Ja jak czegoś nie wiem to staram się nie udzielać... Poniżej cytat z forum FES
Hi,
The "odometer" on earlier EDC15 versions is not a documented function, which means that I do not know the format of the value. If you want to help me fix FiatECUScan to report the correct values for these EDC15 ECUs, then you can do the following:
1. Read the "odometer" value with FiatECUScan and write it down somewhere.
2. Drive exactly 1km, or even better - drive exactly 2,3,5.. km.
3. Read the "odometer" again and write the results.
4. Then send me the "odometer" values that you have written and the number of kilometers between the measurements. Also, send me the ISO code of your ECU.
Thanks,
Yani
Nie ma to jak wyrwać fragment z kontekstu, jak już cytujesz cytuj całość i też do niej się odnoś...
Częstym przypadkiem w ecd15 jest pokazywanie wartości z kosmosu wystarczy zrobić licznikowe 10km i zobaczyć ile nabiło na ECU u mnie jest ok 6 krotna różnica.
Jak masz edc15 i pokazuje Ci wartość bliską miliona w programie FES to nie znaczy, ze alfa jest tak fajna jak mercedesy z lat 80 i zrobiła milion kilometrów tylko prawdopodobnie wartość wyświetlana w programie jest błędna i należy zrobić to o czym pisze autor w cytacie wyżej...
W moich alfach fes pokazuje wartość /prawie/ licznikową.
Co do wyglądu na 150 czy 200000 km.
Jak ktoś dojeżdża do pracy sam 100km w jedną stronę to waszym zdaniem zniszczy wnętrze czy nie?
Widziałem opla omegę z przebiegiem ponad 180000 km 3 letnią z foliami
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
do tych którzy mają na odometer wartość 0.
-uruchomić alfadiag -można go pobrać tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/147_...fadiag-52.html
-wywołać błąd jakiegokolwiek czujnika np.temperatury
- zakładce fault code odczytać błąd i sprawdzić przy jakim przebiegu ten błąd został zapisany przez ECU
Ostatnio edytowane przez rafal_n5 ; 08-11-2010 o 19:02
Dobre rafal_n5 - tylko, czy alfadiag nie pokazuje przebiegu jaki jest na liczniku po wywołaniu tego błędu?
nie sądzę aby tak było.w testowanej alfie odometer pokazuje 0 ,licznik 118tyś.Ecu zapisuje przebieg w różnych miejscach -to co pisze to po konsultacji z drugim w Polsce najlepszym mechanikiem Fiata.Poczekajmy niech ktoś jeszcze przetestuje mój sposób,porównamy i zobaczymy czy to jest miarodajne.Niech sprawdzą też Ci którym odometer pokazuje wartość poprawną
testował ktoś?