Witam od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem AR145 1,716V boxer Auto Kupiłem w złym stanie "praktycznie bez oleju nie paliła na wszystkie gary itp" od razu Wymieniłem Miske olejową, uszczelka pod miske(115zł prosto z włoch), przewody,świece, pompa wody, rozrząd(paski,rolki,napinacze), chłodnice płynu wspomagania(węże itp), oleje Filtry, zaciski tył, robiona była osobna Hydraulika na hamulce tył bo oryginalna była pordzewiała popękała(po prostu nie było z tyłu hamulców), wymieniłem ławe (tzw.sanki) pod silnik, chłodnice,itp,itd.
Auto miało 160 tyś przebiegu(gdy je kupiłem) nic nie stukało(na szczęście), nigdy mnie nie zawiodła, teraz ma na liczniku prawie 190tyś, nie chce innego samochodu ten jest "zaje....."
Teraz tylko zaczyna przyświecać kontrolka Oleju, byłem na pomiarach ciśnienia silnika na rozgrzanym: (wolne obr. ok850 wskazów ledwo się podnosi praktycznie wcale i zapala sie kontrolka. 1000obr wskazówka ok 0,5bar(kontrolka gaśnie)., 4000tys obr 3bar.(wszystko śmiga ładnie lecz ciśnienie za małe jak na te obroty.)
Wymieniłem olej filtr (olej dbam zawsze był stan i dobrej jakość), lecz nic nie pomogło
nie chcę dochodzić czy to wina pompy czy luzy na panewkach, po prostu
"Postanowiłem wyciągnąć silnik i zrobić całkowity Remont,Wymiane zużytych Elementów"
i Proszę was o Porady co muszę wymienić co do szlifu co do regeneracji, do planowania,
na co zwrócić uwagę, jeżeli jest możliwość proszę podawać przybliżone koszta części i miejsca gdzie najlepiej je kupić.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, moje auto: AR 145 1,7 16V Boxer 94rok.
Pozdrawiam.