Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Witajcie:
    Też chciałbym wiedzieć czy moja czerwonokrwista Bella jest dobra na zimę. Jednak od czterech tygodni zajęła swoje miesjce w garażu i grzecznie śpi. Ja śmigam Fiat Brava- zero problemów w te poranne mroźne dni. Wczoraj jednak odważyłem się odpalić AR. Oczywiście wszystko przebiegło zgodnie z oczekiwaniem. Odpaliła bez zająknięcia i od razu pojawił się komunikat : możliwa śliska jezdnia " i zaświecila się kontrolka barwy pomaranczowej - śnieżynka. Czyli wszystko OK. Dbajmy o swoje BELLE, lejmy dobre paliwo, zakładajmy dobre akumulatorki a AR nie zawiedzie nas w porze zimowej.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał daro1906 Zobacz post
    Też chciałbym wiedzieć czy moja czerwonokrwista Bella jest dobra na zimę. Jednak od czterech tygodni zajęła swoje miesjce w garażu i grzecznie śpi.
    ...a czemu tak ? Ja rozumiem sportową, niskozawieszoną i mocną furę zimowac, ale 159 to raczej przemieszczacz, który powinien radzić sobie z zimą bez problemów, a przynajmniej ma to w zakresie obowiązków.
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    ...a czemu tak ? Ja rozumiem sportową, niskozawieszoną i mocną furę zimowac, ale 159 to raczej przemieszczacz, który powinien radzić sobie z zimą bez problemów, a przynajmniej ma to w zakresie obowiązków.
    Nie chciałem tego komentować, ale gdy przeczytałem post kolegi daro1906 to mało z krzesła nie spadłem...
    W pełnej rozciągłości zgadzam się z Mariuszem AutoDS, że chociaż nie wiem jakby ją uwielbiać, to 159-ka jednak nie jest autem kolekcjonerskim, któremu należą się jakieś specjalne względy, ale jest autem do codziennego użytku (o przecudnej urodzie), który powinien być na drodze przez cały rok i dawać kierowcy frajdę z jazdy przez 12, a nie przez 6-8 miesięcy w roku. Przecież to nie motor!
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Witajcie:
    Też chciałbym wiedzieć czy moja czerwonokrwista Bella jest dobra na zimę. Jednak od czterech tygodni zajęła swoje miesjce w garażu i grzecznie śpi. Ja śmigam Fiat Brava- zero problemów w te poranne mroźne dni. Wczoraj jednak odważyłem się odpalić AR. Oczywiście wszystko przebiegło zgodnie z oczekiwaniem. Odpaliła bez zająknięcia i od razu pojawił się komunikat : możliwa śliska jezdnia " i zaświecila się kontrolka barwy pomaranczowej - śnieżynka. Czyli wszystko OK. Dbajmy o swoje BELLE, lejmy dobre paliwo, zakładajmy dobre akumulatorki a AR nie zawiedzie nas w porze zimowej.

....napisał gość, który trzyma w zimie AR w garażu)))

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Witajcie:
    Też chciałbym wiedzieć czy moja czerwonokrwista Bella jest dobra na zimę. Jednak od czterech tygodni zajęła swoje miesjce w garażu i grzecznie śpi.
    Dziwne podejście. Myślisz, że fiat się lepiej spisuje? Nie rozumiem Twojego podejścia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ozeo66
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 159 1,9 SW

Domyślnie

Witajcie:
    Witaj.
    Jest jeden sposób na zaspokojenie Twojej ciekawości. Zapewniam Cię, że to niezbyt trudne i w miarę bezpieczne dla Twojej Alfy. Oczywiście jeśli zachowasz rozsądek i należytą uwagę.
    Pewnego zimowego, mroźnego dnia wejdź do garażu, odpal silnik i .... wyjedź na zaśnieżone ulice
    Szerokiej i bezpiecznej!

