Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Kolo Dwumasowe!!!

webmaster007
    Gość

Domyślnie

chcesz zrobić to dobrze kup nowe koło wyjsciowo kosztuje 1600zł !!! a jak sprzegło jeszcze to dodatkowey 1000zł i to wszystko valeo. ale koło duzy koszt niby ale ponad 200.000 km wytrzymuje wiec jak juz kup nowe !!!

ViP Świeżak Avatar AR_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Giulia 2.0 TB Multiair 200KM

Domyślnie

Ja kiedyś też chciałem zaoszczędzić i kupiłem używane koło + nowe sprzęgło. Pochodziło 1,5 roku(ok. 15 tys. km) i się rozsypało. Teraz mam nowe sprzęgło i koło i mam nadzieje że wytrzyma trochę dłużej
    teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
    kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio
    '93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic
    '06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
    '04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico
    '98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic

arczimi
    Gość

Domyślnie

Przerobiłem temat w ubiegłym tygodniu :cry:
    Przy wymianie kompletnej sprzęgła które dostałem wraz z zakupem samochodu,mechanik powiedział,ze dobrze byłoby wymienic koło dwumasowe.Mam 193000 na liczniku.Pytałem kilku mechaników i sprzedawców w sklepach. Twierdzili,że wytrzymałość tego koła to ok. 200 tyś i lepiej go wymienić. Tym bardziej,że robocizna jest dosć droga bo trzeba rozebrac zawieszenie i skrzynie wyrzucić. Po wymianie mechanik mi stare pokazywał ale mnie to i tak nic nie mówi.......Niby nie odbija tak jak powinno,łapie go. Za koło z Valeo zapłaciłem 1200 zł. Przy okazji pytanie.I tak przy ruszaniu musze dac więcej gazu aby ruszyło bez szarpnięcia. Czy to jest normalne. Mam słuzbową Corsę (benzyna)i tam sprzegło chodzi duzo lepiej.

arczimi
    Gość

Domyślnie

Przy wymianie kompletnej sprzęgła które dostałem wraz z zakupem samochodu,mechanik powiedział,ze dobrze byłoby wymienic koło dwumasowe.Mam 193000 na liczniku.Pytałem kilku mechaników i sprzedawców w sklepach. Twierdzili,że wytrzymałość tego koła to ok. 200 tyś i lepiej go wymienić. Tym bardziej,że robocizna jest dosć droga bo trzeba rozebrac zawieszenie i skrzynie wyrzucić. Po wymianie mechanik mi stare pokazywał ale mnie to i tak nic nie mówi.......Niby nie odbija tak jak powinno,łapie go. Za koło z Valeo zapłaciłem 1200 zł. Przy okazji pytanie.I tak przy ruszaniu musze dac więcej gazu aby ruszyło bez szarpnięcia. Czy to jest normalne. Mam słuzbową Corsę (benzyna)i tam sprzegło chodzi duzo lepiej.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał danloo23
    Odczuwam juz stuki przy zmianie begow,przy puszczaniu i dodawaniu gazu!Pozatym jakos autko zaczelo glosniej pracowac na biegu jalowym,juz nie mowiac o tym ze troche trzesie przy zapalaniu i gaszeniu...!!!
    To by rzeczywiście wyglądało na dwumas - ale pewności nigdy miał nie będziesz, dopóki nie sprawdzisz. Czytałem gdzieś, że są produkowane zestawy sprzęgłowe klasyczne z tarczą ze sprężynami, zastępujące dwumas - ciekawe czy są takie do AR. Może warto by było spróbować i mieć święty spokój na długie lata.

zdziba
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał arczimi
    Wymieniałem sprzęgło ale w v6. Po wymianie sprzęgło ,docisk musiało się dopasować samo , i przez pierwsze pare motogodzin również (wiecej gazu , bo delikatne szarpnięcia) a teraz jest wszystko jak się należy.

tomek156jtd
    Gość

Domyślnie dwumasa

witam
    ach te alfy
    u mnie jest taki objaw: trzęsie kierownicą i całym nadwoziem na wolnych obrotach, sprzęgło chodzi ciężko a jak puszczam na biegu powoli na zapalonym silniku to słychać tak jakby rozciągała(ściskała) się sprężyna. na wyższch obrotach nie słychać a lewarek drży na 6 biegu przy dodawaniu gazy, gdy puszczę gaz to nie drzy,ponandto rusza się na zmianeobciązenia.
    poduszki silnika dobre.
    jak myślicie czy to już dwumasa siada a może sprzęgło.
    proszę o radę bo chciałbym się tym zająć przed przyjsciem mrozów,

pozdrawiam wytrwałych posiadaczy najpiękniejszych samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Miom zdaniem dobrą alternatywą między nowym a używanym 2-masem jest regeneracja swojego starego (np. http://www.sprzeglo-service.pl/) dają gwarancję i koszt to ok połowy ceny

U mnie sprzegło cieżko chodzi i to prawdopodobnie docisk takze będzie do wymiany. Czasem przy gaszeniu zatrzęsie - myślałm, że to poduszki, wymieniłem tylną, niestety nic nie pomogło. Więc pewnie 2-mas ale to się okaze przy wymianie sprzęgła.