Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Centralka

alien4
    Gość

Domyślnie Centralka

Witam
    Mam problem z centralką w swoim aucie, jakiś czas temu wymieniłem baterie w pilocie i przy wyrzucaniu starej obejrzałem sobie ją i zdaje mi się że widniał na niej napis 27A (głowy nie dam uciąć). Na tej nowej jest napis 23A. Problem polega na tym, ze przez jakiś miesiąc było OK a teraz jak rano idę do auta z domu, auto stoi na parkingu, pstrykane przycisk otwierania (A z falami) i auto sie otwiera, co prawda z bliska ale się otwiera. Jak już zajadę do pracy a trwa to nie więcej niż 10 min. To nie mogę zamknąć auta... Jedynie po wejściu do środka, lub włożeniu reki do środka zamyka się, i otwiera po chwili bo mam nie zamknięte drzwi. Pytanie jest akie czy ktoś nie ma też pilota tego rodzaju i jesli ma czy używa w nim baterii 27A czy 23A?

fabick
    Gość

Domyślnie

Ja nie mam takiego pilota ale o bateriach coś tam wiem. 23A i 27A mają to samo napięcie, ale różni je rozmiar, pojemność oraz prądy rozładowania (czyli w wolnym tłumaczeniu dają nieco inną "moc"), tak więc w układach wymagających w miarę stabilnych parametrów mogą dawać różny efekt

alien4
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, z tego co sie doczytałem to szerokość mają tą samą, tylko obwód inny, może nie zauważyłem tego przy doborze w sklepie jak i "mocy". Pytanie jest takie czy jak mi sie przewidziało i teraz włożę tam 27A to czy w ten sposób nie uszkodzę pilota? Nie znam się zbytnio na elektryce, ale liczby większe dlatego boję się żeby coś się nie "przeciążyło"

fabick
    Gość

Domyślnie

No tutaj akurat jest odwrotnie. 27A jest mniejsza i "słabsza" od 23A więc najwyżej nie będzie działać i tyle

Kabar
    Gość

Domyślnie

Zmień baterię na nową, ale tym razem jakąś firmową - Duracell, Energizer, Toshiba itp.

To co masz to chińska bateryjka, może po prostu już nie trzyma napięcia.

alien4
    Gość

Domyślnie

Jeszcze sprawdziłem dla pewności napięcie i wszystko gra jest powyżej 12 V minimalnie, jak kliknę spada i jak puszcze wraca szybko do stanu początkowego. Coś dziwnego się dzieje ponieważ siedząc w aucie działa za każdym razem. Mogę go przysłonić itd i działa. Przyłożyłem go tez do szyby siedząc w środku i celując na zewnątrz - wszystko ok działa, jak tylko wyszedłem i przyłożyłem go do tej samej szyby w tym samym miejscu tylko stojąc na zewnątrz to zero reakcji... To chyba nie wina baterii no chyba ze ta "mocniejsza" rozkodowała czy tez rozstroiła pilot.

PS: Tak jak by szyby i karoseria była barierą nie do przejścia dla sygnału pilota.
    Ostatnio edytowane przez alien4 ; 13-12-2010 o 13:06

Kabar
    Gość

Domyślnie

Do ilu spada? Może po prostu ma za małą moc żeby sygnał przebił się przez szyby. Skoro działa w środku to znaczy że nic nie jest "rozkodowane".

Zmień tą baterię.
    Ostatnio edytowane przez Kabar ; 13-12-2010 o 13:30