witam
mam zamiar zakupić alfe 146 rocznik 2000
na co trzeba zwrócić uwage przy zakupie
chodzi mi o silnik i skrzynie biegów.
co to jest wariator i dlaczego trzeba go wymieniać.![]()
witam
mam zamiar zakupić alfe 146 rocznik 2000
na co trzeba zwrócić uwage przy zakupie
chodzi mi o silnik i skrzynie biegów.
co to jest wariator i dlaczego trzeba go wymieniać.![]()
Po pierwsze musisz sie Alfa przejachac. Jezeli beda jakies gluche odglosy z zawieszenia to musisz to sprawdzic. Trzaski i piski w srodku to w Alfie normalka tak wiec tym sie bardzo nie przejmuj. Skrzynia biegow nie jest elementem szczegolnie usterkowym. Ma dlugi skok a wsteczny wchodzi z lekkim oporem. Zuzycie sprzegla bedzie slychac po cichym metalicznym glosiku po wcisnieciu sprzegla. W silniku oczywiscie rozrzad trzeba zrobic no chyba ze ktos ma na niego papiery i da sie je potwierdzic w jakims serwisie. Sprawdz alternator w jakim jest stanie bo w zimie sie brudzi i lozyska strasznie halasuja. Co do wariatora to ja sie nie wypowiadam bo ja juz na niego leje pare lat i Alfa jakos chodzi tyle ze po odpaleniu silnika slychac klepanie rozrzadu. Jak masz drobne to sobie go wymien, najlepiej z rozrzadem. W sumie to taki najwazniejsze sprawy. No jeszcze tylne zawieszenie czy sie kola nie rozlarza. O rdze nie ma sie co martwic bo alfa jak nie byla bita to sie opiera jej skutecznie. Obejrzyj tez tapicerke czy nie jest przetarta. No i tyle tak z grubsza, jak cos chcesz jeszcze wiedziec to pisz. Postaram sie pomoc.
Wiem dodaje przymrozone oko :wink:
no ja zaplacielem osatnio za wymiane wariatora rozrzad , zespawanie msiki, i jeszcze drobne usterki prawie 2tysiez robocizna heheheheh moze dla neikturych jest a dla neiktorych nei jest duzo ale smaochdozik terazsmiag jak bajeczka ehhehehe
heh a to ja myslalem ze u mnie bandyci mechnicy siedzą we wrockuNapisał osaalfa146
![]()
Bandyci ? w sumie no malo nei zpalcilem mogl oby byc troszke taniej ale coz mam naidzje ze teraz po wlozeni uw nia nie bedzie tzreba pzrez jaksi okres czasu wkaldac znow hehehehehe