Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Posiadacz alfy od 5 miesięcy. Kilka niepokojących rzeczy. Pytanie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

niekoniecznie nowy przepływomierz musi być sprawny.. kupiłeś taki sam jak siedział w samochodzie czy dobrałeś z katalogu BOSCH'a ? 10L na 100km to stanowczo za dużo.. na wskaźnik temp. to nawet nie patrz, podłącz samochód pod kompa i dopiero odczytaj temperaturę
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 31-10-2010 o 20:08

olek-147
    Gość

Domyślnie

Przepływkę dobrałem z katalogu Boscha także chyba wszystko tak jak powinno być.

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Przepływomierz możesz odpiąć na próbę.. warto jednak zainwestować w kabel, podpiąć pod kompa i skontrolować jaką temperaturę osiąga silnik możliwe, że nonstop jest niedogrzany.. Zawsze tyle paliła? Sprawdzałeś ile km zrobisz na pełnym baku? Moim zdaniem Twoje spalanie to anomalia,latem w krakowskich korkach + klima na max w 8l z małym hakiem się mieszczę.

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

W bardzo krótkiej trasie podczas której większość czasu stoisz w korku spalanie 10l/100km jest jak najbardziej możliwe. jendriu - też w tych korkach stoisz 10 minut podczas całej 15 minutowej trasy na zimnym silniku? W takich warunkach to cud, że nie pali więcej - pierwsza lepsza benzyna spaliłaby średnio 15-20 l.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Uważasz, że przy aktualnych temperaturach silnik nie ma prawa nagrzać się w 15min do 70-80st? Po coś jest ten termostat.. nie uważasz? Jeśli zaciął się w pozycji otwartej silnik będzie nonstop niedogrzany. Jeśli uważasz, że spalanie 10l/100km jest w porządku to może nie potrzebnie doszukujemy się dziury w całym, a ja się powinienem cieszyć, że posiadam trzecie z rzędu tak ekonomiczne JTD.

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Termostat może i się do 70 stopni nagrzewa, ale jeśli w ciągu 15 minut pokonujesz odcinek 2km przez większość czasu podjeżdżając po 2 metry na dodatek w zróżnicowanym terenie - spalanie spokojnie może wyjść znacznie większe, nawet przy silniku nagrzanym do 90 stopni. Jakbyś utknął w tym korku na godzinę i przejechał w tym czasie kilometr to dopiero by się można zdziwić średnim spalaniem! W takich warunkach ekonomiczność silnika niewiele ma do powiedzenia, chyba że jeździsz hybrydą, która w korkach pracuje na silniku elektrycznym.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

to czekamy na właściciela co powie.. gdyby to była 16v to jeszcze bym się zgodził, że tyle potrafi przepalić

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jendriu Zobacz post
    to czekamy na właściciela co powie.. gdyby to była 16v to jeszcze bym się zgodził, że tyle potrafi przepalić
    No a ja mam 16V i nigdy nawet w największych korkach nie zdarzyło się żeby łyknęła 10l ropy, no chyba że stałbym w korkach na pełnym gazie....

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    No a ja mam 16V i nigdy nawet w największych korkach nie zdarzyło się żeby łyknęła 10l ropy, no chyba że stałbym w korkach na pełnym gazie....
    Dlatego mówię, że to dziwne. Z natury 8v jest odczuwalnie ekonomiczniejsze od 16..

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

To napiszcie ile przejeżdzacie na 10L paliwa porównamy