co do paliwa ja polecam Orlen ON VERVA mysle ze jest swojej ceny warta ja na tym tylko smigam
co do paliwa ja polecam Orlen ON VERVA mysle ze jest swojej ceny warta ja na tym tylko smigam
Dziś rano kontrolka sama zgasła. Zastosowałem tylko metodę zaproponowaną przez misiek718. Paliwa jednak też nie wykluczam, bo dziś jest kilka stopni ciepła więcej niż wczoraj. Dziś zaleje jakieś paliwo klasy premium i zobaczymy co będzie się działo dalej.
Jak możesz polecać to paliwo skoro mechanik Ci powiedział, że Ci się wykrystalizowało.
no to ci kazde sie paliwo teraz tak zrobi ale mysle ze to jest jeden z najlepszych u nas na rynku ja nie mam wiekszych zastrzezen pokaz mi takie ON co teraz sie nie skristalizuje bez dolania niczego oczywiscie
Historii ciąg dalszy - wczoraj zatankowałem diesel gold na statoil + dodałem na wszelki wypadek preparat stp do diesela.
W drodze do domu po około 30 km zapaliła się na moment marchewa i zgasła dziś rano się nie włączyła. Co ciekawe wczorajszemu zapaleniu się kontrolki towarzyszyło spalenie bezpiecznika 7,5 A tego ukrytego za panelem przełączników od liczników kilometrów i podświetlenia. W każdym razie siadł panel klimy, wycieraczki, spryskiwacze, szyby elektryczne, sterowanie lusterkami. Pozostały tylko światła i dzięki temu jakoś dojechałem do domu.
Po wymianie bezpiecznika wszystko na razie bez zarzutu.
Zamówiłem już interfejs diagnostyczny i jak dojdzie to zobaczę co się zapisało w pamięci komputera. W końcu coś tam dało o sobie znać, tylko nadal nie wiem co.
Jeśli temp. silnika oscylowała w ok 70 c.to marchewa sygnalizuje bład termostatu.W 145 JTD jest taki sam silnik i od paru lat mam podobnie przy mrozach w okolicy -20 c.i długim nagrzewaniu się auta zawsze zapalała się kontr. wtrysku. Gasła po rozgrzaniu i przegazowaniu .Na nowym termostacie też to się pojawia.Ja staram się do uzyskania 70 stopni nie schodzić poniżej 2 tyś obr.Pozdr Piter
Czujnik temperatury, jest w kręgu moich podejrzeń, bo ostatnio wymieniłem termostat, ale czujnik zostawiłem z poprzedniego. Wszystko się okaże jak podepnę pod komputer i odczytam kody błędów.
Historii ciąg dalszy - wczoraj zatankowałem diesel gold na statoil + dodałem na wszelki wypadek preparat stp do diesela.
Stp to raczej do czyszczenia wtryskiwaczy , mi polecili taki preparat (Xeramic Disel Protector -40C. ) i to do paliwa butelka starcza na dlugo 500m odpowiada na 600 L onea. Cena 23 Zł .w sklepie motoryzacyjnym .
pozdrawiam Knd.
Pisząc stp do diesela miałem na myśli niebieski stp, do czyszczenia dedykowany jest czarny.
Info ze strony producenta nt. tego preparatu:
Formuła do Diesla:
Oszczędza paliwo utrzymując układ paliwowy w czystości,
Utrzymuje moc silnika zapobiegając przed narastaniem nagarów, korozji i rdzy,
Zapobiega zamarzaniu przewodów paliwa.