Rzeczoznawca był, fotki porobił, dał pozwolenie na grzebanie, więc dzisiaj pracowity wieczór![]()
Rzeczoznawca był, fotki porobił, dał pozwolenie na grzebanie, więc dzisiaj pracowity wieczór![]()
Więc tak panowie, po kolei:
Mając nowe ECU wraz z immo oraz kluczykiem i stacyjką oraz nowy czujnik położenia wałka rozrządu zabrałem się do pracy.
Jako pierwsze podpiąłem immo i po przekręceniu stacyjki zapaliła się kontrolka CODE, na poprzednim immo nawet nie mrygnęła, więc już jakiś postęp![]()
Zdjąłem cewkę immobilisera wsadziłem w nią nowy kluczyk jednak CODE nie chciało zniknąć, po chwili myślenia stwierdziłem ze bez ECU kontrolka CODE nie zniknie.
Zanim zabrałem się za podpinanie ECU zamontowałem nowy czujnik położenia wałka rozrządu oraz przykręciłem na miejsce pierwszą rurę od kolektora dolotowego.
Następnie ECU, aby nie uszkodzić nowego komputera stwierdziłem, że przetrzepie całą instalacje by upewnić się, że wszystkie połączenia są ok. Okazało się, że w serwisie u szwabów coś kombinowali z wiązką i kabelki były pozamieniane we wtyczce od ECU oraz stan wtyczki wołał o pomste do nieba, przy delikatnym pociągnięciu za wtyczke powypadały częściowo piny
Na szczęście byłem przezorny i powiedziałem gościowi od którego kupiłem komputer, żeby uciął mi wtyczkę wraz z 20cm odcinkiem wiązki. Po prawie dwugodzinnym lutowaniu wiązka została ogarnięta, pierwsze podpięcie kompa, przekręcam kluczyk, CODE nie gaśnie, silnik jak chechłał tak chechłał.
Myślę ECU pewnie nie ma napięcia, szybka kontrola przekaźników 41, 42 oraz 12, jeden był uszkodzony, po wymianie CODE zgasło, czyli kolejny postęp, ale silnik dalej chechła...
Mierzę napięcie na pompie paliwa - jest
Odpinam przewody paliwowe przy silniku, kręce kręce, suchutko ...
Po lekkiej walce z zakrętką pompy paliwa moim oczom ukazał się taki oto widok:
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Wszystkie simmeringi przy pompie paliwa rozpuściły się, zatykając pompę oraz blokując ją.
Nie miałem ochoty czekać na nową pompę kilku dni, pojechałem do kumpla po pompe paliwa od fiata punto 1,4 turbo, które skasował, przełożyłem sam moduł pompki wywalając sitko ze starej pompy od spidera (było całe zatkane rozpuszczoną gumą).
Przekręcam kluczyk z wężyków poleciało paliwo. Podpiąłem wężyki, kręcę ...
chłe chłe chłe chłe, chłe chłe chłe brr chłe brrr chłe brrrrrrrrrrrrrrrrRuszył i moje uszy zostały uraczone dźwiękiem traktora
Nie wiem jak duża jest dziura w tłumiku lub na łączu elastycznym, ale brzmi to jakby w ogóle tłumika nie miał
![]()
Najważniejsze, że odpalił, jestem mega szczęśliwyOgromne dzięki chłopaki za pomoc
Teraz będę się zajmował, tapicerką, lakierem itp, oczywiście wszystko będę opisywał w tym temacie.
PS. Posiada ktoś może uszkodzoną pompę paliwa do GTV lub 164 ?? potrzebuje samą obudowę z simmeringami![]()
Ostatnio edytowane przez iNTELL ; 13-12-2010 o 23:26
Brawo!!
Śledzę ten wątek od początku i jestem pełen podziwu. Gratulacje!
Powodzenia w dalszym doprowadzniu alfki do ładu. Odpaliła jest super, wydech poskładasz (jesli będzie potrzeba to przyspawasz jesli bedzie mozliwosc) i mozesz smigać ;D
Była : 146 1.6Ts 97r (2006-2011)
Jest : 156 1.8Ts (2010 - ?)
146Ti 2.0Ts (2013 - 2016)
Kurcze jestem pod wrażeniem Twoich pracNaprawdę wszystko to jest imponujące, ile zacięcia, pracy i serca wkładasz w to autko
śledzę ten temat od samego początku i czekam na dalsze wiadomości odnośnie Twoich prac
Pozdrawiam.
Podziwiam za zapał![]()
Tylko pogratulować zapału ... W sumie to dość szybko uporałeś się z uruchomieniem fury ...
Czekamy na dalsze postępy prac.
Dzięki panowie za słowa uznaniaDzisiaj, chciałem na chwilę wyjechać pojeździć dookoła domu, poskładałem auto do kupy, po czym okazało się, że hamulce nie działają, także następna rzecz do roboty
![]()
Hamulce zrobione, zalałem płyn bo było pusto, odpowietrzyłem, hamuje wycieków nie stwierdziłemWyjechałem polatać trochę, ale przy powrocie do garażu się zakopałem i było trochę przerzucania łopatą
Mała fotka z zakopania
Narobiłem sobie tylko przyszłościowy problem, mianowicie przesadziłem z dokręcaniem jednego odpowietrznika i ... urwał się. Ma ktoś jakiś patent jak to teraz wykręcić ??
Są takie wykrętaki http://allegro.pl/wykretaki-wykretak...356658961.html , powinien dać radę.
Kiedyś też musiałem rozwiercać i gwintować na większy rozmiar.