Jakbys dajmy na to osiagnal 500 Nm to skrzynia seryjna wg mnie nie podola na dlugo a tymbardziej seryjne sprzeglo.
seryjna skrzynia z seryjnym osprzętem na pewno nie ale po zmianie kompletnego sprzęgła i umiejętnym użytkowaniu coś by z tego było...![]()
Zależy w co celujesz dla mnie twin turbo to przynajmniej 250-300 KM i okolice 500 NM A tutaj nigdy nie wiadomo. Przeniesieniu napędu hmmm Sam czekam za jakimś sprzęgłem hybrydowym w rozsądnej kwocie to tego Szpera obowiązkowo. Na obecną chwile to spiek który rozdupcy ci skrzynie i dwumas. Układ wtryskowy z 1,9 znosi jakieś tam 240 ps okupione mega kopceniem.
Dla mnie to nie ma sensu bynajmniej... Lepiej swapa na 2,4 JTDm + mody.
albo nie przeczytałem albo nie napisałes nic o nowym intercoolerzeOgolnie fajny pomysl, ale ja preferowałbym raczej jedna mala i jedna dużą turbine tak aby auto miało moc od poczatku do samego konca obrotow, nie tak jak reszta diesli
![]()
jesli pamiec mnie nie myli to Saab oraz Lancia posiadają w ofercie silniki 1.9 multijet TT, w Saab,ie ma on 180km, w Lancii 190, poszukaj silnika z rozbitka, potem do dobrego tunera i po problemie, mysle ze spokojnie te 20-30km ci dołozy, naped na pewno jest wzmocniony wec tylko szukac.
pozdrawiam.
No fakt, rozwiązanie dobre, ale i koszty wtedy podejrzewam będą podobne tyle że na rynku wtórnym nie ma jeszcze rozbitków tych aut, a druga rzecz to to że wtedy to już nie będzie Alfa twinturbo tylko Alfosaab TT i to już nie brzmi tak fajnie...
I teraz się tak zaczynam zastanawiać czy to się w ogóle opłaca i ma sens, jak by nie było pomysł ciekawy, ale za dużo niepewnych. Tak sobie myślę, że koszta nie są adekwatne do efektu końcowego...
Patrząc na to, że za połowę takiego budżetu można by kupić zajechaną 156 2.5 v6 i wsadzić graty z 166 3.0 v6 a efekt by był duuużo bardziej zadowalający, pewniejsza przyszłość auta i mniej problematyczny.
Chyba jednak skłonie się do porzucenia tegoż projektu.
jak to nie??, przeciez to ten sam producent silnika0-Alfa Romeo.!
no to wiadomo , tak samo jak oplowskie CDTI a mi chodziło bardziej o... nie wiem jak to wytłumaczyć żebyście mnie dobrze zrozumieli... może tak, jedna firma produkuje musztardę dla 2 dostawców, dla jednego stołową a dla drugiego sarepska, jak weźmie się te dwa słoiczki i zmiesza to jak to nazwać?
i o to właśnie mi chodzi, o bardziej znaczenie takie... estetyczne niż użytkowe
niektórzy wezmą mnie pewnie za nienormalnego ale...taki jestem
pozdrawiam
Tomasz
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y