Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: wysokie zużycie oleju w 2.0 JTS

Spark
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Colin
    norma fiatowska przewiduje zużycie około 0,8 litra na 1000 km - są to słowa recepcjonisty serwisu AlfaRomeo Kraków - POLINAR
    Zgadza się, norma ta jest dosyć wysoka. Jak wyżej wspomniałem moja alfa mieści się w normie. Wg książki max to 400 gramów na 1000 km. Jednak miałem wcześniej 2 inne Alfy 156 - jedna 2.0, druga 2.0 JTS, które paliły mniej oleju i zastanawiam się czy można w jakiś sposób temu zaradzić?

speedo
    Gość

Domyślnie

ponawiam pytanie o orientacyjny koszt naprawy ww uszczelniaczy i pierścieni

Spark
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    1 uszczelnienia popychaczy zaworow

jesli nie pomoze to niestety pierscienie tłokowe

jeszcze jedno istotne pytanie - co ile kilometrów wymieniasz olej :?:
    zgodnie z instrukcją tj. co 20 tys km albo raz w roku, zależnie co pierwsze nastąpi

provokator
    Gość

Domyślnie

kiedyś miałem diesla w który oleju nie brał wcale dlatego w niezłym byłem szoku gdy po jakiś 3000 km musiałem dolać prawie litr oleju do mojej 2.0, już myślałem że silnik się sypie jednak wasze wypowiedzi mnie trochę uspokoiły
    dołączam się do pytania speedo gdyż zauważyłem że silnik lekko się "poci" a konkretniej uszczelki w okolicach głowicy
    I w końcu co sądzicie o tych wszystkich cudach typu "motodoktor" które podobno dodatkowo uszczelniają silnik, może warto by było trochę tego wlać?
    Zastanawiam się też nad całkowitą wymianą oleju, obecnie mam "Shell Super" jednak producent sugeruje dość wyraźnie "Selena" co o tym myślicie?

voivod
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    obecnie mam "Shell Super"
    Jak miałem wlany Shell 10W40 to Alfa piła go 2 x więcej niz Agip 10W40 :?

provokator
    Gość

Domyślnie

ja mam 15w40 dlatego właśnie zastanawiam się nad wymiana bo do najtańszych to on nie należy

cysio
    Gość

Domyślnie Re: wysokie zużycie oleju w 2.0 JTS

Cytat Napisał Spark
    Autem jeździ głównie żona i raczej silnika nie katuje.
    Ja powiem tyle, że jak jeżdżę jak "baba" albo daje żonie i silnik nie wkręca się na obroty to mam wrażanie, ze mam większe zużycie oleju. Ale może mi się tylko wydaje....

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał cysio Zobacz post
    Ja powiem tyle, że jak jeżdżę jak "baba" albo daje żonie i silnik nie wkręca się na obroty to mam wrażanie, ze mam większe zużycie oleju. Ale może mi się tylko wydaje....
    Odkopię temat bo sam szukałem przyczyny apetytu mojego JTS'a na olej. Choć silnik w mojej Belli nie wykazuje żadnych innych symptomów nadmiernego zużycia.
    Mianowicie również zauważyłem że jeżdżąc jak "baba" często na niedogrzanym silniku oraz krótkich odcinkach, spalanie oleju wzrasta. Szukając odpowiedzi dlaczego tak się dzieje trafiłem na taki oto tekst:

"Specyficzna konstrukcja sportowych jednostek napędowych (luźniejsze spasowanie poszczególnych elementów) jest wymuszona przez trudniejsze warunki i wyższą temperaturę pracy. Pod wpływem ciepła podzespoły rozszerzają się i – mówiąc kolokwialnie – uszczelniają silnik.
    Podobne zjawisko (choć na mniejszą skalę) występuje też w innych jednostkach napędowych. Ubytki oleju nie powinny więc dziwić kierowców, którzy często pokonują krótkie odcinki: zanim jednostka się rozgrzeje i uszczelni, zostaje wyłączona."

Czyli coś w tym musi być

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jakubbo244
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cześć u mnie w 2.0 TS zassało na 1k km nie całe 200ml
    Shell 10w40