Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Pare pytań dotyczących remontu...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie Pare pytań dotyczących remontu...

Witam od niedawna jestem właścicielem 145 1.4 boxer. I mam pare pytań odnośnie autka.
    1. Dotyczy spalania na 21l zrobiłem 180 km ale dodam odrazu że gdy kupiłem auta w zbiorniku było sucho. Na forum znalazłem że przewody i świece wiec wymieniłem od mojego dawcy 33 nowe przewody i świece.Lecz chyba to nie pomogło. znalałem że to sonda i moje pytanie polega na tym gdzie jest wtyczka od sondy ?? Przy silniku??

2. Wolne nagrzewanie sie samochodu. Mianowicie łapie 80st ale po ok 10 km. A dokładniej gdy wstaje rano odpalam autko na 3-4 min a następnie siadam gdy dojeżdzam do pracy silnik ma już 70-80st. Czy to normlane czy walnięty termostat?? czy może ma na to wpływa woda która jest w chłodnicy??

3. Dotyczy wsażnika pozomu paliwa. Gdy zatankowałem za 100 zł wskazówka siedziała na samym dole i paliła sie rezerwa. Wyciągnołem ze zbiornika pompe wraz z czujnikiem poskałdałem. I nic na forum wyczytałem że należy zeresetować kompa czyli odpiąc kleme minusową na ok 15 min. Zrobiłem tak i niestety to nie pomoglo. A teraz pytanie mam jeżeli rozebrałem tube z czyjnikiem i w środku jest tłuwak który sówa sie po plastikowym pręcie obwiniętym cienitkim drutem. Pręt ten jest najpierw bardzo gęsto owinięty a idąć coraz wyżej odległośc między drucikami zwiększa sie. Pytanie czy tymi gęstszymi zwojami do dołu czy do góry??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

pkt 1 i 2 maja ze soba wiele wspolnego wymien termostat i sprawdz spalanie
    a zawiasem mowiac to wlewajac do suszy 21l to spalanie wychodzi +/- 11 litrow (nie tak duzo ) wiec zeby sprawdzic dokladnie ile pali nalej pod sam korek wyzeruj licznik pojezdzij i znowu zalej pod korek bedziesz wiedzial ile litrow wlazlo i ile km wyjezdziles
    pkt 3 nie mam pojecia
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    Alfa romeo 145 1.4 Boxer klima

Domyślnie

Te 180 km to trasa czy miasto bo jeśli jeździsz tylko do pracy jak pisałeś 10 km. to sporo jedziesz na ssaniu i jeszcze niedogrzany silnik robi swoje więc spalanie w normie. Sprawdź termostat u mnie po wymianie jest ogromna różnica.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

termostat sprawdziłem wedle postu na forum ze sprawdzam temp węża niż płyn osiągnie 80st. I jest tak że wąż który idzie z termostatu do chłodnicy jest lekko ciepły a ten co idzie od chłodnicy do silnika jest zimny. Wiec teraz sam nie wiem czy opłaca sie wymieniac termostat.
    Tak myślałem że to spalanie może być spowodowane przytkanym katem. Na dniach postaram sie wymienić na stumienice kata i zoabczymy wtedy z spalaniem. Auto w porówaniu do 33 jest troszke słabsze jakby sie gorzej zbierało. Ale może to to że w 33 miałem wyciętego kata i końcowy tłumnik od Hondy CBR RR .

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Jeśli się nagrzewa do 80 st.C to ok,weź go na trasę na 5 biegu 70-80 km/h bez pałowania,jak spada poniżej 80 st. C to termo nie zamyka.
    Auto w porówaniu do 33 jest troszke słabsze jakby sie gorzej zbierało
    33 były lżejsze
    Ostatnio edytowane przez RAFALPD7 ; 26-11-2010 o 11:54