Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Porównanie alfa 156 1.8 vs mondeo 1.8

Użytkownik Rowerzysta Avatar ANN
    Mieszka w
    świętokrzyskie
    Auto
    GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

"Jeden wart 4000 a drugi 15 000. Ten droższy przysparza samych problemow, a komfort jazdy niestety, ale żaden w porównaniu do mondeo"

ps> co to ma być za porównanie w ogóle?
    Faktycznie Twoja Alfa musi być "niedopieszczona"...

ps2> ile czasy testowałeś Belle? co w niej zrobiłeś? co ulepszyłeś?

http://ann156.fotosik.pl/

GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
    MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
    Spider 2.0 TS '99 (10.2022)

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Post Adasco - nic dodac nic ujac!

Jezeli chodzi o Twoje porowanie to ja mialem przyjemnosc albo raczej nieprzyjemnosc podrozowac starym Mondeo a niedawno nawet prowadzilem sluzbowego Mondeo nowke - 1.8 i powiem szczerze nie zamienilbym nawet tego nowego na moja Alfe.
    To jest inny wymiar jazdy - ale wszystko zalezy od tego czego sie oczekuje. Ja jestem esteta - wiec Mondeo mi raczej nie pasuje - auto tak banalne ze szkoda mowic.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Wiesz, Alfę trzeba kochać. Nie koniecznie musi to być miłość od pierwszego wejrzenia, ale wkrótce powinieneś poczuć miętę. Jeśli będzie to uczucie głębokie i szczere, odwzajemni je z nawiązką. Jeśli jednak będziesz tylko udawał, to wytnie Ci niejeden numer. Bo wiesz... z Aflą, jak z kobietą. Dlatego, jeśli zrozumiesz, że nie jest ona dla Ciebie, to po prostu odpuść sobie i kup to mondeo z powrotem, lagunę, 406 albo jakiegoś innego volkswagena, a będziesz zadowolony...
    Byłbym zapomniał - na Alfę nadal będziesz mógł patrzeć... - na parkingu, tyle tylko, że odjedzie nią ktoś zupełnie inny.
    Wybór należy do Ciebie. Życzę powodzenia i trafnej decyzji.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

...może to Alfa wybiera właściciela bo jak na początku moja kaprysiła tak teraz jedzie bez problemów i na prawde jeździ się niesamowicie dobrze. Jeśli kupiłeś uzywane auto to chyba może to wyjaśnić pojawiające się usterki bo po prostu poprzedni właściciel go nie szanował. Jedynie można powiedzieć, że Alfie należy poświęcić więcej uwagi, a nie olać to i zwalić winę na auto, że jest awaryjne ...częstsze przeglądy sprawiają, że Alfa jest droższa w utrzymaniu, ale kupujący powinien się z tym liczyć więc nie rozumiem ludzi, którzy kupują auto nie wiele wiedząc o nim. To forum raczej jest dla ludzi, którzy nie maja takiego problemu jak dylemat między jakimiś markami aut.

Na początku chciałem wydać więcej i kupić nowe auto jak nowa Toyota Celica jednak jak dla mnie to byłby spory wydatek jak na potrzeby więc szukałem dalej. Miałem do wyboru Opla Astre i Vectre, Renault Megane Coupe itp... jak miałem tylko czas jechałem na giełdę samochodową i oglądałem te autka, żeby dobrze je poznać i było ich tam sporo. Na Alfe wpadłem przypadkiem i zapomniałem o reszcie ponieważ Opla już miałem w wersji Corsa a Meganke kupił znajomy i nie zazdroszczę mu chociaż to 2.0 a moja 1.6 (do tego on szpanuje na piwie, że ma 2.0 a nie jeden maluch go wyprzedził)
    Morał: nie kupuj czegoś jeśli tego nie znasz i nie czujesz się z tym dobrze

Jeśli chcesz wrócić do Forda to polecić mogę Cougara zamiast Mondeo (bo widzę, że gust masz i nie pokierujesz się w stronę Golfa)

tomkap
    Gość

Domyślnie

Alfę mam z 99roku od drugiego właścicila.Pierwszy kupił w polskim salonie i wymienił jedynie rozrzad. Drugi nabywca wymienił jedynie sprzegło i sam pasek. Trzeci nabywca czyli ja wymienia wszystko gdyż najwidoczniej przy przebiegu 150000 powoli zaczyna wszystko wysiadać. Ford był starszy więc wszystko w nim było już wymienione.Mam nadzieję że jak wszystko juz zrobię bedę tak samo zadowolony. Dzisiaj wymiana pompy wspomagania.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

tomkap, No to widać że Alfa nie jest awaryjna skoro przez osiem lat wymieniono raz rozrząd i raz pasek przy takim przebiegu , oszczędzali na aucie teraz Ty za to płacisz .

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Rosik
    Gość

Domyślnie

mielismy w rodzinie mondeo i jakos nie zapisalo sie w naszej pamieci. Ani pozytywnie ani negatywnie. Po prostu sie nie zapisalo. Za to Alfa ma w sobie to cos A co do komfortu, to niebo a ziemia - juz wlosi wiedza jak zadbac o nasze... kregoslupy.

Chociaz fakt, ze duzo zalezy po czym jezdzisz. Ale Alfa to auto sportowe, to jest cena ktora sie placi za to ze samochod smiga przez zakrety.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Alfa... to jest coś więcej niż samochód... jeśli tego nie zrozumiesz to lepiej jest jej nie kupować, Alfę traktuj jak dziecko, nie pozwalaj jej na wszystko ale dbaj o jej potrzeby, Ty pokochasz ją a ona pokocha Ciebie dwa razy mocniej niż Ty kochasz ją, satyswakcja z jazdy tym samochodem jest tak ogromna, że po przejechaniu kilkuset metrów zapomnisz o koszcie jej serwisowania...
    a do tego Alfa Romeo czy to nie brzmi dumnie

seb22
    Gość

Domyślnie

no dość lizania się po fiutach, przejdźmy do spraw pilnych czyli właśnie wczoraj zatarłem silnik pytanie jest czy....... źartowałem he he

zanjac
    Gość

Domyślnie

a mnie w alfie wkurza TRZESZCZĄCE ZAWIESZENIE PRZÓD - próbowałem już wszystkich zabiegów i dalej nic ;// ..................co do komfortu to rzeczywiście nierówności koleiny i dziury to wróg mojej alfy ale to wina standardowego koła 17x45x225 może zimą będzie lepiej 205x55x16.