Czyli jeżeli wymienię amortyzatory i sprężyny, a niedługo mam taki zamiarkąt powinien się poprawić tak? Jeśli nie to szukać wtedy przyczyny właśnie w miejscach mocowania amortyzatorów?
Czyli jeżeli wymienię amortyzatory i sprężyny, a niedługo mam taki zamiarkąt powinien się poprawić tak? Jeśli nie to szukać wtedy przyczyny właśnie w miejscach mocowania amortyzatorów?
iNTELL --> nie panikuj - żeby wszyscy mięli takie kąty to byłoby dobrze
Te 2-3mm to pewnie zużycie sprężyn lub poduszek amorów. A kąt wyrpzedzenia sworznia zwrotnicy, to po wymianie wahaczy na nie oryginalne mógł nie zostać po prostu osiągnięty.
Ważne, żeby luzów nie było - bo wtedy tracisz na komforcie i rozwalasz pozostałe elementy zawieszenia.
PS. Jakie szerokie masz opony? Na szerszych (np 215) pomiar jest bezlitosny i wszystko wyjdzie. Ja tak męczyłem w kwietniu ubezpieczyciela o te kąty - to wynik wyszedł dopiero, gdy wymienili w zawieszeniu wszystko (tak WSZYSTKO, łącznie ze śrubkami, podkładkami i gdy zostało to poskręcane odpowiednimi momentami, hehe)
Ostatnio edytowane przez twardy ; 15-09-2010 o 15:10
Co do opon się nie wypowiadam bo tragedia po prostuCzekam tylko na pażdziernik bo to mój czas na zmianę opon na sezon zimowy
Ale na pewno nie są takie jak z tyłu bo są mniejsze. No wahacze to taniochy
ale sprawdzam po prostu je sam osobiście
![]()
Szerokość opony 205, zawiecha standardCóż na razie będę jeździł zobaczymy co z tego wyjdzie po czasie
![]()
iCAtronic - Elektronika samochodowa.
Odczytywanie Mastercode z Navi Connect+, bezpieczna aktualizacja oprogramowania oraz naprawa nawigacji po nieudanej aktualizacji.
http://www.icatronic.pl
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
właśnie mnie takie uderzenie męczy, ostatniej zimy przywaliłem i kolo jest dość sporo wciągnięte dołem do środka. wachacze i łożysko wymienione. czy można zrobić coś jeszcze czy tylko prostowanie ramy? jeden mechanik powiedział ze jeszcze zwrotnica lub mocowanie amortyzatora jest walnięte?
mam nadzieje że to nie słowa pocieszeniaj ak będzie ładna pogoda to może w sobotę to sprawdzę
iNTELL, pochyleniem przednich kół się nie przejmuj. U mnie jest to samo. Amortyzatory nie mają nic do tego pomiaru, bo służą tylko do wytłumiania drgań. Za pochylenie odpowiedzialna jest uginająca się z czasem sprężyna. U mnie podobny kąt był już przy przebiegu 120 tys i do 140 się dalej nie pogłębił.
Koło bliżej nadkola wygląda lepiej, auto prowadzi się świetnie, na zakrętach jeszcze lepiej (to najmocniej obciążone zewnętrzne przylega większą powierzchnią do jezdni), a ze zużyciem tragedii nie ma. Ja bym nic nie ruszał. Ważne, że zbieżność masz dobrze ustawioną i można bezpiecznie śmigać.
Jeżeli pojawiają się luzy, skrzypienia, amory nie tłumią drgań to inna sprawa - ja u siebie już wymieniałem praktycznie wszystko, ale sprężynami i pochyleniem koła się nie martwię.
Ostatnio edytowane przez api ; 07-10-2010 o 13:56