnowali i nie dokręcili dokładnie i stąd to stukanie? Dał bym sobie palec odciąć że coś stuka od strony rozrządu i ewentualnie pod pokrywą silnika.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ezkg
    Mieszka w
    Kamienna Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Bardzo proszę o ponowne wstawienie tego dźwięku. Mam podobny problem w 1.8 i nie wiem czy to wariator i chciałbym usłyszeć sprawnego ts'a.

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Panowie a czy mechanicy mogli coś z powyższych rzeczy które wymieniacie, sknocić przy wymianie sprzęgła lub rozrządu, może oni czegoś nie dopilnowali i nie dokręcili dokładnie i stąd to stukanie? Dał bym sobie palec odciąć że coś stuka od strony rozrządu i ewentualnie pod pokrywą silnika.
    jeśli nie było żadnych objawów przed wstawieniem do mechanika a po odbiorze coś się zes.ało to na mój gust to ewidentny błąd mechanika. Jedź do nich i niech szukają. My tu możemy sobie dybać typy wszystkie znasz, teraz trzeba działać.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Cytat Napisał emilek_kg Zobacz post
    Bardzo proszę o ponowne wstawienie tego dźwięku. Mam podobny problem w 1.8 i nie wiem czy to wariator i chciałbym usłyszeć sprawnego ts'a.
    Sorki Już poprawione... coś źle mi się przekleiło... tu masz poprawiony:

Alfa 156 Good Variator

---------- Post dodany o godzinie 12:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:57 ----------

Kontrolka się nie zapala, olej Mobil1 10W40 taki mi polecił koleś który w Alfach siedzi od lat, podobno najmniej go zżera. Filtr firmy Filtron bodajże [...]
    Hmm... koledzy potwierdźcie, bo mogę się mylić... Ten Mobil1 10W40 to chyba niespecjalny olej do TS'a jak pamiętam, do mojego 1.6 16v bym takiego nie nalał - moi spece od włoszczyzny nie mają o nim dobrego zdania - albo Motul, albo Agip.

Dwa - filtr firmy Filtron - czy kiedyś nie było już głośno o filtrach do TS'ów? Czy to nie ten, który w ogóle nie powinien być używany do tego silnika, powodował problemy ze smarowaniem?
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Question

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Sorki Już poprawione... coś źle mi się przekleiło... tu masz poprawiony:

Alfa 156 Good Variator

---------- Post dodany o godzinie 12:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:57 ----------

Hmm... koledzy potwierdźcie, bo mogę się mylić... Ten Mobil1 10W40 to chyba niespecjalny olej do TS'a jak pamiętam, do mojego 1.6 16v bym takiego nie nalał - moi spece od włoszczyzny nie mają o nim dobrego zdania - albo Motul, albo Agip.

Dwa - filtr firmy Filtron - czy kiedyś nie było już głośno o filtrach do TS'ów? Czy to nie ten, który w ogóle nie powinien być używany do tego silnika, powodował problemy ze smarowaniem?

Kurka wodna ale mnie straszycie panowie, czy te filtry i olej mogą mieć aż takie znaczenie>?? Potwierdzi mi to ktoś jeszcze>??? W sumie nie było wiadomo co był za olej w aucie jak je kupiłem, dlatego polecili ten, że nie pomoże ale i nie zaszkodzi. A co z tymi filtrami kiepskie??? bo ja się zupełnie nie znam. Może się ktoś wypowiedzieć kto miał już z tym doświadczenie.

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Kurka wodna ale mnie straszycie panowie, czy te filtry i olej mogą mieć aż takie znaczenie>?? Potwierdzi mi to ktoś jeszcze>??? W sumie nie było wiadomo co był za olej w aucie jak je kupiłem, dlatego polecili ten, że nie pomoże ale i nie zaszkodzi. A co z tymi filtrami kiepskie??? bo ja się zupełnie nie znam. Może się ktoś wypowiedzieć kto miał już z tym doświadczenie.

Jedź kolego do tego mechanika i przestań się tak stresować. Gdyby filtron był do dupy to by go wycofali z produkcji! to jest filtr a nie układ scalony !!!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Spokojnie Tak, przy TS'ach mają dość istotne znaczenie olej, filtr oleju jak i ich regularne wymiany. Ludzie chyba wiedzieli co robią jeśli mają jakiekolwiek pojęcie o Alfach - dostałeś Mobil'a - OK, użyli filtru oleju Filtron'a - OK - to jeszcze nie tragedia, tym bardziej że wymiana była dość niedawno. Najważniejsze aby ustalić co powoduje taką pracę silnika. Musisz pojechać i stanowczo powiedzieć że nie jesteś zadowolony, więcej - praca silnika wskazuje na uszkodzony wariator lub problem z panewkami (pewnie wariator, ale warto trochę ich nastraszyć na początek) - teraz to niech oni się martwią co schrzanili. Powinni wiedzieć, że TS'y to delikatne motory i łatwo je uszkodzić.

Osobiście - nigdy nie używałem filtrów Filtron'a, tym bardziej po opiniach jakie kiedyś wyczytałem na tym forum - ja do 1.6 16v w Sienie używam filtra UFI, powietrza Mann'a jak pamiętam. Olej przez 11 lat lałem Selenię 20K, teraz po namowach mam zalanego Motul'a. Mobil'a mi odradzano ze względu na podróbki i trochę jego przereklamowaną jakość.

Do Alfy jak w końcu jakimś cudem kupię będę lał Agip'a, filtry Mann, Knecht. Z resztą do TS'a jakbym próbował coś innego zapodać to by mnie pewnie mój mechanik w tyłek kopnął. Mam to szczęście, że zam dobrze swoich mechaników, co więcej, specjalizują się głównie w Alfach (inna sprawa, że to byli mechanicy ASO Alfy Romeo i Fiata), sami się nimi poruszali i poruszają więc wiedzą co to za auta. Nie każdy ma takie szczęście. Nie mniej jednak, spokojnie z głową, pojedź i stanowczo zareklamuj usługę.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Wpiąłem się nie pod ten temat sorki
    Ostatnio edytowane przez whisky2012 ; 03-10-2010 o 17:53 Powód: Wpiąłem się nie pod ten temat

Mieszka w
    Malanów
    Auto

whisky2012 nikt się nie obraził

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ezkg
    Mieszka w
    Kamienna Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

A powiedzcie mi jakie są skutki jazdy z uszkodzonym wariatorem pomijając klekot?