W związku z tym, że dużymi krokami zbliża się zima, wieczory i ranki stają się zimne co polecacie aby każdy diesel sprawnie odpalał i nie był z nim problemów? Jakieś porady jak przygotować nasze Belle na zimę???
W związku z tym, że dużymi krokami zbliża się zima, wieczory i ranki stają się zimne co polecacie aby każdy diesel sprawnie odpalał i nie był z nim problemów? Jakieś porady jak przygotować nasze Belle na zimę???
Dla mnie podstawą jest
- Akumulator
- Świece żarowe
- Jakiś specyfik przy dużym minusie co by się z ropy parafina nie wytrącała. Jeśli motor zdrowy i osprzęt to będzie palić dobrze.
Warto, wymienić filtr paliwa bo JTD jest dość wrażliwy na jego stan. Póki co mój im zimniej tym lepiej zapala.
Były:
159 1.9 JTDM 2006
156 2.4JTD 2002
podstawa to akumulator dobry i świece,
Aktualnie AR 166
3,0 24v 99
3,0 24v 04
Były AR 155 1,8 8V 97R
AR 155 1,8 FORMULA 94
AR 155 1,8 16V 98R
AR 155 2,5 TD 97R
AR 155 2,0 8V
AR 146 1,4 16V 98R
AR 146 1,4 BOXER 96R
AR 156 1,8 16V
AR 155 2,0 8V
był już podobny temat zakładany niedawno
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...rzed_zima.html
http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._do_disla.html
Tak jak koledzy piszą:
Akumulator-jeśli nie dawno wymieniany (2-3 letni) dobrze jest naładować go porządnie małym prądem prze 24 h
Świece-ale to już wiadomo
STP-osobiście dolewam przez cały rok diesell skyyd w tolerancji 10ml na 10l przy każdym tankowaniu i wrażenia są takie, że silnik pracue bardziej miękko,rozruch jest również miększy.W zime ani razu nie miałem problemu z odpaleniem,nawet zrobiłem test i zalałem ropę przejściową w ponad -20 i bez problemu autko zapaliło.
Nie pozwolić by paliło sie "oko" w baku.Nawet najlepszy preparat nie uchroni nas od zgęstnienia ropy gdy w baku pustki.
Zgadzam się, że podstawa to filtr paliwka, bo u mnie w tamtym roku, przy wielkich mrozach go wysadziło-chyba przez złej jakości paliwo, albo cholera wie przez co. Na dodate aku siadł, także miałem niezły wydatek...
Ja przed zimą robie tak żę zawsze wymieniam Olej ( jakoś tak zawsze się zbiegnie żę czas na wymianę mniej więcej ) i polepsza to rozruch fakt ze nooo juz mało z was ma Minerala ale w moim przypadku działa![]()