Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Temat: 147 - poślizg kontrolowany

Użytkownik Pirat drogowy Avatar nowak
    Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

A ja mam takie pytanko. Jak wam się zachowuje hamulec podczas gdy hamuje się na lodzie i koła są zblokowane? U mnie po nawet mocnym depnięciu hamulca, jest on twardy a z pod spodu słychać jakby jakieś ocieranie / odgłos jest porównywalny do tego jakby mi masa kamieni uderzała o podwozie. Czy czasem ABS nie powinien się uruchomić albo cuś?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Witajcie.
    Dzisiaj założyłem 2 nowe linki ręcznego i zauważyłem że jestem jednym z tych szczęśliwców którzy nie posiadają VDC
    Obróciłem bellę dzisiaj chyba ze 3 razy na śniegu i nie wracała sama do prostej jazdy tylko ja musiałem kontrować.
    Ogólnie wypas z nowymi linkami.
    Sorry za ot.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

chialem sie tylko upewnic, aby miec VDC musi byc osobna ikonka na wyswietlaczu? (oprocz ikonki ASRu)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    ASR i VDC mają osobne kontrolki na zegarach
    Obie zapalają się w momencie przekręcenia kluczyka z pozycji STOP na pozycję MAR
    Interwencja każdego z tych systemów jest potwierdzana miganiem kontrolki na zegarach.
    No chyba u CIebie Przy aktywacji jednego z systemów zawsze świeci się tylko jedna kontrolka. Ty masz wersje po lifcie, prawdopodobnie masz inaczej niż my.
    Cytat Napisał nowak Zobacz post
    A ja mam takie pytanko. Jak wam się zachowuje hamulec podczas gdy hamuje się na lodzie i koła są zblokowane? U mnie po nawet mocnym depnięciu hamulca, jest on twardy a z pod spodu słychać jakby jakieś ocieranie / odgłos jest porównywalny do tego jakby mi masa kamieni uderzała o podwozie. Czy czasem ABS nie powinien się uruchomić albo cuś?
    No to masz ABS w takim razie. Jak słyszysz takie stuki to przecież Ci się koła nie blokują
    Cytat Napisał hiacynto Zobacz post
    chialem sie tylko upewnic, aby miec VDC musi byc osobna ikonka na wyswietlaczu? (oprocz ikonki ASRu)
    No w maluchu się nie spotkałem, w alfie 33 nie ma także, mazda mx3 też nie ma żadnej kontrolki a u mnie jest, ha! a tak w ogóle to jaki ty qtwa masz samochód!?!?

Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    No to masz ABS w takim razie. Jak słyszysz takie stuki to przecież Ci się koła nie blokują
    No to ok, abs jest, tylko że wtedy prawie w ogóle mi auto nie hamowało, sunęło się po lodzie jakbym prawie w ogóle nie hamował może poprostu za ślizgo było?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Przy hamowaniu na lodzie to ci żaden system nie pomoże, łańcuchy także, chyba że gwoździ w opony nawbijasz.
    Tak jak kolega napisał masz abs, objawy na lodzie to walenie jakby kamieniami i twardnienie hamulca.

Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

oka dzieki

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    (...)No w maluchu się nie spotkałem, w alfie 33 nie ma także, mazda mx3 też nie ma żadnej kontrolki a u mnie jest, ha! a tak w ogóle to jaki ty qtwa masz samochód!?!?
    kolego, nie wiem o co Ci chodzi, ale gdybys spojrzal na tytul dzialu to bys zobaczyl, ze pisze tam 147..
    wyglada na to, ze jesli jest tylko ikona ASRu to nie ma VDC(ESP), ale kilka osob zamieszalo, stad moje pytanie..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał hiacynto Zobacz post
    Cytat:
    Napisał Rafcio
    (...)No w maluchu się nie spotkałem, w alfie 33 nie ma także, mazda mx3 też nie ma żadnej kontrolki a u mnie jest, ha! a tak w ogóle to jaki ty qtwa masz samochód!?!?
    kolego, nie wiem o co Ci chodzi, ale gdybys spojrzal na tytul dzialu to bys zobaczyl, ze pisze tam 147..
    wyglada na to, ze jesli jest tylko ikona ASRu to nie ma VDC(ESP), ale kilka osob zamieszalo, stad moje pytanie..
    właśnie, jest problem bo po lifcie chyba mają inaczej niż przed liftem. Ogółnie może być milion kombinacji bo diesle i pb też mogą mieć inaczej, inaczej może wyglądać również sprawa z różnymi wersjami wyposażenia. Ale zasada jest taka że jak masz i ASR lub VDC się włącza to jakaś kontrolka z żółtym trójkątem się świeci. Do tego są jeszcze stuki i puki od kół.

Fasola
    Gość

Domyślnie

ja też po przeczytaniu tematu poszedłem posprawdzać i nie mam tego dobrodziejstwa można polatać troche bokami mam wersje Progression z 2001