Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Temat: 2,4 JTD odpiety przeplywomierz

Krzysiek82
    Gość

Domyślnie

Może ktoś zdecydowanie się wypowiedzieć na temat tego mojego regulatora?

A drugie pytanie: gdzie jeszcze można szukać konkretnie przyczyny tego falowania, a raczej opadania obrotów? Padające łożyska czy rolki mogą to powodować? Alternator lub sprężarka?

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek82 Zobacz post
    Może ktoś zdecydowanie się wypowiedzieć na temat tego mojego regulatora?

A drugie pytanie: gdzie jeszcze można szukać konkretnie przyczyny tego falowania, a raczej opadania obrotów? Padające łożyska czy rolki mogą to powodować? Alternator lub sprężarka?
    Miałem Kolego 146 z silnikiem boxera. tak mi falowały obroty że aż zapalała się kontrolka oleju. w kilku warsztatach szukali przyczyny i dopiero po wymianie przepływki na oryginał problem minął. dodam że na początku doszukali się przyczyny w silniku. namówili mnie na dosyć kosztowną wymianę całego. uśmiech zastygł mi na twarzy jak na nowym silniku identycznie falowało. radzę zacznij od przepływki. mniej kosztuje od rolek, łożysk czy nowego silnika.

Krzysiek82
    Gość

Domyślnie

Hmmm, jak odpinałem przepływomierz, to faktycznie falowanie chyba ustawało... albo było takie mini mini przy włączeniu klimy. Nie pamiętam dokładnie. Nie chce wywalać znowu kilku stów, aby się okazało, że stów już nie ma, a problem nadal jest...

Jeszcze jedno, może komuś nasunie coś: jak wyczyściłem ten regulator i rozgrzałem silnik, to dając mocno gazu na postoju, beton na posadzce robił się czarny za rurą wydechową, w ogóle jakoś kopcił dziwnie. Wcześniej mi nie kopcił, a na pewno nie na czarno, a przynajmniej ja tego nie widziałem (tylko wcześniej sprawdzałem na wolnym powietrzu, a przy czyszczeniu regulatora bylem w takiej dużej hali). Fakt faktem, że przez ostatni tydzień mało co jeździłem nim, bo mnie nie było i może te sadze się nagromadziły, nie wiem.

marceell - mi właściwie strasznie nie falują te obroty. Po prostu co jakiś czas myk do dołu i wyrównują się, za chwilę myk do dołu i wyrównują się. Nigdy mi nie idą do góry jak niektórym potrafią wejść na 1000 czy ponad 1000 obrotów. Oczywiście w tym czasie słychać po silniku, że te obroty lecą.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 14-11-2010 o 19:52

marceell
    Gość

Domyślnie

Kolego jak mogą Ci "strasznie" falować? ja miałem silnik 1.4, a Ty masz 2.4. Ale objaw taki sam. Przy odpuszczeniu nogi z gazu, obroty leciały do 500 i wyrównywały w granicach 700. Dodam, że czasami nawet było ok. bez spadku. Też dziwnie kopcił.
    Ostatnio edytowane przez marceell ; 15-11-2010 o 07:59

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Odpowiedź już masz.. jak nie chcesz kasy wydawać w ciemno to znajdź kogoś i zrób podmiankę regulatora.

Krzysiek82
    Gość

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe porady. Ponieważ nie znam nikogo z takim samym silnikiem i nie mam całej półki części na podmiany, a sam jestem w stanie zdiagnozować tylko do pewnego momentu, to zacząłem szukać prawdziwego fachowca. W moich okolicach jest to baaaardzo wielki problem, ale udało się. Teraz czekam na umówiony dzień, aby odstawić samochód. Trochę poczekam, ale liczę, że będzie warto.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

może jeszcze inaczej:
    - swiece żarowe sprawne?
    - czy zawóre egr zaslepiałes?
    - filtr paliwa - kiedy wymieniany?
    - czy w tym modelu zawory reguluje sie recznie?
    - nieszczesny regulator paliwa...
    - jakosc paliwa?
    - obciązenie alternatora? Co go powoduje?

- dużo, za dużo niewiadomych.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak tam postepy prac udało sie cos zdziałac?

Krzysiek82
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie,

Samochód stał ponad 1,5 tygodnia u mechanika - opinie miał bardzo dobre. Co wyszło: okazało się, że w układzie klimatyzacji jest wyciek, poszła jakaś uszczelka przy sprężarce. Została wymieniona uszczelka, cała klima została oczyszczona, nabita, odgrzybiona. W maju tego roku byłem na przeglądzie i też brakowało 300 g czynnika, teraz brakowało znowu 300 g - w 6 miesięcy taki ubytek. To mogło obciążać sprężarkę nadmiernie. Druga sprawa, miałem minimalne, ale jednak braki w ciśnieniu doładowania. Została sprawdzona szczelność całego dolotu i dziur brak. Podciągnął mi cięgno minimalnie na turbinie. Do regulatora ciśnienia nie zaglądał, bo według komputera wszystko z samochodem jest w porządku. Usłyszałem cytat "samochód jest w doskonałej kondycji". Wtryski według niego są w bardzo dobrym stanie, choć oczywiście należałoby je dać na maszynę, aby mieć 100% pewności.

Efekty: jadąc 100 km/h na AUTO ustawionym na 22 stopnie w jednym przypadku uzyskałem 5.6 l/100 km (dynamiczne przyspieszanie, wyprzedzanie), a w drugim 5.2 l/100 km (jazda spokojna). Wcześniej takiego spalania na ICS miesiącami nie widziałem... jadąc 80 km/h...

PS. Świece, turbo, alternator, prądy i wszystko inne jest w porządku według niego.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

to czyli co ostatecznie tam miales zmieniane ze ci tak nagle samochod odmlodnial z tym spalaniem ?