Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: Płyn chłodniczy ucieka do silnika?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Ale chwila, płynu tobie nie ubywa, nie tak szybko z tą uszczelką. Masełko w oleju wcale nie musi być przez padniętą uszczelkę. Powstaje także gdy jeździsz na krótkich odcinkach, także warunki pogodowe, większa wilgotność itp.
    Podjedź do mechanika, sprawdzi co i jak, tylko nie wspominaj o UPG, niech on to sprawdzi i oceni.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Thumbs down

Dzwoniłem dziś do niego (mechanika) stwierdził że nie ma co bić piany ,być może to nie uszczelka a przechodzi gdzieś przez chłodnice oleju>??? nie wiem bo się na tym zupełnie nie znam. UPG??? Wybaczcie mi ale jestem zielony w terminologii profesjonalnej.

Użytkownik Romeo Avatar Piotras
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 2.5 \6/

Domyślnie

i auto sie pewnie grzeje ? a plyn w oleju na moje oko 100% uszczelka jest to do sprawdzenia gdy odkrecisz swiece i wpuscisz tam specjalnym uzadzeniem cisneinei ze sprezaki musial bys miec cos ala swieca zeby wpuscic cisneinei i jak dasz go na 1 bieg i lekko zakrecisz i cisneinie pitnie to znakiem tego ze w tym miejscu jest nei szczelna uszczelka jakos tak sie to robilo

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Chyba płyn chłodniczy mi się dostaje do oleju silnikowego. Czy to oznacza że uszczelka pod głowicą jest do wymiany/? Jestem laikiem w temacie także proszę o pomoc, płynu chłodniczego niby nie ubyło, ale za to olej jakiś rozjaśniony jest. I w dodatku śmierdzi jakąś benzyną, jest na całą długość patyczka bagnetu. Co mam robić, śmigać do mechanika szybko, ile może kosztować taka uszczelka?
    może jeździsz na zbyt bogatej mieszance, np. sonda lambda padła, niespalone paliwo dostaje się do oleju.
    Masz jakieś inne objawy poza podnoszącym się poziomem oleju, np. silnik nierówno pracuje?

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    płynu chłodniczego niby nie ubyło, ale za to olej jakiś rozjaśniony jest. I w dodatku śmierdzi jakąś benzyną,
    Czemu wszyscy trzymacie się tego płynu jak kolega pisze że płynu mu nie ubywa. A w oleju czuć benzyne. Jest kilka podobnych tematów i tam koledzy twierdzą że to wina regulatora cisnienia paliwa.
    Ti Amo ALFA!!!

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Arrow

Płynu nie ubywa jak się orientowałem dziś to jest, śmierdzi benzyną olej, nie kopci na żaden kolor czy coś takiego. Pracuje równo, po odpaleniu ma 1100 obrotów jak przejadę metr to spadają do 900 i potem już trzyma równo. Nie miałem na to wcześniej czasu, i teraz dopiero się tym zajmuje.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Mechanik bez problemu sprawdzi zawartość Co2 w płynie a także czy płyn jest w oleju.
    Poczekaj na diagnozę bo szkoda pianę bić jak nic nie wiadomo. Podczas jesieni, zimy wzrasta liczba tematów typu: dymi na biało, zmienił się olej..itd. Taka natura.
    UPG- bardzo techniczne ;-) Uszczelka Pod Głowicą.
    A jak temperatura (termostat)? żadnych problemów?

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Red face

Z temperaturą są tego typu objawy że gdy jadę ok. 120 jest na 70 oC na postoju wczoraj się zagrzała do 120 uruchomił się wiatrak chyba na 2 biegu bo szybko śmigał, ogółem przy normalnej jeździe trzyma na 90 oC nic poza tym nie zaobserwowałem, plus kapiący olej ale to chyba już z selespeeda bo też coś nie tak z tym mam. Jutro się okaże.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Arrow

Byłem dziś u mechanika, hmm niby się wylewało z tego wężyka na korku, ze zbiorniczka uzupełniającego olej do selespeeda. Gdzieś nadal ciecze olej z silnika , podejrzenia są takie że albo się spaliny tam wracają albo benzyna się nie spala i wchodzi w olej bo jak by go więcej. Ujęli go i kazali na miarce zapamiętać ile go jest w razie gdyby przybyło mam wrócić do nich i czyszczenie wtrysków, mam pytanie czy to można zrobić za pomocą jakiegoś preparatu dolewając do benzyny>? Oni mi stanowczo odradzali... chcę znać wasze opinie Panowie >? spotkał się już ktoś z tym >? Czyszczenie wtryskiwaczy? za tą przyjemność jeśli taka będzie potrzeba, zapłacę coś około 200 zł no i plus nowy olej filtr, i płyn chłodniczy. Tak nasłuchiwali i to terkotanie tak jakby z układu wydechowego gdzieś dochodziło. Mi to przypomina odgłosy zacierającego się silnika ale jak stwierdzili, jestem na punkcie mojej bejbe przewrażliwiony mocno. Mam sprawdzać poziom oleju, po 100 ,200, 500 km, jak coś przybędzie to natychmiastowe czyszczenie. Plus klaksonik nowy zamontowany, bo stary na szmelc.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

to nie diesel żeby wtryski czyścić, po to jest sonda lambda żeby dawkę na bieżąco korygować. Zmień lepiej tego mechanika.
    Wrzuć filmik jak chodzi ten twoj silnik, terkotanie z wydechu może wystąpić tylko jeśli jakaś osłona się poluzowała.
    Masz kabel żeby się podłączyć pod komputer?