Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Temat: schemat blokady wałków rozżądu

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

A wiecie dobry pomysł z tym pilnikiem... i po temacie o blokadach wałków który nie tak dawno wałkował kolega Bubu321, muszę napisać że takie blokady są do zrobienia pilnikiem i to dość dokładnie. W moim przypadku (mam doświadczenie modelarskie) po solidnym przyłożeniu się do roboty myślę, że wyszłyby mi dużo lepiej niż niejedne z tych "nietrafionych" które przedstawiał kolega Bubu321. W tym przypadku dużo zależałoby od wzoru - blokady są do zrobienia pilnikiem i to przynajmniej dwoma metodami.
    Osobiście uważam że nie ma się co nabijać z Lesia146, fakt jest faktem, że jak ma się w ręku blokady z HP to po co je robić, z drugiej strony - jakbym miał rysunek w dwg lub dxf - to jaki to problem ...? (dla mnie jest to do zrobienia).
    Panowie - pierwszy post w tym temacie prosił o wymiary blokad - a my tu tak szczujemy na siebie....
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

wydaje mi się że lesio146 miał na myśli bardziej konwencjonalne maszyny niż centra cnc, pilnik to w przenośni. Na zwykłej frezarce szybciej zrobię taką blokadę niż na centrum gdzie bawić muszę się w rysunki, cam, później poprawki i tak dalej, co niektórzy pewnie rozumieją o co chodzi. Cnc oczywiście wygra w produkcji seryjnej ale przy 1 komplecie szans nie ma.
    Pilnikiem nie takie rzeczy się robiło i także ludzie radę dawali, pewnie do dzisiaj dają radę.
    Tak jak kolega napisał to jego zdanie i ma do tego prawo.
    Proponuję powrót do tematu.

Bubu miałem projekt w edgecamie do 1.8 szkoda że 3 m-ce temu tematu nie założyłeś, ściągnięty z jakieś uk strony (niby projekt sprawdzony, nawet ktoś napisał że asowski ale nie wiem) obróbka moja, jak dziewczyna znajdzie to zapodam ale szanse marne. Bałagan zostawiłem ;-)

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Mała prośba do moderatorów o zmianę tematu. Ciekawy, ale zwraca uwagę czym innym.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- no fakt szkoda ale 3-mce temu nie miałem 3d skanera ale wtedy walczyłem z blokadami.
    - HP blokady, mam inne zdanie na temat ich Q jakości, byli dobrzy ale wpadki z 156 TS oraz z V6 o czymś mówią, pozostaja jako alternatywa II rzutu.
    - dlaczego pliki 3D, ponieważ można to powielać.
    - na razie nie wiem jak zrobić pliki dwg lub dxf, dopiero się uczę.
    - największy problem to wymodelowanie tej krzywizny.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

dobra a otwory tez pilniczkiem zrobicie koledzy??, jesli sie czepiacie drobnostek,to i ja sie czepiam.

kol Andrzej24
    jesli przeczytasz temat dokładnie od poczatku to zauważysz od czego lub kogo to sie zaczeło, dla mnie temat zamkniety, a o Lesiu to zdanie ma wyrobione juz wielu userów, od dłuzszego czasu sie tak zachowuje, mi to wisi, ot ten "typ" tak juz ma.

pzd.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - no fakt szkoda ale 3-mce temu nie miałem 3d skanera ale wtedy walczyłem z blokadami.
    - HP blokady, mam inne zdanie na temat ich Q jakości, byli dobrzy ale wpadki z 156 TS oraz z V6 o czymś mówią, pozostaja jako alternatywa II rzutu.
    - dlaczego pliki 3D, ponieważ można to powielać.
    - na razie nie wiem jak zrobić pliki dwg lub dxf, dopiero się uczę.
    - największy problem to wymodelowanie tej krzywizny.
    (sorki że zaśmiecam temat)
    bubu321
    1. a w jakim właściwie formacie ty masz te 3d skany? to jest plik wektorowy czy rastrowy? z jakim rozszerzeniem?
    2. na drugiej stronie tego tematu jest pdf - ja za 3 tygodnie (teraz mnie nie ma) mogę ci i z tego pdf-a zrobić dowolny plik wektorowy - może to byc dxf lub dwg dwu- lub trójwymiarowy, albo cdr - tylko czy to komuś do czegoś potrzebne?
    3. modelowanie takiej krzywizny na podstawie nawet tego pdf - dla mnie nie problem.
    4. namieszałes mi w glowie - do tej pory myślałem że HP to jedyne blokady które do czegoś się nadają. jak nie HP to jakie - prosze napisz konkretnie.

