Obecnie komputer wyświetla 8,9l. Jazda glównie w mieście i w korkach. Troche mnie to przeraża ale musze to sprawdzic poprzez zatankowanie i policzenie samemu.
Obecnie komputer wyświetla 8,9l. Jazda glównie w mieście i w korkach. Troche mnie to przeraża ale musze to sprawdzic poprzez zatankowanie i policzenie samemu.
Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Umnie ostatnio 11,4 ....
U mnie przy jeździe mieszanej (ale zdecydowanie wolniejszej niż zwykle) - 5,3.
W mieście na krótkich trasach (korki!) oscyluje wokół 8 l/100km. Także u mnie więcej pali latem))
Z Alfą jak z kobietą - trzeba wiedzieć jak się z nią obchodzić
A u mnie coś koło 7l/100km, sporo wzrosło, bo latem było 5,5-6l. Ale takie są uroki zimy-zanim się rozgrzeje, zanim gdziekolwiek dojedziesz, no nie wspominając jeszcze o tym jak niedaj panie boże się gdzieś zakopiesz i nie zgasisz aust, żeby ciepło w środku było, to jeszcze tragedii nie ma. No i póki co nikt nie poruszył jakości paliw... A z tymi też bywa bardzo różnie!
moja średnio 8L na trasie i około 10,5-11 w mieście
11-12l/100km w tych warunkach to najzupełniej prawidłowy wynik. Jazda odcinków krótszych niż 10km po mieście przy obecnej temperaturze zewnętrznej uniemozliwia nawet zagrzanie silnika JTD tak aby otworzył się termostat - innymi słowy co bys nie robił tyle będzie palił, a od zbyt łagodnego traktowania pedału przyspieszenia nabawisz się kłopotów ze zmienna geometria turbiny.... Dodatkowo jazda z obrotami poniżej 2000obr/min przy temp. rzędu -10C może doprowadzic do zamarznięcia odmy odpowietrzającej skrzynie korbowa i wessania oleju przez turbinę
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Moja teraz ok. 11 na klimie we wrocławskich korkach![]()
PUSSYWAGON ON TOUR...