Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Prosze o sprawdzenie wygresów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    przecież termostat i tak nie puszcza obiegu wody na chłodnicę jak silnik jest zimny, więc albo masz walnięty termostat albo ci się wydaje :-)
    Zgadza sie, kartonik nie pomoże na krótkich dystansach.Termostat puszcza obieg na chłodnice ok 88C czyli idealnie srodeczek na naszych wskaznikach tempertury.
    Jak pomaga to walniety termostat.......

viruskill
    Gość

Domyślnie

Niezgadzam się kartonik pomaga pomimo sprawnego termostatu po prostu osłania silnik kolekor wydechowy przed strumieniem zimnego powietrza podczas jazdy!

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Oczywiście, że pomaga!!! Ludzie przecież podczas jazdy przy minus 10-15 stopniach silnik dostaję prez nerki mroźne powietre i dlatego dłużej się grzeje!!! zAsłonięta chłodnica-brak bezpośredniego dostępu zimnego powietrze=szybsze nagrzewanie silnika!!!

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Oczywiście, że pomaga!!! Ludzie przecież podczas jazdy przy minus 10-15 stopniach silnik dostaję prez nerki mroźne powietre i dlatego dłużej się grzeje!!! zAsłonięta chłodnica-brak bezpośredniego dostępu zimnego powietrze=szybsze nagrzewanie silnika!!!
    napchaj jeszcze waty do silnika to będziesz miał już w ogóle saunę po 3 minutach ;-)
    zwróć uwagę na to, że chłodnica i tak jest zimna czy włożysz karton czy nie, a poza tym kartonik raczej nie uszczelni wszystkich wlotów zimnego powietrza do komory silnika

viruskill
    Gość

Domyślnie

tak może nie uszczelni wszystkich ale 80% i to 80% najważniejszych. Kartonik chroni przed zimnym powietrzem blok silnika, listwę nad kolektorem wydechowym która ma za zadanie podgrzewać również wodę od kolektora wydechowego, głowicę silnika przez którą przepływa woda, mam jeszcze wymieniać ? człowieku jedz przy -10 stopniach z dłonią na zewnątrz mając na niej nawet rekawiczkę i zobaczysz jak to odczujesz a weź sobie przed nią karton i nie odmrozisz sobie dłoni teraz się zastanów nad tym co piszesz że karton nic nie daje! a temat mojego postu był inny bo mam problem z błędem P0101 i pomimo zmiany przepływki na inna dalej ten sam problem jest w tych samych warunkach czyli 4 bieg od 2000 rpm pedał w podłogę i kicha :/

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

im mniejszy obieg zimnego powietrza = mniej strat ceiplnych . więc jak by nie było dykta pozwoli by szybciej się silnik nagrzał a termostat mógł szybciej obieg włączyć.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Panowie dykta pomaga i nawet użytkownicy żuków to odkryli... Ale może ktoś wpanie na pomysłjak pomóc koledze viruskiil???

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

jakie wartości przyjmuje przepływ powietrza na wolnych obrotach i w okolicach 4tys/ob na nowej przepływce?
    z tego co pamiętam na sprawnej przpływce coś koło 300mg/l powinno być na wolnych a przy wyższych obrotach około 1200 mg/l

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja w zeszłym roku miałem zasłonietą chłodnice kartonem i te nerki obok znaczka - niestety nie pomogło, jak sie długo grzał tok dalej sie długo grzeje bo już tego nie zakładam....

viruskill
    Gość

Domyślnie

Dziś robiłem test szczelności układu od turbo do kolektora ssącego i jest ok pod warunkiem że nie dopompuje więcej niż 1.4 bara to ciśnienie trzyma bez problemu trzymałem ok 2 min i niespadło zawiele ale gdy podmuchałem powyżej 2 barów to coś syczało przy IC i podejrzewam że to uszczelki te gumowe podobnie miałem w integralce klej do szyb pomógł ale w alfie turbo daje 1 bar max. w wersji 105 KM czyli u mnie. Przepływkę sprawdzę i dam wykresik jutro.

oto wykres właśnie zrobiłem.

kolejno obroty 2000 - 3000 - 4000 rpm
    Ostatnio edytowane przez viruskill ; 20-12-2010 o 22:27