aaa, zapomniałem koledze George11 napisać że otworki wybobrujemy wiertełkiem :-D
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 19-10-2010 o 21:18 Powód: zapominalski
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

bubu, czyli co masz i co chcesz w tej chwili? blokady do skanowania? rysunek do obrobienia czy jak? Zgubiłem się.
    Jeszcze raz czytałem i wnioskuję że dalej potrzebujesz projekty blokad, nie potrzebne zamieszanie robisz pisząc o skanerze, rysunkach do obrobienia itd. Zgłupiałem.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    na centrum gdzie bawić muszę się w rysunki, cam,
    Nikt nie każe bawić się w CAM, centrum też można używać w sposób manualny, bądź w zależności od sterowania programować bezpośrednio na maszynie kodem, lub cyklami

Na zwykłej frezarce szybciej zrobię taką blokadę niż na centrum gdzie bawić muszę się w rysunki, cam,
    dance nie chodzi mi o to żeby złośliwie coś pisać, bo akurat do Ciebie absolutnie nic nie mam, ale nie wiesz chyba, co gadasz
    Krzywizna kształtu krzywki, znajdująca się na blokadzie, składa się, z co najmniej 4 łuków (albo i 5), w jaki sposób chcesz to zrobić na konwencjonalnej maszynie? hulając korbkami?
    (oczywiście mówię o wykonaniu blokady, która ma spełnić swoją funkcję, bo zaraz ktoś napisze, że na OKO się da, przykładając do wzoru. A to ja wiem, można i z plasteliny zrobić, nożem do ziemniaków, pytanie tylko - po co nam atrapa blokady?)

później poprawki i tak dalej,
    w poprawki to prędzej się trzeba bawić po konwencjonalnej... Te maszyny mają ogromne rozdzielczości pozycjonowania i spokojnie na większości, w odpowiednich warunkach fizycznych można uzyskać dokładność oraz powtarzalność rzędu 0.005mm

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- oj widzę ze wlazłem fachowcom na rekę.
    - mam dobre blokady do 156 TS 1.8, 2.0.
    - kolega ma skaner 3D.
    - ustawiliśmy te blokady na "adapterze" i zostały zrobione jakieś pliki.
    - czyli chmara punktów *.txt, *.SLI, *.IGS.
    - teraz z ciekawości chcę te pliki zamienić na blokady.
    - byłem już u znajomego który ma frezarkę CNC 3-osiowa , ale jego maszyna chce jakieś pliki *.NC.
    - dziwna ta maszyna działa pod DOS-em.
    - w internecie znalazłem dużo programów, które pokazują że te pliki są dobre nawet generują ściezki narzędzi tylko pre-procesory mają jakieś nie spotykane na naszym rynku.
    - jeśli z tego co napisałem coś jest herezją to nie bijcie, temat dla mnie całkiem nowy.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 20-10-2010 o 07:22
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - czyli chmara punktów *.txt, *.SLI, *.IGS.
    - teraz z ciekawości chcę te pliki zamienić na blokady.
    - byłem już u znajomego który ma frezarkę CNC 3-osiowa , ale jego maszyna chce jakieś pliki *.NC.
    - dziwna ta maszyna działa pod DOS-em.
    - w internecie znalazłem dużo programów, które pokazują że te pliki są dobre nawet generują ściezki narzędzi tylko pre-procesory mają jakieś nie spotykane na naszym rynku.
    - więc teraz jeżeli to nie są powierzchnie tylko punkty, to trzeba sobie z tego, samemu zrobić model powierzchniowy, o ile zależy Ci na modelu
    - wystarczy z tych punktów wyciągnąć tylko to co najważniejsze - czyli 'krzywą krzywki' i tylko na to przygotować program - przerobić krzywą na ścieżkę narzędzia
    - *.nc to typowe rozszerzenie dla maszyn numerycznych, skrót oznacza po prostu 'numerical control' większość maszyn jeszcze dziś bazuje na tym rozszerzniu, bądź potrafi 'odczytać', o ile oczywiście kod wewnątrz jest czytelny dla konkretnego sterowania
    - większość maszyn ma DOS, gdyś w absolutnej większości maszyn CNC wbudowany wewnątrz jest po prostu zwykły komputer PC a z dos'a wywoływany jest system operacyjny maszyny
    - nie uwierzę że jakiś program po wprowadzeniu pliku ze skanera sam od razu generuje jakąś ścieżkę, gdyż skąd program ma wiedzieć, co chcemy na danym 'detalu' robić? nie ma takich inteligentnych programów które wiedzą co nam chodzi po głowie, oraz jakimi narzędziami dysponujemy.

Jak chcesz to możesz podesłać te punkty, najlepiej w IGS, to ci powiem co ten skaner napierniczył i czy da się z tego coś rozsądnego zrobić
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 20-10-2010 o 10:46

diesel power http://je.pl/qeuy