Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Szykuje się na odbiór MiTo, na co zwrócić uwagę?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie Dotarcie

Jeśli w intrukcji zalecają nie obciążać silnika prze pierwsze tysiące kilometrów to mają ku temu powód. Ja przez pierwsze 2.5 tys. bardzo uważałem, do 5tys. jeżdziłem ostrożnie a do 10 tys. nie szalałem. Wymiana oleju po kilku tysiącach nie zaszkodzi a może pomóc. Przy cenie nowego samochodu koszt wymiany oleju to pryszcz. Silnik nie należy obciążać na niskich obrotach ani kręcić za wysoko.
    Ja tak dotarłem swoje Punto i przez pierwsze 20 tys. km silnik zużył mi 0.7 litra oleju. Mój Ojciec kupił roczne Stilo z tym samym silnikiem - jeździła nim Kobieta - brał 0.3 - 0.4 litra ale na każdy 1000 km !! Wg mnie dotarcie może nie mieć wpływu na parametry silnika ale na jego żywotność to na pewno.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

http://forum.scigacz.pl/post-33535.html
    Tam jest o ostrym docieraniu. Z fotkami tłoków. Ale i tak żaden ostrożniak nie zaryzykuje. Ja czesto idę pod prąd więc się zdecydowałem ale po odbiorze i nagrzaniu silnika i tak się nie dało pełnego buta zgodnie ze schematem w ruchu miejskim zrobić.
    ANiedawno moje auto prowadziła inna osoba. Pytam czemu przy niecałych 3 tys zmienia bieg na wyższy i w ogóle wyższe obroty to dla niego stres. Usłyszałem bo się mniej silnik zużywa. Ręce opadają. Kupić auto od takiego to pech
    Ostatnio edytowane przez metan ; 03-10-2010 o 21:04

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Docieranie
    cyt. ,, Nowy samochód musi być dotarty, odległość docierania powinna wynosić 1500 km .Przez pierwszych 1000 kilometrów jeżdzić maksymalnie z prędkością 2/3 dopuszczalnych obrotów - nie stosować pełnego przyspieszenia i nie jeżdzić z przyczepą !! Od 1000 km do 1500 km można stopniowo podnosić obroty silnika i tym samym prędkość jazdy .Podczas pierwszych godzin eksploatacji w silniku występuje silniejsze tarcie wewnętrzne niż póżniej , kiedy wszystkie części ruchome zostaną dotarte.''

przykładowy fragment instrukcji Audi A5
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar bogas
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Hej.
    Odebrałem w ubiegłą środę, na liczniku mam już 520km.
    To autko jest niesamowite, świetne fotele w pakiecie Sport1. Gdybym się nie zdecydował na turbo, plułbym sobie w brodę.
    Cieszę się jak dziecko, mimo, że staram się 4,5krpm na razie nie przekraczać.
    To auto daje tyle frajdy. Co najlepsze - zrobiłem pół tysiąca km i nie udało mi się zamigać kontrolą trakcji.
    Jest jak przyklejone do drogi.
    Mam nadzieję, że będzie Funia dobrze służyć, a serwis będzie widziała tylko na okresowych przeglądach.
    To moja pierwsza Alfa... I już wiem, że nie ostatnia!

20km. ;]
    Ostatnio edytowane przez bogas ; 11-10-2010 o 19:33

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Kontola trakcji miga tylko przy "mieleniu" kołami. Tzn wtedy gdy to "mielenie" jest ograniczane. Przy ESP (czyli przyhamowywaniu kół) u mnie nic nie miga.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie fajne

Fajna wersja, fajny samochód Jest czym pojeździć Niech Ci się dobrze spisuje

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Kontola trakcji miga tylko przy "mieleniu" kołami. Tzn wtedy gdy to "mielenie" jest ograniczane. Przy ESP (czyli przyhamowywaniu kół) u mnie nic nie miga.
    O widzisz! Cenna uwaga. Niemniej jednak moja granica strachu jest wcześniej niż przyczepność R17 215/45.

---------- Post dodany o godzinie 21:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:15 ----------

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Fajna wersja, fajny samochód Jest czym pojeździć Niech Ci się dobrze spisuje
    Żeby nie zapeszać, nie dziękuję.
    A wersja - hmm.. przemyślana i wymarzona.
    Dziękuję tym, co pisali by oszczędzić na dodatkach, a wziąć pssssst.

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Mnie sie tego malucha nie udało w poślizg wprowadzić. Nawet przy próbach w zime tak do ok 50 kmh na śliskim dupą nie szło zarzucić. Ale z tym trzeba sie oswoić bo normalnym odruchem jest kontra która nakłada się na działanie ESP. I wychodzi "przekontrowanie".
    Ale nie ma czegos takiego że nagle auto staje bokiem, gdy to się ma stać usłyszysz ciche buczenie z tyłu-to hamulec łapie któreś koło.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jamrozw
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Spider 916

Domyślnie

a mnie sie udało własnie dzisiaj 2 x zarzucic tyleczkiem niestety jest to wina jakiejs awarii tylnego zawieszenia

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Mnie sie tego malucha nie udało w poślizg wprowadzić. Nawet przy próbach w zime tak do ok 50 kmh na śliskim dupą nie szło zarzucić. Ale z tym trzeba sie oswoić bo normalnym odruchem jest kontra która nakłada się na działanie ESP. I wychodzi "przekontrowanie".
    Ale nie ma czegos takiego że nagle auto staje bokiem, gdy to się ma stać usłyszysz ciche buczenie z tyłu-to hamulec łapie któreś koło.
    Ja czekam do zimy - popróbuję. To moje pierwsze auto z ESP i chcę się go nauczyć.
    Tak czy siak - to cieszy, że mimo mojej granicy strachu ESP nie reaguje.

---------- Post dodany o godzinie 22:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:40 ----------

Cytat Napisał jamrozw Zobacz post
    a mnie sie udało własnie dzisiaj 2 x zarzucic tyleczkiem niestety jest to wina jakiejs awarii tylnego zawieszenia
    A jakiej to awarii?