Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: 156 - włączanie radia kluczykiem

Pitch Black
    Gość

Domyślnie

Tak i była zamiana 7 pin ze stałym napięciem (czerwony kabel) został zamieniony z pinem 3 (pomarańczowy kabel) gdzie po przekręceniu stacyjką pojawia się napięcie nie daje to rezultatu radio działa tak jak działało tylko z przycisku, a może model radia jest zły (Type 932) i funkcja z kluczyka nie będzie działać?

---------- Post dodany o godzinie 20:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:42 ----------

Dodaje zdjęcie schematu jak to u mnie wygląda, napiszcie co z czym ma byc podłączone (pozamieniane) ktory pin zasilania do jakiego wejścia radia, będe wdzięczny za pomoc.

Obelix 70
    Gość

Domyślnie problem z radiem

Witam mam taki problem po naładowaniu akumulatora na wyswietlaczu radia mam,cztery kreski wiem ze trzeba mieć właczone przez godzine by pojaawił sie napis kode ale moje wyłącza sie po dwódziestu minutach i nie wiem co dalej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar robertos_xyz
    Mieszka w
    Konin / Kramsk
    Auto
    Alfa 156 2.5v6

Domyślnie

Pitch Black myślałem że masz typowe radio a ty chyba masz oryginalne do alfy. Znalazłem jakiś opis pinów do tego radia (prawdopodobnie).

http://elektron.pol.lublin.pl/users/...ble/isooem.htm

W moim radiu Sony na 7 pinie powinno być +12 z kluczyka a na 4 stałe +12 .
    W Alfie na 7 pinie jest stałe +12 a z kluczyka jest na pinie 3 więc u mnie wystarczy zamiana 7 z 3 i powinno mi grać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Pitch Black Zobacz post
    Tak i była zamiana 7 pin ze stałym napięciem (czerwony kabel) został zamieniony z pinem 3 (pomarańczowy kabel) gdzie po przekręceniu stacyjką pojawia się napięcie nie daje to rezultatu radio działa tak jak działało tylko z przycisku, a może model radia jest zły (Type 932) i funkcja z kluczyka nie będzie działać?[COLOR="Silver"]
    Kabli z pinów 1 i 3 (różowo-biały i pomarańcz.) nie ruszaj. To są kable od magistrali CAN, odpowiedzialne za komunikację radia z autem.
    Sprawdź jeszcze raz napięcia na pinach 4 i 7 w kostce w samochodzie względem masy (pin8), przy włączonej i wyłączonej stacyjce. Czy napewno tam jest zawsze +12V? Na jednym z nich powinno pojawiać się napięcie dopiero po włączeniu zapłonu.
    Poczytaj znalezione przeze mnie tematy, są tam informacje, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu:
    http://www2.alfaromeo.pl/phpBB/viewt...f1d581de52db67
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...528265a1cb3068
    Znalazłem informację, że w 156 i 147 były montowane radia zasilane jednym plusem, ale dotyczy to Blaupunkta, a twoje radio to chyba Alpine jest, tu:
    http://elektron.pol.lublin.pl/users/...ble/isooem.htm

Pitch Black
    Gość

Domyślnie

robertos_xyz mam oryginalne radio alfa romeo, z pinami jest tak jak mówisz.

piter sprawdziłem i stałe napiecie mam na pinie 4 i 7 (czerwone kable) czy stacyjka jest włączona czy wyłączona. Po włączeniu stacyjki pojawia sie zasilanie na 3 pinie (pomarańcz). Radio oryginalne alfy (kasetowe) model 932 ale nie pisze czy to Alpine czy Blaupunkt, moze to Blaupunkt i dlatego jest problem ale na obudowie jest naklejka made in japan to znaczy że to chyba Alpine?

Dzięki za stronki na to wychodzi że nie da sie mojego radia podłaczyć z zapłonem może to jakiś niszy model, sprawdziłem jeszcze raz i na pinie 4 musi być zasilanie stałe i ten pin mu starcza jako zasilanie i pamięć radia, a jak da mu sie na 4 pinie zasilanie z kluczyka to po karzdym wyłaczeniu stacyjki radio traci pamięć i sie koduje nawet jak na 7 pinie jest stałe +12volt.
    Dzięki za pomoc.

POZDRAWIAM

Kuba156
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Ja mam podobny problem i to nie od nowości tylko od momentu gdy zachciało mi się włączyć radio przy wyłączonym silniku. Nie jest to chyba kwestia ustawień, w instrukcji nic nie ma na ten temat.. Jest to trochę denerwujące, poratujcie!

Pozdrawiam