OK, pokażcie mi ładniejszą deskę w kompakcie.
OK, pokażcie mi ładniejszą deskę w kompakcie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
O, dobrze, że jest nowy wątek, bo tamten trochę zaśmieciliśmy. Ale w zasadzie, to ja tylko się chciałem zapytać o wykres momentu obrotowego, żeby porównać, a się zrobił lekki off-top.
No nie, Skoda, przynajmniej moja O2, choć wcześniejsze i późniejsze niewiele tu zmieniają, to kwintesencja czesko-germańskiej nudy. Naprawdę nie ma co porównywać. Choć fakt, że jakoś lepiej mi się siedziało w 159. Ale w kwestii dokopywania, to właśnie trzeba by mieć QV.
---------- Post dodany o godzinie 19:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------
Zgoda, z tym, że u mnie na samopoczucie wpływają też osiągi silnika, stąd sobie trochę tu marudzę. Może zupełnie niepotrzebnie zresztą.
---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:23 ----------
1.8 TSI, to co innego niż 1.8 T, ma bezpośredni wtrysk, inną turbinę, i intercooler (choć może tamten też ma). To niby tylko 10 koni więcej, ale osiągi są nieporównywalne, szczególnie jeśli chodzi o elastyczność i rozwijanie mocy praktycznie już od 1000 obrotów.
Wierzę w szczere gratulacje, spoko. I zamierzam się szczerze cieszyć nowym autem, między innymi dlatego szukam argumentów, bo jak jeździłem nim parę dni, to subiektywnie był wolniejszy. Ale może trzeba się nauczyć nim jeździć po prostu. Tego się będę trzymał.
---------- Post dodany o godzinie 19:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:28 ----------
Ach, i jeszcze post scriptum do kolegi od sarkazmu - nie bardzo zrozumiałem kto kogo ma wykupić, i jakie silniki mają być montowane do jakich aut, ale - szczerze mówiąc - jeśliby się dało połączyć włoski design z niemiecką technologią (np. Giulia z TSI i DSG), to byłby ideał.
![]()
A ja nieodmiennie powtarzam, że jeśli Alfę mieliby kupić Niemcy, to tylko ci z Monachium.
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Że niby to:
lub to:
jest ładniejsze niż to:
Moim zdaniem nie... Nie mówię o jakości wykonania Delty, bo ta jest pewnie wysoka, ale sam wygląd taki sobie - nawet nie wiedziałem, że aż tak jest podobny do Bravo.
dyskutujemy o gustach, wiec nic konstruktywnego z tego nie wyjdzie, ale ... gdy pierwszy raz wsiadłem do Bravo zrobiłem "WOW" .. gdy pierwszy raz wsiadlem do Giulietty zrobilem "eeee.." i wrocilem posiedziec w 159
Nie, tutaj się zgadzam, 159 wygląda o klasę lepiej.
Macie racje nie będziemy dyskutować która lepsza , ale możemy pogdybać czy lepiej że ta deska wygląda tak jak wygląda czy może lepiej by było jak by była identyczna jak w Bravo/Delta ?
Dla mnie jest Ok ale można było coś poprawić , tylko co ?
Może niektóre plastiki mogły być lepszej jakości np. ten na górze .
Przesiadając się z 147ki , jadąc jazdę próbną po 2 minutach było gorąco i co ?
Nie zatrzymuje się patrze w te dziesiątki przycisków tylko intuicyjnie zmieniam temperaturę i jest OK .
Panel z radiem też niezbędne minimum , Navi oczywiście jak jest to też w idealnym miejscu .
Kierownica mogła by być faktycznie lepsza , ale jest na pewno lepsza jak w 159 , tamta była okropna i jeszcze te guziki paskudne.
Polecam kierownice z pakietu sport z czerwoną nitką jest prawie idealna.
Sterowanie szybami to chyba niestety najgorszy element w całym tym samochodzie .
Zapewne duży wpływ na wygląd miało nawiązanie do pierwszej Giulii.
No i mamy tych desek trochę do wyboru
![]()