Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Co to za element wydechu?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rooshyo
    Mieszka w
    NBR - Niebezpiecznie Blisko Rosji;)
    Auto
    Służbowe 500 koni

Domyślnie

No ok, ale myślicie że katalizator jest faktycznie zapchany i dlatego wydmuchało ten łącznik? A jak go zostawie dla siebie to gdzie go mogę potem spieniężyć? o strumienicach czytałem różne, krańcowe opinie, a jak to ma być jakaś za 10 PLN to też nie bardzo to widzę... Mówił też, że może dać inną ale wtedy cena za całość 300 PLN. Więc co w końcu radzicie:

zostawić kata, wymienić sam łącznik (wymiary?)
    zamiast kata przelot
    zamiast kata "zwykły tłumik w kształcie katalizatora"

Doradźcie coś, bo dźwięk w mieście przy otwartym oknie wprawdzie piękny, ale na trasie jest dość uciążliwy
    Ostatnio edytowane przez rooshyo ; 11-10-2010 o 19:33

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Ja będę robił trochą inaczej- wywalam kata a w jego miejsce 'przesunę' pierwszy przelotowy tłumik (u mnie są trzy). Pierwszy tłumik czy katalizator jest najważniejszy w całym układzie ponieważ jest to komora rozprężna i musi znajdować się w odpowiedniej odległości od kolektora. Wspawana rura /strumienica zaburza procesy falowe gazów i później wychodzą jakieś pierdziwaki i spadki momentu.

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

wstaw zwykły przelotowy tłumik, i odpusc sobie tych dusigroszy, poszukaj gdzie indziej, bo ceny maja z kosmosu, a kata mozesz na złomie sprzedac, za takiego kata to wg mnie ok 100-200 mozna dostac...zalezy jaki duzy

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

a jaki głos idzie u was gdy ten koszyczek mieliscie rozwalony? bo u mnie cos ostatnio sie głosno zrobiło, fakt ze moze na zimnym ale taki metaliczny pogłos...moze strumienica troche tez daje,

scyzorsw
    Gość

Domyślnie

Witam
    Ostatnio przerabiałem ten temat
    Kupiłem plecionkę na allegro za 70 zł od gościa z nowego targu ,trzeba wyciąć stary element troszkę oszlifować pozostałość po tym elemencie i wspawać nowy peszel. Tylko nie zwykłą plecionkę tylko taką z wkładem nierdzewnym.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Auto
    Służbowe 500 koni

Domyślnie

Cytat Napisał NERO2287 Zobacz post
    a jaki głos idzie u was gdy ten koszyczek mieliscie rozwalony? bo u mnie cos ostatnio sie głosno zrobiło, fakt ze moze na zimnym ale taki metaliczny pogłos...moze strumienica troche tez daje,
    U mnie raczej pierdząco-buczący niż metaliczny. Dlatego myślę kata zostawić bo chyba jeszcze jest dobry, a wymienić po prostu sam koszyczek. Ale jeszcze się za to nie zabrałem

Mieszka w
    Auto
    Służbowe 500 koni

Domyślnie

Najwyższy czas w końcu zrobić ten tłumik, ze wstydem muszę przyznać że cały czas jeździłem z pierdzącym... I tu mam prośbę, czy mogłby mi ktoś w eperze sprawdzić wymiary tej plecionki? Bo mi albo nie działa, albo odpala się tylko 1 obrazek z 4, a ta część jest na drugim...

Mój VIN: ZAR93000002249135.

Chodzi mi o wymiary tego łącznika, bo chcę sobie zamówić z Allegro i wspawać samemu bo u tłumikarzy ceny kosmiczne;/
    Jest na 1 obrazku, tuż za sondą (nr 2) ale nie jest oznaczony... http://www.spangerum.com:7080/navi?V...D=3&GUI_LANG=6

Z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez rooshyo ; 16-11-2010 o 14:47

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

U mnie w Alfuni mam podobny problem, ale mi ten głośniejszy dźwięk nie przeszkadza więc tak sobie śmigam Ale intryguje mnie teraz kwestia zapchanego katalizatora - czy może on wpłynąć negatywnie na silnik?

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

taka , sprawa nie wiem moze się mylę
    Ale generalnie plecionka im większa tym chyba lepiej ? Bo układ jest bardziej elastyczny itd. a zawieszenie tłumików jest na gumie .
    Więc hmmm ja bym na twoim miejscu zrobił w ten sposób .
    Plecionkę kupisz u gościa co ma tłumiki zapłacisz ja wiem może i 100zł ( ja kupiłem sporą do mojej ,dlatego taka cena i w dodatku ponoć z Walkera ) do tego wymierzyłem jak mają być rury. Na tokarce dorobiłem rury z podtoczeniem aby wszystko pasownie weszło , obspawałem i bajka . ( Fakt tylko ze ja mam tokareczkę i czasem mi się nudzi i tak się bawie więc jak coś to hmmm mogę Ci coś bądź komuś podorabiać , materiał tez jakiś się zawsze znajdzie )
    Generalnie im łącznik jest bardziej elastyczny tym lepiej dla całego układu itd.
    Ale to jest moja opinia

Mieszka w
    Auto
    Służbowe 500 koni

Domyślnie

Aha, czyli mówisz, że średnica nie gra za bardzo roli, a jak z długością? Na Allegro są np

http://allegro.pl/lacznik-elastyczny...311072350.html ale może być za długi
    http://allegro.pl/lacznik-elastyczny...311055784.html ale może być za krótki

może coś od nich?:

http://allegro.pl/lacznik-elastyczny...316879942.html

Ciekawe, czy umieli by dobrać... Ja niestety nie mam tokarki, jedynie spawarkę... A tłumikarz u którego byłem zażyczył sobie 140 PLN tylko dlatego, że to "od VW"