Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: zraniona miłość/rdza

b.pawelek
    Gość

Domyślnie rdza

Progi sa zrobione na perłowo. Jedyny problem to jakieś łączenia pod po podwoziem które podobno korodują. Samochód był chyba za mało dokładnie obejrzany albo sam nie wiem co. Załamka jednym słowem.
    Progi i nadkola mam już zrobione. Aczkolwiek mam na samym dole zrobiony taki matowy pasek który podobno bedzi wytrzymalszy na odpryski itd itp
    Pozdrawiam

Istvan
    Gość

Domyślnie

A to ja przy okazji zapytam - jakie metody zabezpieczania podwozia przed korozją Koledzy polecają? Chciałbym to w moim sportwagoniku-klekociku zrobić przed zimą...

b.pawelek
    Gość

Domyślnie rdza

te paski co je mam za pięknie nie wyglądają ale są podobno dobre.
    a moj wóz ma 175 tysi na liczniku
    Pozdrawiam

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Istvan
    jakie metody zabezpieczania podwozia przed korozją Koledzy polecają?
    Może mało orginalną, ale moim zdaniem najlepsza, bitex nakładany pędzlem, a jeśli widać ślady korozji, to oczyścić farba antykorozyjna i bitex 8)

Cytat Napisał b.pawelek
    A pytanie zasadnicze brzmi czy warto robić ta bude czy raczej rozejrzeć sie za czymś innym???
    Zasadniczo, sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ale moim zdaniem, jeśli tyle już zrobiłeś, to nie warto teraz pozbywać się tego samochodu. Kupisz następny i sytuacja może sie powtórzyć :wink:

tomkap
    Gość

Domyślnie

Mam i ja przy okazji małe pytanie w temacie.U mnie rdza jet na dachu z przudu w rogach przy krawędzi z szybą.Poprzednie właściciel powiedził że to taka mała wada alf i wszystkie tak mają. Faktycznie jest tak? Bo boję się ze może kupiłem dachowany egzemparz, zwłaszcza że szyba przednia też była wymieniana.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

jesli to jakies małe ogniska bez dziur na wylot to moim zdaniem niepotrzebnie panikujesz, w wiekszosci 9ciolatkow mozna sie doszukac jakiegos rudego w podwoziu, szczegolnie jak sie tą gumową powłoke zerwie wtedy ladnie wszystko widac jaki grzybek pod tą warstwą sie nazbierał :mrgreen:

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Istvan napisał/a:
    jakie metody zabezpieczania podwozia przed korozją Koledzy polecają?

Może mało orginalną, ale moim zdaniem najlepsza, bitex nakładany pędzlem, a jeśli widać ślady korozji, to oczyścić farba antykorozyjna i bitex 8)
    Dokladnie - tez jestem tego zdania - niektorzy czasami przed bitexem klada jeszce np hammerite'a.

Cytat Napisał tomkap
    Mam i ja przy okazji małe pytanie w temacie.U mnie rdza jet na dachu z przudu w rogach przy krawędzi z szybą.Poprzednie właściciel powiedził że to taka mała wada alf i wszystkie tak mają. Faktycznie jest tak? Bo boję się ze może kupiłem dachowany egzemparz, zwłaszcza że szyba przednia też była wymieniana.
    Wydaje mi sie ze egzemplarz egzemplarzowi nierowny - ja nie mam rdzy na dachu - wlasciwie to nie mam w zadnym widocznym miejscu - tylko pod spodem - a co do szyby to tez mialem zmieniana a rdzy nie ma. Widac kazdej Ali cos innego dolega
    Inna sprawa ze nigdy sie do konca nie pozna przeszlosci auta jak sie jest np 3 wlascicielem - niestety czesto mnie to tak frapuje ze dostaje szalu wiec staram sie o tym nie myslec ze np mam nierowna polozone wykladziny na podlodze przez co w niektorych miejscach sie "naderwały" ((

Cytat Napisał Alfista
    w wiekszosci 9ciolatkow mozna sie doszukac jakiegos rudego w podwoziu
    Alfista ma racje - znajdz jakiekolwiek auto bez rdzy w podwoziu po 10 latach na naszych drogach - gdzie wieszkosc ludzi stawia auta "pod chmurka" a nie w garazach, a zima w jako jednym z nielicznych krajow sypie sie drogi sola a nie specjalnymi solankami

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 170km

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap

ja też jak kupiłem swoja to misała ogniska rdzy(pęcherze) nad przdnia szyba.
    radzę zrobić to jak najszybciej bo zacznie ci podchodzić woda na podsufitkę.
    przy naprawie trzeba wyciąc szybę i malowac cały dach.
    w moim wypadku koszt całej operacji 700 zł,ale nie ma sladu po naprawie.

tak apropo czy masz kolor srebrny,bo słyszałem od gościa który sewrisuje alfy ze to juz któraś z kolei srebrna na której wychodzi rdza w tym miejscu.

Sebastoss
    Gość

Domyślnie

witam,
    Ja też mam w mojej Belli korozję nad szybą przednią, jeszcze tego nie zrobiłem...za to zrobiłem konserwacje bo było parę ognisk.

Ps. mam nadzieję że nie będę musiał szyby wyjmować.

pozdrawiam

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Jeśli jest podejrzenie korozji w obrębie ramki szyby, to wycięcie szyby jest jedynym wyjściem, aby korozja zgineła raz na zawsze.

P.S.

wszystkim zainteresowanym konserwacją podwozia, odradzam środki na bazie asfaltowo bitumicznej np: Bitex, który był niezły, i owszem, ale za czasów PRL. Obecnie mamy całą gamę wszelakich inchibitorów korozji, świetnych 2 składnikowych podkładów, mas plastycznych, baranków....... Jeśli tylko odpowiednio dokładnie wykonamy zabieg usuwania korozji, przez najbliższe lata nie zauważymy żadnego rudego.