Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: [156] 1.8TS PALI 20l/100km BENZYNY

someonecs
    Gość

Domyślnie [156] 1.8TS PALI 20l/100km BENZYNY

Witam panowie już nie mam pojęcia co jest problemem w moim samochodzie autko pali mi 20 litrów i ani kropli mniej;(
    Byłem na komputerze wykazało sonde - kupiłem oryginalną Boscha wymieniłem - pomogło bo teraz chociaż się nie dusi,płynnie jeździ. Ponadto wyrzuciłem kata i wstawiłem strumiennice (jakiś miesiąc temu).
    Przepływka na 100% jest ok i komputer nie pokazuje żadnych błędów. Auto poprostu pali 20 litrów! Hamulce nie blokują, ciśnienie ok.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

ciekawe cxzy wycięcie kata nie powoduję błędnych info zbieranych przez sondę, ale niech się wypowiedzą inni

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Prawdopodobnie ta Twoja strumienica jest przyczyną całego zamieszania. Poszukaj kilka dni temu był podobny temat.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Wyciąłeś katalizator i przez to sonda nie ma odpowiednich warunków pracy, bo nie ma odpowiedniej temp, którą zapewniał jej katalizator i dlatego pali jak smok, a komp tego nie wykryje, bo przecież sonda jest już sprawna.
    Wstaw ponownie katalizator (jeśli miałeś zapchany, to kup nowy/używany) i zresetuj kompa.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

someonecs
    Gość

Domyślnie

My się nie zrozumieliśmy - katalizator wywaliłem dlatego własnie że auto paliło mi wtedy jeszcze 16 litrów bo spalanie cały czas rosło - serwis alfy twierdzi że sonda jest w tym modelu przed katalizatorem i to nie ma znaczenia, sondy "nie obchodzi"temperatura układu wydechowego która zresztą jak nie zauważyłeś zmienia się pod wpływem warunków pogodowych. Sonda mierzy ilość odp substancji jaka znajduje się w spalinach a temp na to wpływa nie ma - mógłby mieć jedynie katalizator który zmienia skład spalin (oczyszcza je) przez co sonda mogłaby dawać błędny odczyt - co oczywiście w moim aucie nie występuje bo sonda jest przed katalizatorem.
    Ostatnio edytowane przez someonecs ; 16-12-2010 o 20:20

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Cytat Napisał someonecs Zobacz post
    serwis alfy twierdzi że sonda jest w tym modelu przed katalizatorem
    i mają rację

sondy "nie obchodzi"temperatura układu wydechowego
    na sondę BARDZO ma wpływ temperatura, sonda ma wbudowaną grzałkę, aby ta ją szybciej dogrzała, wydalane spaliny dopalają sondę, dopiero przy wysokiej temp. sonda pracuje normalnie

Sonda mierzy ilość odp substancji jaka znajduje się w spalinach a temp na to wpływa nie ma
    jak wyżej, wg mnie ma

mógłby mieć jedynie katalizator który zmienia skład spalin (oczyszcza je) przez co sonda mogłaby dawać błędny odczyt
    katalizator dopala nie spaloną mieszankę, podnosi się w nim temperatura w czasie jazdy, ma znaczący wpływ na pracę sondy

---------- Post dodany o godzinie 20:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:27 ----------

W tej chwili moja Alfa także pali 20 litrów pomimo wymiany sondy na nową, ale co z tego jak mam przepływomierz zamiennik i może podawać błędny odczyt masy powietrza, przez co komputer leje więcej paliwa wtryskami.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Przepływka na 100% jest ok i komputer nie pokazuje żadnych błędów. Auto poprostu pali 20 litrów! Hamulce nie blokują, ciśnienie ok.

A świstak siedzi i zawija sreberka .....

Kolego to że komp diagnostyczny nie podaje błędu przepływomierza nie znaczy że jest on sprawny.
    Wal do kumatego elektryka, zapiąć skaner diagnostyczny do auta i pojechać w trasę, poobserwować i zanotować w kajet a potem podać na forum:
    - wskazanie MAF na biegu jałowym zimny silnik
    - wskazanie MAF na biegu jałowym silnik nagrzany do 80-90stopni aby sonda pracowała, czyli sterownik w trybie close loop
    - czas wtrysku na biegu jałowym nagrzany silnik, korekta czasu wtrysku %
    - max. wskazanie MAF czyli górny limit wskazania przy wkręceniu silnika w okolice odcięcia paliwa
    - wskazanie MAF przy 2000rpm, 4000rpm, 5000rpm

I wtedy pogadamy czy masz sprawny MAF. W wydechu nie szukaj problemu, brak katalizatora nie zrobi aż takiego spustoszenia.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

someonecs
    Gość

Domyślnie

Byłem w autoryzowanym serwisie Alfy w łodzi i podczas jazdy badali czy wszystko ok-nawet byli tak mili, że pokazywali mi książkę w której były podane dopuszczalne wartości wszystkich elementów na odpowiednich obrotach także nie mam się do czego przyczepić.

---------- Post dodany o godzinie 20:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:56 ----------

Wcześniej miałem BMW 1.8 M42 w automacie- jak kupiłem paliła 12 litrów po pół roku zaczeła palić 18l. - nie znalazłem przyczyny. Teraz Alfa - kupiłem 10,3l/100km po pół roku 20l/100km

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post

katalizator dopala nie spaloną mieszankę, podnosi się w nim temperatura w czasie jazdy, ma znaczący wpływ na pracę sondy
    Katalizator nie dopala żądnego paliwa a jeżeli tak się dzieje ze względu na za bogatą mieszankę to rozgrzewa się do czerwoności i później palą się autka na poboczach.

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Wcześniej miałem BMW 1.8 M42 w automacie- jak kupiłem paliła 12 litrów po pół roku zaczeła palić 18l. - nie znalazłem przyczyny. Teraz Alfa - kupiłem 10,3l/100km po pół roku 20l/100km
    Po prostu masz rękę do aut