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto

Domyślnie

Oj widzę rozgrzał się temat na nowo. Panowie moja czerwonokrwista Bella stoi przyczajona do szlenstwa na drogach w garażu tylko dlatego, że na co dzień dojeżdżam 2 km w jedną i 2 km w drugą stronę do pracy. Szkoda mi na takie ,,długie'' trasy Belli. Fiat jest tańszy w eksploatacji. AR pełni rolę drugiego auta w rodzinie. Mam do Was pytanie> Czy Wy mając dwa auta - ktore byście eksploatowali na co dzień - droższe w eksploatacji czy tańsze. Dla mnie odpowiedź jest prosta. Mam nadzieję ze nie tylko dla mnie. Oczywiście - gdybym miał TYLKO jedno autko to i AR byłaby częściej użytkowana. A tak to lubuję się bajecznym prowadzeniem AR wyruszając w dalsze trasy np. tak jak teraz gdy na święta jadę do Inowrocławia to polecę AR. Jednak na co dzień, dalej na męczarnię wystawiać będę fiata.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Po pierwsze - przy przejazdach rzędu 4 km dziennie (jak sam napisałeś) to argument oszczędności jakoś do mnie nie trafia...
    Po drugie - przepaść między eksploatacją 159 a Bravo chyba nie jest jakaś ogromna - Bravo/Brava nie należą do najoszczędniejszych w swojej klasie...
    Po trzecie - rozumiem, gdybyś miał silnik benzynowy 3.2, ale nie 1,9 JTDm... Podejrzewam, że zdecydowałeś się na tą jednostkę także ze względu na mniejsze spalanie niż w benzynie (tak wynika z któregoś Twojego posta na tym forum).
    Po czwarte - stwierdzenie w stylu "lubuję się bajecznym prowadzeniem AR wyruszając w dalsze trasy" wygląda na jakieś masochistyczne dawkowanie sobie frajdy z jazdy 159...

Ja również mam dwa samochody do dyspozycji i mimo, że drugie auto jest naprawdę "niepaliwożerne" to i tak codziennie wybieram 159 do dojazdów do pracy... Uważam, że skoro było mnie stać na zakup tego auta, to znaczy że stać mnie na jego utrzymanie.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto

Domyślnie

Tak czytam Waszą reakcję, na to że mało jeżdżę AR i trochę się temu dziwię. To jest moja decyzja czym jeżdzę. Brava jest na gaz i traktowana jest jako autko dojazdowe. Dbam o Bellę - bo mam bzika na punkcie tej marki- ale dalej nie widzę podstaw, aby uruchamiać ją na te kilka kilometrów codziennie. Zresztą mam też do dyspozycji pojazd służbowy. A propo Franek na temat utrzymania - mnie też stać na utrzymanie autka. Brava rok produkcji 1998 - jam pierwszy właściciel - przejechane tylko 98 tyś km i wiedz NIGDY nic przy niej nie było robione u Pana Kazia. Wszystko w ASO Zielona Góra. Podobnie jest z czerwonokrwistą Bellą - wszystko jest rejestrowane w ASO- i nie mów mi ,że jak więcej jeżdżę Fiatem to nie stać mnie na utrzymanie AR. Mam siostrę w Szczecinie bywam tam latem ( ostatnio byłem w maju )- może się kiedyś spotkamy i pooglądam tą Twoją doinwestowaną AR a Ty postarasz się coś znaleźć w mojej i wtedy będziesz mógł coś powiedzieć na temat stać czy nie stać kogoś na utrzymanie Belli. Łatwo jest krytykować czyjeś decyzje. Dlatego bardzo chętnie porównam moją Bellę z Twoją Bellą i gotów jestem to zrobić na Twoim gruncie. Pozdrawiam

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Panowie moja czerwonokrwista Bella stoi przyczajona do szlenstwa na drogach w garażu tylko dlatego, że na co dzień dojeżdżam 2 km w jedną i 2 km w drugą stronę do pracy. .
    hm...2 kilometry do pracy. To spacerek, około 20 minut... Nie warto się troszkę przejść?

---------- Post dodany o godzinie 22:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Ja również mam dwa samochody do dyspozycji i mimo, że drugie auto jest naprawdę "niepaliwożerne" to i tak codziennie wybieram 159 do dojazdów do pracy... Uważam, że skoro było mnie stać na zakup tego auta, to znaczy że stać mnie na jego utrzymanie.
    Franek, musisz zrozumieć, że niektórzy kupują pewne rzeczy, żeby potem ich nie używać. Samo posiadanie daje im frajdę.
    Mam kolesia, kupuje albumy i drogie ksiązki. Wyłącznie po to, zeby jego salon w domu wyglądał na intelektualny. Ale on tych albumów nawet nie przegląda. Mają ładnie wyglądać taka jest ich rola.