Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Lusterko prawe jak rozrużnić wersję angielska?

AlfaAlfa25
    Gość

Domyślnie Lusterko prawe jak rozrużnić wersję angielska?

Witam Panowie,

może któryś z Was miał podobny problem do mojego... otóż jakiś ch** złamany rozwalił całkowicie prawe lusterko w mojej alfie 156.
    Kupiłem okazyjnie lusterko kompletne w idealnym stanie niestety sprzedawca (prywatna osoba nie żadne handlarz kit wciskacz) nie był wstanie mi powiedzieć czy to lusterko pochodzi z europejskiej czy z brytyjskiej wersji. Efekt jest taki ze po zamontowaniu w lusterku w skrajnym wrecz nie naturalnym polozeniu z perspektywy kierowcy nie ma odpowiedniej widocznosci. Kupiłem na allegro oryginalną wkładke z numerami (niestety tylko na opakowaniu) wskazującymi że jest to wersja europejska wkładu. Niestety po montażu sytuacja jest identyczna

I teraz nie wiem czy różnica między EU a GB nie leży gdzieś w trzewiach całego korpusu. Ogólnie obudowa jest tak samo odchylona jak moja poprzednia ale moze sedno tkwi w rdzeniu (stelarzu) tym stalowym który stanowi konstrukcje nośną lusterka? On teoretycznie moze stanowić o pierwotnym kącie nachylenia szklanego wkładu niezależnie od plastikowej obudowy ktora nie zależnie od rynku przeznaczenia jest taka sama.

Jak ktoś z Was miał podobne przejscia to proszę o info bo nie chce kupować kolejnych lusterek tym bardziej że wiadomo jak to jest z używkami na allegro... handlarze najczęściej mówią to co chcemy usłyszeć. A nie widze sensu w zamawianiu oryginału w salonie

Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 07-10-2010 o 23:04

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Nie raz było już pisane, lusterka z uk nie pasują, usiądź na miejscu pasażera i ustaw lusterko jak byś był kierowcą, ten sam problem będzie. Myślałeś że lustro jest jakoś profilowane czy co?, nie rozumiem co masz na myśli wkladka.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Nie raz było już pisane, lusterka z uk nie pasują,
    pytanie w temacie nie jest "czy pasują ? " tylko
    "jak rozpoznać ? "

AlfaAlfa25
    Gość

Domyślnie

Pisząc wkładka mam na myśli samo szklane lusterko - wkład
    Jak siedze na miejscu pasażera i ustawiam lusterko tak jak bym był kierowcą jest dobrze. Stąd moje pytanie... jak rozpoznać jakie mam lusterko w sensie korpusu bo wkład szklany najprawdopodobniej jest europejski...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

bocian może i racja ale w tematach czy pasują można także odnaleźć jakie są różnice.
    Trochę chęci a nie wszystko na tacy.

cytat: adasco
    Brac oryginal. Ale upewnij sie, ze to nie anglik. Niby to samo, ale ma inne pole widzeniaq w poziomie. Inaczej: pasuje, ale regulacja w poziomie skonczy sie wczesbniej niz w euro. Bedezie za to miala megazapas w drugim kierunku. Jak nie masz ywjscia to wez, da sie dopasowac i uzyc. Ale lepienj brac euro. Mialem chwile z anglika i pasowalo na styk. Ostatecznie przelozylem naped ze starego EU, z anglika biorac korpus - i banga jak nalezy.
    Zatem porada: zetniesz lusterko, nie wyrzucaj. Z anglika wez mocowanie i szklo, a wszysko zlozysz miodzio. To prosty mechanizm!

AlfaAlfa25
    Gość

Domyślnie

naped w sensie silnikow sostal mi ze starego lusterka reszta polamana w drobiazgi... wystarczy ze zaloze swoj naped i bedzie dzialalo czy naped z calym wewnetrznym korpusem czyli ta czescia plastikowo metalowa do ktorej przykrecony jest naped a ona sama do tego trojkata w drzwiach? pocieszajace...

lusterko rozebralem na czesci pierwsze tak ze znam jego konstrukcje doskonale, wymienialem je bez sciagania tapicerki drzwi i bez wypinania kabli... tak ze wiazka elektryczna zostala oryginalna i do niej po kawalku domontowalem kusterko:p

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Mialem juz podobny problem i z tego co pamietam gdzies juz to opisywalem. Od anglika zostawiasz wszystko procz tego (nie wiem jak to fachowo nazwac) czarnego stelaza. Jesli ten (jak go nazwales) ch... rozwalil ci calosc, czyli to mocowanie tez, to lepiej chyba bedzie zakupic cale lusterko od wersji europejskiej. Chyba, ze sam stelaz tez gdzies ktos oferuje, ale to znow nie bedziesz mial pewnosci, ze sprzedadza ci prawidlowy. ;]

AlfaAlfa25
    Gość

Domyślnie

zalozylem naped z oryginalnego rozbitego lusterka i dalej bez zmian czyli różnica tkwi w wewnętrznym stelarzu...
    Dzieki Panowie
    nie ma to jak praca zespołowa

Pozdrawiam
    Odezwe sie jeszcze jak zdobęde "europejski" stelarz

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia