Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Alfa 145 1.9 TD 1998, problem z elektryką - POmOCy!

BlaCkMagic
    Gość

Domyślnie Alfa 145 1.9 TD 1998, problem z elektryką - POmOCy!

Problem jest następujący Aczkolwiek dość zabawny!
    Chodzi o to, że jak wciskam pedał hamulca (czyli zapalają się swiatła stop) przygasają światła mijania i światła w zegarze na desce rozdzielczej, Jak włącze ogrzewanie tylnej szyby jest jakby podobnie.
    O co chodzi? czy to wina jakichś słabych bezpieczników o zbyt niskiej mocy czy jak?
    miał ktoś coś podobnego?
    Bylbym wdzieczny za jakąś podpowiedź bo to trochę irytujące jest, najbardziej jak mam włączone długie światła

Akujest nowy, ma 2 miesiące, na gwarancji, myslalem ze moze klemy się luzują i tak przerywa czy cuś, ale to mi na to nie wygląda.

I tak ją kocham

anitaagat
    Gość

Domyślnie

Może trzeba zacząć od naijprostrzych żeczy
    -sprawć zarowki jakiej są mocy
    -sprawć oświetlenie tylne jak działa(może jest jakać choinka)
    -koniecznie trzeba sprawdzić mase w tylnej klapie i lampach
    -możnasprawdzić ładowanie akumulatora
    Powodzenia
    mój nr 504078948

Colin
    Gość

Domyślnie

punkty masowe do sprawdzenia najpierw mój przyjacielu

BlaCkMagic
    Gość

Domyślnie

jak to prosto brzmi, ale jestem w sprawach elektryki zielony, może mała podpowiedź, co gdzie czym i jak? Nie chce od razu do warsztatu z tym jechac bo mnie skasują jak nie wiem co, a moze to jakas mała bzdura.
    Dodam ze wlasnie nią jechalem i teraz jak trzymam hamulec to pulsuje mi zegar i wszystko co sie swieci na zielono na desce, czyli podswietlenie liczników i zegarek.

BlaCkMagic
    Gość

Domyślnie

Dodam - bo to raczej ważne - to nie jest związane z hamulcem, bo to samo dzieje się jak wlącze swiatła mgielne, czy kierunkowskaz, wczoraj jak wlaczylem hamulec i kierunkowskaz naraz to az mi radio sie wyłaczylo, swiatła się zciemniły.
    Wygląda jakby moc czy tam napięcie (nie znam sie ops: ) bylo jakos nierowno rozdzielane.
    Jak to posprawdzac i co to moze byc? boje sie ze pojade gdzies i w koncu zgasnie na amen.

wisiol
    Gość

Domyślnie

A czy nie masz czasem problemu z rozładowywaniem się akumulatora. Co się dzieje jak autko postoi tak ze cztery dni bez używania :?:

Twoje objawy sugerują jakieś zwarcie z masą. Proponuję pojechac do jakiegoś elektryka, bo możesz kiedyś zobaczyć swoją bellę w płomieniach, czego ci nie życzę

BlaCkMagic
    Gość

Domyślnie

No toś mnie nastraszył.
    Nie wiem jak z akumulatorem bo nigdy nie stałem 4 dni
    Ale fakt jest taki, akumulator jest nowy, centra future (2 miesiące), ma tzw. oczko, do pokazywania stanu baterii, powinno byc zielone, a jest czarne, co wg instrukcji oznacza ze jest rozladowany, ale pali. Wiec rzeczywiscie moze sie rozladowywac szybko, tylko ciekawe jaka jest przyczyna.
    Oprocz diody alarmu i diody zabezpieczenia zaplonu nie mam zadnych gadzetów ktore działają po wyłaczeniu auta.
    Co moze byc przyczyną rozładowującego się akumulatorka?

wisiol
    Gość

Domyślnie

Tak jak pisałem. Wizyta u elektryka i pomiar poboru prądu na postoju. Wtedy okaże się czy masz jakieś zwarcie