Jak w temacie, mial ktos juz podobny problem? Slychac lekkie stuki.
Jak w temacie, mial ktos juz podobny problem? Slychac lekkie stuki.
Witam, ostatnio był podobny temat, musisz dobrze podzukać. Opcji jest kilka-dwumas, sprzęgło, półosie...
wg mnie łożysko = wymiana sprzęgła
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Hmm, szperalem troche w necie i w wielu przypadkach padalo wlasnie stwierdzenie, ze moze to byc wina lozyska, wiec moje pytanie brzmi:
1. czy wymienia sie cale sprzeglo, czy tez mozna same lozysko i jakie sa koszta?
Dwumas niestety tez jest taka opcja. Jak to najlepiej spradzic, bo jak znam zycie to mechanicy najlepiej kazaliby wymienic pol samochodu, no chyba ze jakis uczciwy zaufany![]()
Jest niby kilka sposobów sprawdzenia dwumasu podczas jazdy, ale każdy z nich może stwierdzić jego uszkodzenie, a tak naprawdę możę być to coś innego. Wymiana koła wiąże się ze sporymi kosztami, bo przy okazji jak sprzęgło kiepskie to się je wymienia, żeby nie dzielić później silnika za jakiś czas... Najlepiej podskocz do mechanika i niech on to sprawdzi, a najlepiej przy Tobie. Mi kiedys mechanior postawił diagnozę (podczas jazdy)-dwumas... Okazały się przeguby w lewym kole (wewn plus zew) koszt o jakieś 1500 zł mniejszy. Tak przy okazji jest tam u Was kolega Jakub... Czerwone 166 2.5 V6 on zdaje się ma namiary do jakiegoś mechaniora. Znajdź go w użytkownikach, to możę Ci jakoś pomoże.
Jak na razie stukanie jest minimalne, chociaz jak jest cicho dookola, radio sciszone i otworzy sie drzwi to je slychac, dlatego sie w ogole kapnalem. Cofalem w sobote z otwartymi drzwiami i to zauwazylem. Bardziej mnie zastanawia ile to jeszcze "pociagnie" do sprawdzenia, moze uda sie zime przekulac
Jesli chodzi o kolege z czerwona 166, to niestety, ale nie znam ;]