a ja musialem kupic akumulator![]()
a ja musialem kupic akumulator![]()
Alfa i jej ochroniarz
Dzisiaj wymieniłęm wszystkie żaróweczki od podświetlenia zegarów na konsoli środkowej. Troche mi zeszło bo pierwszy raz to robiłem ale teraz już nie bede miał problemu jak przyjdzie znowu owe żarówki wymienić.
bella dostala nowa przednia szybe - porfel chudszy o 350zl.
kupiony termostat i tuleje na tył.. teraz czekam do poniedziałku na wolny termin u mechanika.. a sam to wykasowalem błędy poduszek za pomocą kabla OBD II
A ja wczoraj odebrałem Alfę od mechanika i tak:
- wymieniony pasek wielorowkowy
- wymienione łożysko alternatora
- regeneracja tłoczków na tyle
- wymiana klocków z tyłu
- wymiana płynu hamulcowego i odpowietrzenie hamulca
- poprawienie linki od hamulca ręcznego (już się nie zaświeca kontrolka przy przyspieszaniu)
- prawidłowe złożenie pompy paliwa i pływaka (jakiś dzięcioł pomotał coś w tym temacie i dlatego nie miałem dobrze działającego wskaźnika), (miłe zaskoczenie bo w baku ponad 3/4 paliwa)
- ogólny przeglad auta: zawieszenie w bdb stanie, układ hamulcowy w bdb stanie, nie ma korozji, układ kierowniczy w bdb stanie. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Silnik ładnie pracuje. Słowa mechanika.
Efekt?? Silnik cicho pracuje, nie słychać już łożyska. Hamulec trochę słabszy jest ale za 2 miesiące mam się ponownie udać do mechanika na porządne naciągnięcie ręcznego. No i ręczny już nie trzyma podczas jazdy jak to było wcześniej(bo jedna tarcza cały czas mi się grzała). Cieszyłem jak dziecko wracając wczoraj od mechanika))
To tyle. Łączny koszt 670zł. Robocizna to 320zł.
W następnej kolejności silniczek wycieraczek;/ ale myślę żę z kolegą to ogarniemy. Jest jeszcze parę rzeczy do zrobienie,a le to już bardziej żeby poprawić efekt wizualny. Pozdro
---------- Post dodany o godzinie 11:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:32 ----------
Tak na marginesie ja proponuje żeby podawać przybliżone ceny napraw. Będziemy mieli jasne i przejrzyste porównanie z cenami w naszym regionie i nie będziemy niepotrzebnie pytali o koszty poszczególnych napraw na forum. Co wy na to koledzy?
w końcu założyłem zaślepkę i wyczyściłem EGR![]()