Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: jtd nie zapala

kmiecik78
    Gość

Domyślnie jtd nie zapala

witam taki problen wsiadam rano do auta kręci jak poj....ya ,nie chce zapalić nawet nie prychnie dzwonie do szwagra zaciągnij mnie do mechana na holuje mnie myśle sobie sprubuję z trójki może rechnie, i tak sie stało jeżdziłem jeszcze dwa dni wszystko ok a dzisiaj to samo jakieś pomysły wg mnie to może być czujnik położenia wału ale we fiacie u nas mają examinera o on usterki tego czujnika wie wykryje miał ktoś coś takiego w swoim aucie ar 156 2.4 jtd 2000r
    Ostatnio edytowane przez kmiecik78 ; 14-10-2010 o 15:18

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Z tego co piszesz to raczej właśnie czujnik położenia wału.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

prawdopodobnie czujnik wałka rozrządu. Jesli byłby to czujnik położenia wału, nie mógłbys odpalić na ciepłym. Podjedź do Poznania tam ci to zrobią bez problemu. Jak chcesz to dam ci namiary na 2 zakłady specjalizujące się w Alfach.

kmiecik78
    Gość

Domyślnie

to czemu na popych pali na strzała bez problemu jak zgasze3 to już ok,może to świece

Greq
    Gość

Domyślnie

Ja tez mam problem z odpalaniem, ale tylko rano, po dluzszym postoju.
    Niby problem ze swiecami sygnalizuje jakims pulsowaniem kontrolki po zapaleniu? Ale czy zawsze??
    U mnie jest tak, że zawsze zapala za 2gim albo 3cim razem, ale zapala. Potem juz normalnie w ciagu dnia, pali na dotyk.
    Wyglada to tak jakby cos sie musialo 'nagrzac'(?)
    Zaczelo sie jak temp spadla gdzies do 10C, wtedy troche dluzej zaskakiwal, a im zimniej tym wiecej razy musze probowac.
    Moge stawiac, ze to swiece, czy jednak moze byc to cos powazniejszego?
    Aku wymienialem niedawno, na centre future 72Ah. Moze za duza pojemnosc i to on potrzebuje jakiegos kopa, zeby zaskoczyc?

bennyhill4
    Gość

Domyślnie

diesel nie zapali jak nie będzie sygnału położenia wału i wałka rozżądu, lub gdy będą błędne. jak w trakcie jazdy padnie czujnik wałka lub wału(nie pamiętam dokładnie) to możliwa jest jazda w trybie awaryjnym ale tylko do momentu zgaszenia silnika po zgaszeniu już nie odpali. bez sygnału z czujnika wałka rozżądu nie odpali wogule!!
    bardzo prawdopodobna jest usterka świec. sprawdź ciągłość obwodu i napięcie, czy wogule dociera i jego wartość. jak świece połączone są szeregowo to wystarczy że jedna padnie i już jest lipa. możliwe mogą być zaśniedziałe styki zaniki napięcia na nich zakłucają pracę świec.
    greg a masz ogrzewany garaż jak tak to zobacz czy odpala po nocy w ciepełku. a odczekujesz chwilkę aż się świece rozgżeją???
    kmiecik78 jak kręcisz to spada napięcie i może to w połączeniu z powyższymi teoriami powoduje niedogrzanie świec.
    Ostatnio edytowane przez bennyhill4 ; 14-10-2010 o 21:58

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Sprawdź akumulator. Podnmień od kogos na 2 dni i moze to pomoże.
    Często przez akumulator są takie problemy.

Henryk Podeszwa
    Gość

Domyślnie

Dzien dobry, właśnie padł mi akumulator, i chciałem się z nim uporać. Auto mam od niedawna, i chciałem zapytać jak wyciągnąć akumulator, ogólnie wszystko jest upakowane, jest lekki luz po odkreceniu paska spinającego, ale wyciągniecie blokuje cos co wygląda jak rozdzielacz. Jeśli ktoś może pomóc w tej sprawie, będę wdzięczny. Fotka nie z mojego auta ale wszystko podobne.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Henryk Podeszwa Zobacz post
    Dzien dobry, właśnie padł mi akumulator, i chciałem się z nim uporać. Auto mam od niedawna, i chciałem zapytać jak wyciągnąć akumulator, ogólnie wszystko jest upakowane, jest lekki luz po odkreceniu paska spinającego, ale wyciągniecie blokuje cos co wygląda jak rozdzielacz. Jeśli ktoś może pomóc w tej sprawie, będę wdzięczny. Fotka nie z mojego auta ale wszystko podobne.
    Jest to mała skrzyneczka plastikowa, którą musisz zdemontować poprzez odkręcenie jej (odpinasz górną klapkę i tam masz bezpieczniki i śrubę, którą odkręcasz). Ta mała skrzyneczka przykręcona jest właśnie do akumulatora.
    Gdy się z tym uporasz możesz wyciągać akumulator, oczywiście po wcześniejszym odpięciu paska zabezpieczającego oraz klem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    prawdopodobnie czujnik wałka rozrządu. Jesli byłby to czujnik położenia wału, nie mógłbys odpalić na ciepłym. Podjedź do Poznania tam ci to zrobią bez problemu. Jak chcesz to dam ci namiary na 2 zakłady specjalizujące się w Alfach.
    Mógłbyś powiedziec, gdzie w JTD znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu? Czujnik położenia wału korbowego już wymieniałem( gdpadł silnik po nagrzaniu nagle gasł, po 10min. odpoczynku ponownie zaskakiwał). Chętnie sprawdziłbym parametry tego drugiego czujnika