Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Zimny silnik krztusi się przy ponownym odpalaniu po przejechaniu 1 km

multiply
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Artorius Zobacz post
    Zaskakuje raczej normalnie,nie trzęsie,nie telepie,ot po prostu "traktorek" przez pierwsze minuty.Znajomy lagunę odpala od "strzału",dlatego wydawało mi się że u mnie to trochę za długo trwa.No ale skoro 2 do 3 sekund to norma,to się uspokoiłem.
    witaj

moim zdaniem 2-3 sekundy to za dlugo, u mnie odpala po 1 sekundzie.
    Podepnij nowy aku, albo na kablach dołóż drugi i wtedy sprawdź, okaże się czy masz słaby aku.
    Zakladam, że pewnie tak zrobiłeś, z jakim wynikiem?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR159 1,9 JTDm 8v 2007

Domyślnie

No w moim przypadku rozruch poranny jest bezproblemowy, od "dotknięcia"; tylko własnie później ten problem z ponownym rozruchem; nie jest to może uciążliwe ale strasznie drażniące....
    w przeglądania forum i wątku wydaje się że jest problem z rozruchem gdy nie grzeją świece (przy ponownym rozruchu), tylko co moze być tego przyczyną

Użytkownik Świeżak Avatar Artorius
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Distinctive Grigio Titanio

Domyślnie

Cytat Napisał multiply Zobacz post
    witaj

moim zdaniem 2-3 sekundy to za dlugo, u mnie odpala po 1 sekundzie.
    Podepnij nowy aku, albo na kablach dołóż drugi i wtedy sprawdź, okaże się czy masz słaby aku.
    Zakladam, że pewnie tak zrobiłeś, z jakim wynikiem?

Stary akumulator miałem o prądzie rozruchowym 510A z normą EN,myślałem że tu tkwi przyczyna.
    Dzisiaj wsadziłem nowy akumulator 720A norma EN i przy odpalaniu bez zmian,tzn troszkę szybciej "załapał"(2sek) bo silnik był już ciepły.

multiply
    Gość

Domyślnie

witam ponownie

Sprawdziłem dziś jeszcze to odpalanie na niedogrzanym silniku bo akurat musiałem zatrzymać się jak silnik nie dostał jeszcze nawet 50 stopni.
    Na początku zimnym w garazu odpala od kopa, tj około sekundy, a po takim krótkim odcinku gdy jeszcze sie nie rozgrzał może minimalnie dłużej, ale jeśli to ułamek sek dłużej. Na pewno nie 2 sek a tym bardziej 3 sek.

Proponuje podjechać do serwisu, chyba będzie najprościej, może to jakaś pierdoła, szkoda czasu i nerwów...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Tak tytułem uzupełnienia.

Widać na przykładzie Vectry C z takim samym silnikiem, że problem z rozruchem jest dość powszechny i na razie nie rozwiązany. Generalnie trudności pojawiają się na przestygniętym silniku i w temperaturach powyżej 10 stopni kiedy świece praktycznie nie grzeją. Na mrozie zapala idealnie ale po dwóch godzinach od zakończenia jazdy (2/3km) już znacznie gorzej- wina leży raczej w oprogramowaniu:

http://forum.vectraklub.pl/index.php...-z-odpaleniem/
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 10-12-2010 o 21:23
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR159 1,9 JTDm 8v 2007

Domyślnie

No własnie tez już do tego doszedłem po prostu po przejechaniu jakiegos odcinka i ponownym odpaleniu - nie grzeją świece
    rewelacja!
    i najgorzej się to sprawuje gdy temperatura na zewnątrz jest w okolicach 0 - 10 stopni... szkoda że nie ma jakiegś sposobu wymuszenia podgrzewania świec... trochę głupio wygląda gdy na parkingu stoi 159 i ma problem z zapleniem..

Użytkownik Świeżak Avatar Artorius
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Distinctive Grigio Titanio

Domyślnie

Są moduły ułatwiające rozruch silnika,włącza świece żarowe na czas rozruchu niezależnie od temperatuty silnika.
    Jest tego trochę na allegro,pytanie tylko na ile to skuteczne i bezpieczne?.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Witam
    Ja mam podobnie
    Zimny odpala bez problemu, paradoksalnie najgorzej jest latem, kontrolka świec tylko mignie, silnik odpala i od razu gaśnie.
    Nauczyłem się żeby po zgaśnięciu kontrolki świec odczekać jeszcze trochę i wtedy z zasady nie ma problemu, choć od czasu do czasu nawet wtedy zdaży się że ma problem.
    Na diagnostyce nic nie wyszło, wszystkie parametry w normie, serwis rozkłada ręce że jest OK.
    Jeszcze jedno - zawsze kiedy odpalam silnikiem zatrzęsie. Nie jest to armageddon, ale zauważyłem u innych że pali gładko, a u mnie tak jakby przez sekundę jeden cylinder nie załapał, ale dosłownie tylko chwilunię tuż po załapaniu lekkie "telepnięcie"

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

A propos tego co napisałem powyżej - przytrzymuję dłużej starter - łomot jest mniejszy i auto nie gaśnie po odpaleniu. Taka prosta rzecz.