Który rok produkcji?
Jakie próby rozwiązania problemu podejmowałeś?
Który rok produkcji?
Jakie próby rozwiązania problemu podejmowałeś?
Spróbujcie znaleźć w samochodzie odbiornik sygnału z kluczyka i sprawdźcie czy jest tam stale napięcie 12v. Jeśli nie ma to szukać bezpiecznika. Druga sprawa to mógł się kondensator obrotowy przestawić w kluczyku np. od upadku...miałem podobny problem w innym samochodzie i uporałem się z nim. Trzeba go dostroić do odbiornika (częstotliwość nadawczą ). Trzymasz przycisk na pilocie np. zamykanie drzwi i kręcisz tym kondensatorem powoli (trzeba użyć plastikowego śrubokręta ) aż odbiornik zareaguje. A i można sprawdzić sam pilot czy działa przykładając go do radia (na falach AM ) w domu. Wciskasz guzik na pilocie i szukasz po zakresach pikania
Uprzedzam,że nie wszystkie piloty mają nastawny kondensator ( w tym wypadku kondensator jest dobrany o odpowiedniej pojemności )
Pozdrawiam
Koledzy miałem taki przypadek w innym samochodzie, aż wkońcu pojechałem do elektryka, trzeba było od nowa zgrać pilot z centralką, jest to rozkodowanie.
Ja byłem z tym pilotem, nawet w ASO, przy okazji problemów z poduszkami powietrznymi. Nie zrobili mi tego pilota, bo podobno nie mogli dostać się do odbiornika poprzez złącze diagnostyczne. Podobno nawet nie mógł jej znaleźć w nadkolu. To tak jakby jej nie było wcale.
Jeśli było sterowanie z pilota dorabiana to ciężko będzie znaleźć odbiornik...ja w swojej alfie zakładałem centralny sterowany za pomocą pilota i odbiornik umieściłem przy sterowniku komfortu ( za schowkiem po lewej stronie ) Moim zdaniem przez obd2 nie da się połączyć z odbiornikiem w tym samochodzie. W nowszych odbiornikach pilota po rozkręceniu go jest tam przycisk do dopisania pilotów.
Pozdrawiam
W ASO mi powiedzieli, że do wprogramowania pilota potrzebna jest karta kodowa i auto o rozsądnej porze, znaczy do 15, bo będą się łączyć z serwerem we Włoszech. Gdzieś wyczytałem, że centralka odbiorcza zwykle jest w prawym tylnym nadkolu. Kluczyki mam z oryginalnym pilotem radiowym.
Ja niestety nie posiadam karty kodowej
Muszę zadzwonić do ASO i się spytać ile sobie zażyczą za taką kartę. Dodatkowo muszę sprawdzić czy pilot nadaje na jakimś innym radiu gdyż na tym co miałem pod ręką metoda podana wyżej przez kolegę niestety nie sprawdziła się, może wina radia.
Generalnie tak myślę nad tym i jeżeli to będą nie wiadomo jakie koszty, to taniej będzie prosty alarm dołożyć i z jego centralki mieć sterowanie centralnym.
Centralki będę szukał w sobotę.
Lokalizacja centralki i całej reszty od zamka centralnego według EPER w załączeniu.
![]()
Ostatnio edytowane przez Arturp ; 25-11-2010 o 16:06 Powód: Dodałem załączniku do wypowiedzi.